Tagarchief: wanneer

Allerfre

Wat doet dit medicijn en waarvoor wordt het gebruikt?

De werkzame stof in Allerfre is loratadine.
Loratadine is een anti-allergiemiddel. Het wordt gebruikt bij verschillende vormen van allergie, zoals hooikoorts, langdurig ontstoken neusslijmvlies, ontstoken ogen door allergie en jeuk.

Bijwerkingen van dit medicijn?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De bijwerkingen gaan meestal over als u gewend bent geraakt aan het middel. Als u veel last heeft van de bijwerkingen kunt u dit middel het beste ’s avonds innemen of een halve tablet ’s ochtends en een halve ’s avonds.

De belangrijkste bijwerkingen zijn sufheid, vermoeidheid en hoofdpijn.

Zelden
Sufheid, slaperigheid en vermoeidheid.
Hoofdpijn

Zeer zelden, vooral bij hoge doseringen
Duizeligheid
Droge mond en neus.
Misselijkheid.
Opwinding, rusteloosheid, zenuwachtigheid, beven, irritatie en slapeloosheid. Kinderen en ouderen hebben hier eerder last van.

Zeer zelden
Gewichtstoename door meer eetlust.
Haaruitval.
Overgevoeligheid voor dit middel. Dit kunt u merken aan huiduitslag of doordat de klacht niet overgaat of juist verergert. Raadpleeg dan uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor loratadine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
Zeer zelden, na gebruik gedurende meerdere maanden
Leverklachten. Raadpleeg uw arts bij een gele verkleuring van de huid en het oogwit.
Deze bijwerkingen gaan meestal over als u gewend bent geraakt aan het middel.

Raadpleeg uw arts als u teveel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Hoe, wanneer en hoe lang?

Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Tabletten: innemen met een half glas water.
Smelttabletten (orodispergeerbare tabletten): haal de smelttablet voorzichtig uit de verpakking en leg deze op uw tong. De tablet smelt meteen op uw tong.
Drank: meet de juiste hoeveelheid af met het maatbekertje of de maatlepel. Drink die hoeveelheid op. Spoel het maatbekertje na met wat water en drink dat ook op.

Wanneer?

Voor een snel effect kunt u dit middel het beste op een lege maag innemen. Bijvoorbeeld een half uur voor het ontbijt of vanaf twee uur na het eten. Voedsel kan de opname in het lichaam met ongeveer een uur vertragen. Het uiteindelijke effect blijft wel gelijk, de werking begint alleen wat later.
Heeft u altijd last van allergie, neem het dan elke dag in.
Heeft u af en toe last, neem het dan alleen in als u een allergische reactie heeft of een uur voor u een allergische reactie verwacht te krijgen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan iemand met een huisdier waar u allergisch voor bent.
Als u last heeft van bijwerkingen, zoals sufheid, slaperigheid of misselijkheid, dan kunt u een halve tablet ’s ochtends en een halve tablet ’s avonds innemen. De kans op bijwerkingen wordt dan kleiner.

Hoe lang?
Gebruik dit middel zolang u klachten heeft. Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit middel. Overleg dan met uw arts.

Dosis vergeten?

Als u dit middel één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten tablet dan over.
Als u dit middel twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Autorijden, alcohol, voeding?

autorijden
Sommige medicijnen hebben invloed op het reactievermogen. Het is dan strafbaar om aan het verkeer deel te nemen. Als u bij een ongeval betrokken raakt terwijl uw rijvaardigheid is beïnvloed, bent u wettelijk aansprakelijk voor de gevolgen. Of dit medicijn de rijvaardigheid beïnvloedt, leest u hieronder.

Of u mag autorijden, hangt af van de dosering.

Bij gebruik van een lage dosering (tot en met 10 mg per dag)
Bij gebruik van een lage dosering (tot en met 10 mg per dag) kan dit medicijn bepaalde bijwerkingen veroorzaken en deze kunnen uw rijvaardigheid verminderen. Daarom wordt autorijden afgeraden als deze bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen zijn sufheid, vermoeidheid, slaperigheid en duizeligheid. Beoordeel zelf of u last van deze bijwerkingen heeft en rijd in dat geval geen auto.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel, waar sommige mensen last van hebben. Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden en kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate.

alles eten?
U mag alles eten.
Wisselwerking met andere medicijnen?

Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt, is ritonavir, een middel bij behandeling van een hiv-infectie. Door ritonavir kan de hoeveelheid loratadine in het bloed stijgen. Hierdoor neemt de kans op bijwerkingen toe. Neem contact op met uw arts als u last van bijwerkingen krijgt, zoals sufheid.

Zwangerschap en borstvoeding?

Kan ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te zeggen dat het veilig is. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wil worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op oogdruppels of neussprays die wel bewezen veilig zijn.

Is dit niet mogelijk en zijn de klachten zeer hevig? Overleg dan met uw arts of u gedurende korte periode loratadine kunt gebruiken.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven als u dit middel in de normale dosering gebruikt. Het komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Dit middel wordt echter al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Stoppen met dit medicijn?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Hoe en waar is dit medicijn verkrijgbaar?

Loratadine is sinds 1988 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Allerfre en Claritine en als het merkloze Loratadine. Het is te verkrijgen in tabletten, smelttabletten (orodispergeerbare tabletten) en drank.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Advil

Wat doet dit medicijn en waarvoor wordt het gebruikt?

De werkzame stof in Advil is ibuprofen.

Ibuprofen behoort tot de groep geneesmiddelen die ontstekingsremmende pijnstillers of NSAID’s worden genoemd. Ibuprofen werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, artose, jicht, pijn, menstruatiepijn, abnormaal vaginaal bloedverlies, griep, neusverkoudheid, bijholteontsteking, keelpijn, migraine, hoofdpijn en koorts.
Bijwerkingen van dit medicijn?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Veel mensen krijgen last van een geïrriteerde maag, met zuurbranden, maagpijn en misselijjkheid. Deze bijwerking kunt u proberen te voorkomen door het middel met wat voedsel en een glas water of melk in te nemen. Gebruik geen alcohol of andere voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden.

Ook als u zetpillen gebruikt kunt u last krijgen van uw maag, omdat het middel na opname in de bloedbaan, alsnog bij de maagwand terechtkomt. Als u dit middel landurig gebruikt is het mogelijk het te combineren met een beschermend maagmiddel. Vraag uw arts om advies.

Mensen die in het verleden last hebben gehad van een maag- of darmzweer hebben meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Overleg met uw arts of u ibuprofen kunt gebruiken. Andere bijwerkingen die bij minder dan tien procent van de mensen voorkomen zijn:

Soms
Hoofdpijn, duizeligheid en wazig zien. Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan het middel.

Zelden
Een beschadiging van de maag of darmen, waarbij een bloeding kan ontstaan. Dit merkt u door zwarte, teerachtige ontlasting. Stop dan het gebruik en neem contact op met een arts. Mensen die een maag- of darmzweer hebben of een maag- of darmbloeding mogen dit middel niet gebruiken. De klachten kunnen erdoor verergeren.

Zeer zelden
Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor ibuprofen. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of een andere ontstekingsremmende pijnstiller niet opnieuw krijgt. Mensen met astma en andere benauwdheidsklachten blijken vaker overgevoelig voor dit middel. Let daarom extra op de overgevoeligheidsverschijnselen.

Lijdt u aan hartfalen dan kunt u hier meer last van krijgen. Overleg met uw arts als u last krijgt van opgezwollen enkels, benauwdheid en vermoeidheid.
Hart- en vaataandoeningen. Heeft u hier last van of heeft u een verhoogd risico hierop (hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, in verleden hartaanval, herseninfarct of trombose gehad, roken), dan verhoogt dit middel de kans op hartklachten. Overleg met uw arts.
Mensen van wie de lever of nieren niet goed werken hebben meer kans op een nierbeschadiging. Overleg daarom met uw arts voor u dit middel gaat gebruiken.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Hoe, wanneer en hoe lang?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?

Gewone tabletten, capsules, drank, korrels en dragees. Neem deze op een lege maag in als u wilt dat het snel gaat werken. Neem ze echter tijdens of na de maaltijd in als u makkelijk last heeft van uw maag of als u ibuprofen langdurig gebruikt. U vermindert hierdoor de bijwerkingen op de maag.
Tabletten en capsules met vertraagde afgifte. Neem deze tijdens of net na het eten in. Heeft u bij reuma vooral last van ochtendstijfheid? Neem de tablet met vertraagde afgifte dan in voor de nacht.
Zetpillen. Het maakt niet uit wanneer u deze inbrengt. Heeft u bij reuma vooral last van ochtendstijfheid? Breng de zetpil dan voor de nacht in.
Hoe lang?

Chronische gewrichtsontstekingen. Bij reuma en artrose duurt het zeker enkele dagen tot een week voor de ontsteking vermindert. Waarschijnlijk moet u dit middel blijven gebruiken zolang de oorzaak van de ontsteking aanwezig is. Bij veel aandoeningen, zoals rheumatoïde artritis, artrose en de ziekte van Bechterew is dat uw leven lang.
Kortdurende gewrichtsontstekingen. Bij jichtaanvallen, slijmbeursontsteking en peesontstekingen zult u dit middel enkele dagen gebruiken tot de ontsteking is genezen. Dit merkt u aan een afname van de roodheid en zwelling.
Migraine. Gebruik dit middel alleen tijdens een migraineaanval. Deze duurt in het algemeen tussen de vier en zestien uur. Raadpleeg uw arts als u voortdurend last van hoofdpijn heeft, of als de migraineaanvallen vaker dan twee keer per maand optreden. U kunt dan misschien beter een middel gebruiken dat migraineaanvallen voorkomt.

Hoofdpijn of migraine na of tijdens de menstruatie of de stopweek van de anticonceptiepil. Neem de eerste dosis zodra de menstruatie begint om hoofdpijn te voorkomen. Krijgt u als voor de menstruatie last van hoofdpijn, neem de eerste dosis dan zodra de hoofdpijn begint. Meestal is het voldoende om het drie dagen te gebruiken om de hoofdpijn te voorkomen.
Bij pijn door trekken van tanden of kiezen of door andere tandheelkundige ingrepen: neem de eerste dosis voor de ingreep. Ga niet langer door dan tot 24 uur erna.

Overige pijnen, zoals menstruatiepijn, en operatiepijn. Stop met het gebruik als de pijn verdwenen is of weer voldoende te verdragen is.
Overvloedig bloedverlies tijdens de menstruatie: gebruik dit middel gedurende de eerste drie dagen van de menstruatie.
Koorts. Gebruik dit middel alleen om hoge koorts (meer dan 39,5ºC) te onderdrukken. Houdt de hoge koorts langer dan vijf dagen aan, neem dan contact op met uw arts.
Dosis vergeten?

Gebruikt u dit middel zonder recept voor een kortdurende klacht en heeft u het middel nog nodig? Dan kunt u het innemen, als u ervoor zorgt dat u de volgende doses pas na vier uur neemt. Zorg bij de tabletten en capsules met vertraagde afgifte altijd voor een tussenpoos van minimaal acht uur. Bovendien: neem per dag niet meer dan 1600 mg ibuprofen.

Gebruikt u dit middel landurig op recept van uw arts?
Als u dit middel vier keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan een uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan een uur? Sla de vergeten dosis dan over.
Als u dit middel drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Als u dit middel twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
Als u dit middel één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten tablet dan over.
Autorijden, alcohol, voeding?

Duizeligheid en wazig zien komen heel soms voor bij dit middel. Neem geen deel aan het verkeer als u hier last van heeft.

Alcohol irriteert de maag, net als ibuprofen. U kunt daardoor eerder last krijgen van uw maag. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is enkele keren per week een glas wijn geen probleem. U mag alles eten.
Wisselwerking met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Ibuprofen kan de werking van de bloedverdunner versterken. Vertel de trombosedienst dat u ibuprofen gebruikt of heeft gebruikt. Ook heeft u meer kans dat u van ibuprofen bijwerkingen op de maag ondervindt. U heeft meer kans op een maagbloeding als u ook bloedverdunners gebruikt. Wees daar extra alert op en raadpleeg uw arts bij maagklachten.
De antistollingsmiddelen acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium. Ibuprofen remt de werking van deze antistollingsmiddelen. U kunt beter een andere pijnstiller gebruiken die deze wisselwerking niet heeft. Neem hierover contact op met uw arts of apotheker.

De plasmiddelen. Ibuprofen kan de werking van plasmiddelen verminderen. Merkt u dat uw enkels of voeten dikker worden, of bent u sneller kortademig? Neem dan contact op met uw arts. Gebruikt u ibuprofen korter dan twee weken, dan is deze combinatie geen probleem. Voorbeelden van plasmiddelen zijn chloortalidon, chloorthiazide, clopamide, epitizide, hydrochloorthiazide, indapamide, bumetanide, furosemide, amiloride, eplerenon, spironolacton en triamtereen.
Lithium, een middel tegen manische depressiviteit. Ibuprofen kan de bijwerkingen van lithium versterken, zoals maagdarmklachten, trillen, spierzwakte, spiertrekkingen, duizeligheid, slaperigheid, sufheid, verwardheid, verminderde concentratie, moeite met lopen en spreken, en epileptische aanvallen. Waarschuw meteen uw arts als u last krijg van één van deze bijwerkingen. Uw arts moet het lithiumgehalte in het bloed regelmatig laten meten en de dosering eventueel aanpassen.

ACE-remmers, zoals enalapril en captopril, en angiotensine-II-remmers, zoals irbesartan en losartan. Dit zijn hart- en vaatmiddelen die worden gebruikt bij hoge bloeddruk, hartfalen en bepaalde nierziektes. De werking van ACE-remmers en angiotensine-II-remmers kan verminderen door het gebruik van ibuprofen.
Gebruikt u de ACE-remmer of angiotensine-II-remmer tegen hoge bloeddruk? Gebruik ibuprofen niet langer dan een week. Moet u het wel langer gebruiken? Raadpleeg dan uw arts voor extra controle van uw bloeddruk.
Gebruikt u de ACE-remmer of angiotensine-II-remmer tegen hartfalen? Neem contact op met uw arts als u merkt dat uw voeten of enkels weer dikker worden of dat u weer sneller kortademig wordt.
Gebruikt u de ACE-remmer of angiotensine-II-remmer tegen een nierziekte? Vraag uw arts of apotheker om advies.

Bètablokkers, zoals metoprolol, atenolol en bisoprolol. Dit zijn middelen die worden gebruikt bij hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, hartfalen, angina pectoris en hartritmestoornissen, maar ook bij migraine, gespannenheid en te snelle schildklierwerking. De werking van deze middelen kan verminderen door het gebruik van deze pijnstiller.
Gebruikt u de bètablokker tegen hoge bloeddruk? Raadpleeg uw arts voor extra controle van uw bloeddruk.
Gebruikt u de bètablokker tegen hartfalen? Neem contact op met uw arts als u merkt dat uw voeten of enkels weer dikker worden of dat u weer sneller kortademig wordt.
Gebruikt u de bètablokker voor een andere aandoening? U kunt deze middelen veilig gebruiken in combinatie met ibuprofen.

Methotrexaat, dit wordt gebruikt bij reuma, psoriasis en kanker. Ibuprofen kan de bijwerkingen van methotrexaat versterken. Mogelijk moet uw arts de dosering van methotrexaat verlagen.
Het afweeronderdrukkende middelciclosporine. De combinatie kan schadelijk zijn voor de nieren. Uw arts zal uw nierwerking extra controleren.
De middelen tegen depressiviteit trazodon en de SSRI-groep, zoals fluoxetine, fluvoxamine en paroxetine en bijnierschorshormonen (corticosteroïden) die u inneemt of geïnjecteerd krijgt. U heeft meer kans dat u van ibuprofen bijwerkingen op de maag ondervindt. Wees daar extra alert op en raadpleeg uw arts bij maagklachten.
De pijnstiller paracetamol kunt u in bovenstaande gevallen wel gebruiken.
Zwangerschap en borstvoeding?

Zwangerschap
Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het kan schadelijk zijn voor de baby. Meld het in elk geval aan uw arts of apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel, dat u wel veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven als u dit middel in de normale dosering gebruikt. Het komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Dit middel wordt echter al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.
Stoppen met dit medicijn?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Hoe en waar is dit medicijn verkrijgbaar?

Ibuprofen is sinds 1969 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar onder de merknamen Advil, Antigrippine Ibuprofen, Brufen, Nurofen, Sarixell, Spidifen en Zafen en als het merkloze Ibuprofen. Voor Brufen en Zafen is een recept nodig.

Het is te verkrijgen in capsules, korrels, dragees, drank, tabletten, smelttabletten en zetpillen. De toepassing van ibuprofen in crème is hier niet beschreven.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Actrapid

Wat doet dit medicijn en waarvoor wordt het gebruikt?

De werkzame stof in Actrapid is `kortwerkende insuline`.
Insuline is een injectiemiddel voor mensen met diabetes die zelf geen of onvoldoende insuline aanmaken. Er zijn veel verschillende soorten insuline verkrijgbaar: kortwerkend, middellangwerkend, langwerkend en combinaties hiervan. Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus.
Bijwerkingen van dit medicijn?

Bijwerkingen hebben meestal te maken met onderdosering of overdosering.
Te hoge hoeveelheid bloedglucose. Spuit u te weinig insuline, dan wordt uw bloedglucosegehalte te hoog (hyper); De kenmerken van een te hoog bloedglucosegehalte (meer dan tien mmol per liter) zijn: vaak plassen, veel drinken, dorst, droge tong, vermoeidheid en slaperigheid.
Te lage hoeveelheid bloedglucose. Spuit u te veel dan wordt uw bloedglucose te laag (hypo). Een te lage hoeveelheid bloedglucose kan ook het gevolg zijn van grote lichamelijke inspanning, te weinig eten, te laat eten of het spuiten van insuline in een ander lichaamsdeel dan normaal, bijvoorbeeld buik in plaats van bil. De insuline wordt dan te snel opgenomen en de hoeveelheid bloedsuiker daalt sneller dan normaal. De kenmerken van een te laag bloedglucose (minder dan drie mmol per liter) zijn: honger, bleekheid, beven en zweten, wisselend humeur, vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn.
De arts of diabetesverpleegkundige spreekt met u af hoe vaak u per dag uw bloedglucosegehalte moet meten. De normale waarde is vier tot tien mmol per liter. Als u uw insuline altijd goed verdraagt en toch plotseling last krijgt van te hoog of te laag bloedglucose, dan is het raadzaam uw arts of apotheker te raadplegen. Vooral de hypo moet goed worden behandeld, omdat u anders uw bewustzijn kunt verliezen.
Overgevoeligheid is mogelijk door de insuline of door toevoegingen, zoals het conserveermiddel. Vroeger gebruikte men dierlijke insuline dat nogal eens allergische reacties veroorzaakte. Tegenwoordig is men in staat ‘humane’ insuline in het laboratorium te maken. Deze insuline lijkt sprekend op het menselijke insuline, zodat allergische reacties (meestal) achterwege blijven. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn voor dit middel, meld dat dan altijd aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit (of een verwant) middel niet opnieuw krijgt.
Hoe, wanneer en hoe lang?

Als u voor het eerst insuline gaat gebruiken, zal uw arts of diabetesverpleegkundige u instellen op insuline. Dat wil zeggen dat de voor u optimale dosering wordt vastgesteld. Voor insuline bestaat namelijk geen standaarddosering, iedereen reageert er anders op. Het is van belang dat u zich tijdens de beginperiode strikt aan het voorgeschreven doseringsschema houdt, anders is het resultaat niet goed te beoordelen.

Hoe?

Wissel regelmatig van spuitplek. Spuit u vaak in dezelfde huidplek, dan kan op die plek het onderhuidse vet sterk slinken of juist toenemen. Zo kan de huid bobbelig worden.
Het is van belang dat u op ieder spuittijdstip van de dag in hetzelfde lichaamsdeel spuit (wel telkens op een andere plek). Dus als u ’s ochtends altijd in de bil spuit, kiest u telkens een andere plek op de bil, maar u wisselt ’s ochtends niet tussen bijvoorbeeld bil en buik. Dit is omdat de snelheid waarmee de insuline in het lichaam wordt opgenomen in sterke mate afhangt van het ingespoten lichaamsdeel: buik (snel), bovenarm (normaal), bovenbeen (langzaam) of bil (langzaam).

Wanneer?
Van uw arts of diabetesverpleegkundige heeft u een schema gekregen. Ook heeft u aanwijzingen gekregen over hoe u moet omgaan met de bloedglucosemeter en de insulinespuit of -pomp en hoe u uw insulinebehoefte aan moet passen aan de hand van de gemeten bloedglucosespiegel. Het is belangrijk dat u deze aanwijzingen stipt opvolgt. De twee meest gehanteerde schema’s zijn de volgende.

Tweemaal per dag: een combinatie van een kort- en een middellangwerkende insuline, die u inspuit vóór het ontbijt en vóór het avondeten.
Viermaal per dag: driemaal per dag vóór het eten een kortwerkende insuline en eenmaal vóór de nacht een middellangwerkende insuline.
Hoe lang?
Als u diabetes mellitus type 1 heeft, zult u de rest van uw leven insuline moeten blijven gebruiken.

Bij diabetes mellitus type 2 hangt het af van de controle van uw bloedglucosespiegels hoe lang insuline nodig is. Dit kan de rest van uw leven zijn, maar het insulinegebruik kan ook tijdelijk zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het gebruik tijdens de zwangerschap.
Dosis vergeten?

Wanneer u een dosis bent vergeten, controleer dan uw bloedglucosegehalte en spuit eventueel alsnog wat insuline.
Autorijden, alcohol, voeding?

Sommige aandoeningen en medicijnen hebben invloed op uw reactievermogen. Het is dan strafbaar om aan het verkeer deel te nemen. Als u bij een ongeval betrokken raakt terwijl uw rijvaardigheid is beïnvloed, bent u wettelijk aansprakelijk voor de gevolgen. Of dit medicijn de rijvaardigheid beïnvloedt, leest u hieronder.

Diabetes kan invloed hebben op uw rijvaardigheid. Een arts bepaalt daarom of iemand met diabetes mag autorijden. Als uw arts heeft gezegd dat u mag autorijden, kijk dan hieronder voor advies als u wilt autorijden.

Een ‘hypo’ tijdens het autorijden kan ernstige gevolgen hebben. Een ‘hypo’ is een te lage bloedsuiker en dit kan ontstaan als de energie die u verbruikt ( bijvoorbeeld door sporten, wandelen of fietsen) niet in evenwicht is met de energie die u in de vorm van eten en drinken binnen krijgt. Het kan ook ontstaan doordat u te veel insuline heeft geïnjecteerd. Tijdens een ‘hypo’ krijgt u last van verwardheid, duizeligheid, hartkloppingen, zweten of beven. Als u niets tegen een ‘hypo’ doet, kunt u in coma raken. Zorg er daarom voor dat u altijd wat suikerklontjes of druivensuiker bij u heeft. Zoek een veilige plek en breng de auto daar tot stilstand als u tijdens het autorijden een ‘hypo’ krijgt. Eet wat suikerklontjes of druivensuiker. Controleer daarna uw bloedsuikergehalte en rijd pas verder als deze hoger is dan 6 mmol/liter.

Tips voor als u wilt autorijden

Rijd alleen auto als u zich goed voelt.
Zorg dat u gemakkelijk suikerklontjes en/of druivensuiker in de auto bij de hand heeft.
Rijd niet als u alcohol heeft gebruikt.
Meet regelmatig uw bloedsuiker bij een lange autorit.

alcohol drinken?
Alcohol kan een ‘hypo’ veroorzaken en uw lichaam herstelt hier trager van. Het drinken van grote hoeveelheden alcohol is daarom levensgevaarlijk. Als u toch alcohol wilt drinken, doe dit dan met mate. Probeer het eerst voorzichtig uit om in te schatten hoe uw lichaam reageert. Als algemene richtlijn geldt maximaal twee glazen per dag. Drink de alcohol wel op een gevulde maag, anders is het effect op het bloedglucosegehalte te sterk.

alles eten?
U zult in de gaten moeten houden wat en hoeveel u eet, om daar de hoeveelheid insuline op aan te kunnen passen. Raadpleeg eventueel een diëtist.
Wisselwerking met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

Bètablokkers, dit zijn hart-vaatmiddelen die worden gebruikt bij hoge bloeddruk, hartkramp, hartritmestoornissen en migraine. Bijvoorbeeld atenolol, metoprolol, propranolol en sotalol. Ook bevinden zich bètablokkers in sommige oogdruppels tegen verhoogde oogboldruk, bijvoorbeeld timolol. Wanneer u een bètablokker gebruikt, voelt u minder snel dat u een ‘hypo’ heeft. Dat komt omdat de bètablokker de waarschuwende signalen zoals trillen en hartkloppingen onderdrukt. Andere verschijnselen, zoals zweten, wazig zien en hongergevoel verdwijnen niet. Let daarom extra op deze laatste verschijnselen.
Zwangerschap en borstvoeding?

Kan ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Wel moet u onder strikte controle blijven en uw insuline stipt volgens voorschrift gebruiken. Uw insulinebehoefte wisselt namelijk erg sterk tijdens de zwangerschap en een slecht gereguleerde diabetes kan schadelijk zijn voor de groei en ontwikkeling van uw kind. Waarschuw daarom uw arts zodra u zwanger bent, of dit binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven. Dit middel komt niet in de moedermelk terecht.
Stoppen met dit medicijn?

Het is – zeker als u diabetes mellitus type 1 heeft – levensgevaarlijk om zo maar te stoppen met insuline. Als u veel hinder ondervindt van bijwerkingen van uw huidige insuline, is het raadzaam dit aan uw arts en/of apotheker te melden. Mogelijk kunt u in overleg voor een andere insuline kiezen, die beter aansluit bij uw insulinebehoefte.
Hoe en waar is dit te verkrijgen?

Insuline is sinds 1926 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als kortwerkende, middellangwerkende, langwerkende en een combinatie van kort- en middellangwerkende en als combinatie van middellang- met langwerkende insuline.
Kortwerkende insuline is verkrijgbaar onder de merknamen Actrapid, Apidra, Humalog, Humuline Regular, Insuman Infusat, Insuman Rapid en Novorapid.
Middellangwerkende insuline is te verkrijgen onder de merknamen Humuline NPH, Insulatard en Insuman Basal.
Langwerkende insuline is te verkrijgen onder de merknamen Lantus en Levemir.
De combinatie van kort- en middellangwerkende insuline is op de markt onder de merknamen Actraphane, Humuline, Humalog Mix, Insuman Comb, Mixtard en Novomix.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Aciclovir

Wat doet dit medicijn en waarvoor wordt het gebruikt?

De werkzame stof in Aciclovir is aciclovir. Aciclovir is een antiviraal middel. Het remt de groei van virussen. Artsen schrijven het voor bij herpes genitalis, gordelroos en andere virusinfecties.


Bijwerkingen van dit medicijn?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn maagdarmklachten, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, koorts en huiduitslag.

Zelden

U kunt last krijgen van maagdarmklachten: misselijkheid of braken, diarree en buikpijn. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en slaperigheid.
Koorts
Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Gebruik dit middel dan niet meer. Zeer zelden treedt een ernstige overgevoeligheid op. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor aciclovir. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt
Zeer zelden

Verwardheid, hallucinaties, onrust en trillen. Deze bijwerkingen gaan over als u stopt met het middel.
Haaruitval. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
Verminderde aanmaak van rode en witte bloedcellen en van bloedplaatjes. Hierdoor ontstaan bloedarmoede (te merken aan extreme vermoeidheid), een verminderde afweer tegen infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen.
Aanval met spierschokken en spierkrampen. Neem direct contact op met een arts.
Leverontsteking, soms te merken aan een gele verkleuring van de huid of het oogwit. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Hoe, wanneer en hoe lang?
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?
U kunt dit middel zowel voor, tijdens als na het eten innemen. Eventueel kunt u het mengen met voedsel. Verdeel de doses zo goed mogelijk over 24 uur. Zo zorgt u voor een constante hoeveelheid werkzame stof in het lichaam; dit is nodig voor een optimaal resultaat.

Hoe lang?
Een kuur duurt meestal vijf tot zeven dagen. Uw arts bepaalt de duur aan de hand van de ernst van de infectie. Houdt u er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen.

Als u aciclovir krijgt om een steeds terugkerende herpes genitalis-infectie te voorkomen, kan uw arts het voor een aantal maanden tot jaren voorschrijven.
Dosis vergeten?

Bij een kuur: de vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen. Duurt het minder dan één uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!

Om een terugkerende infectie te voorkomen: als u het middel gebruikt om een infectie te voorkomen is het belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

als u dit middel twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
als u dit middel drie of vier keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.
Autorijden, alcohol, voeding?

Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.
Wisselwerking met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

Het afweeronderdrukkende middel ciclosporine. De combinatie kan schadelijk zijn voor de nieren. Uw arts zal uw nierwerking extra controleren.
Aciclovir versterkt de bijwerking van het hiv-middel indinavir op de nieren. Raadpleeg uw arts.
Zwangerschap en borstvoeding?

Kan ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over de veiligheid van dit middel tijdens de zwangerschap is nog weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden.

Bij een herpes genitalis-infectie zal uw arts toch aciclovir voorschrijven, omdat een infectie gevaarlijk kan zijn voor het ongeboren kind. Bovendien is er van alle antivirale middelen over aciclovir het meeste bekend over gebruik tijdens zwangerschap. Tot nu toe zijn geen aangeboren afwijkingen waargenomen, maar meer gegevens zijn nodig om zeker te weten dat het middel helemaal veilig is.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Tot nu toe zijn geen bijwerkingen gezien bij kinderen waarvan de moeder borstvoeding gaf en aciclovir gebruikte, maar meer gegevens zijn nodig om zeker te weten dat het middel helemaal veilig is.
Stoppen met dit medicijn?

Je moet de kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is het virus waarschijnlijk nog actief en kunt u opnieuw geïnfecteerd raken. Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.
Hoe en waar is dit medicijn te verkrijgen?

Aciclovir is sinds 1981 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Zovirax en als het merkloze Aciclovir. Het is te verkrijgen in tabletten, drank, crème, oogzalf en injecties. Deze tekst gaat alleen over de tabletten en de drank.


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Acenocoumarol

Wat doet dit medicijn en waarvoor wordt het gebruikt?

De werkzame stof in Acenocoumarol is acenocoumarol. Acenocoumarol is een antistollingsmiddel. Artsen schrijven het voor bij trombose, na een hartinfarct, beroerte of TIA en bij hartritmestoornissen.

Bijwerkingen van dit medicijn

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn bloedingen.

Soms

U kunt gemakkelijk bloeduitstortingen en blauwe plekken krijgen, ook zonder dat u zich (hard) stoot. Dit komt doordat het bloed langzamer stolt en het dus langer duurt voordat een wondje stopt met bloeden. Krijgt u ernstige uitwendige bloedingen, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw arts.
Omdat dit middel uw bloedstolling remt, kan het bij bijvoorbeeld operaties problemen geven, bijvoorbeeld na het trekken van tanden of kiezen; meld daarom bij elk bezoek aan de tandarts dat u dit middel gebruikt.

Zelden

Ook inwendige bloedingen zijn mogelijk. U merkt dat aan een roze of bruine verkleuring van de urine of een zwarte verkleuring van de ontlasting. Als u dit merkt, moet u direct het gebruik staken en contact opnemen met uw arts.

Zeer zelden

Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan allergische huidreacties. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor acenocoumarol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
Haarverlies (tijdelijk), koorts en maagdarmklachten (misselijkheid, diarree, buikkrampen).
Mensen met een maag- of darmzweer, slokdarmontsteking door opkomend maagzuur of maagdarmbloeding mogen dit middel niet gebruiken. De zweer kan gaan bloeden en de bloeding stopt dan slecht. Heeft u een van deze klachten in het verleden gehad? Overleg dan met uw arts. Meestal schrijft de arts een maagbeschermend middel voor, zoals omeprazol.
Wanneer u een hoge bloeddruk heeft, is de kans op bloedingen groter. Is uw bloeddruk goed onder controle met medicijnen, dan is er geen probleem. Overleg met uw arts als uw bloeddruk te hoog is.
Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd is een extra waarschuwing op zijn plaats: dit middel kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind, vooral de eerste drie maanden van de zwangerschap. Zorg dus voor goede anticonceptie.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Hoe, wanneer en hoe lang?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of op het schema dat u van de trombosedienst krijgt.

Hoe?
U kunt de tabletten zowel voor, tijdens als na het eten innemen. Voedsel heeft nauwelijks invloed op de opname in het lichaam. Neem de tabletten zonder te kauwen in met wat vloeistof.

Wanneer?
Om uw tabletten niet te vergeten kunt u het beste een vast tijdstip kiezen, bij voorkeur bij het avondeten.

Hoe lang?
Dit hangt af van uw situatie. In de meer acute situaties duurt de behandeling anderhalf tot drie maanden. Maar het kan ook jaren zijn, soms zelfs levenslang. Blijft u het dus trouw gebruiken, zolang uw arts het nodig vindt. Zonder dit middel loopt u de kans dat uw bloed (weer) te dik wordt, of dat er stolsels ontstaan die de kleine bloedvaten kunnen afsluiten.

Dosis vergeten?
Bij ontdekking op dezelfde dag moet u de vergeten dosis zo snel mogelijk alsnog innemen. Merkt u het pas de volgende dag, dan mag u de vergeten dosis niet zonder meer inhalen. Neem dan contact op met de trombosedienst. Zij kunnen u adviseren wat u in uw geval het beste kunt doen.

Autorijden, alcohol, voeding?

U kunt autorijden met dit geneesmiddel.
Alcohol in grote hoeveelheden versterkt het effect van acenocoumarol. Hierdoor duurt het langer voor een wondje stopt met bloeden. Bij grote (inwendige) bloedingen is dit gevaarlijk. Drink niet meer dan één of twee glazen alcohol per dag.
U mag alles eten. Bepaalde levensmiddelen met veel vitamine K kunnen echter de werking van dit middel verminderen. Dit zijn bijvoorbeeld andijvie, spinazie, groene kool, broccoli en sla. Wees matig met het gebruik van dergelijke levensmiddelen.

Wisselwerking met ander medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
De ontstekingsremmende pijnstillers fenylbutazon en piroxicam mag u NIET gebruiken. De overige ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, naproxen en ketoprofen verhogen de kans op bloedingen in maag en darmen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller. Gaat u deze combinatie wel gebruiken, meld dat dan altijd aan de trombosedienst.
Salicylaten, zoals acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium. Gebruik doseringen hoger dan 300 mg per dag NIET. Bij doseringen van 300 mg per dag of minder: overleg met uw arts.
De maagzuurremmer cimetidine. Gebruik dit middel NIET, omdat het te veel invloed heeft op de bloedstolling.
Het antibioticum cotrimoxazol (trimethoprim/sulfamethoxazol). Dit middel mag u waarschijnlijk niet gebruiken. Raadpleeg uw arts. Mogelijk krijgt u een ander antibioticum. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen moet u toch co-trimoxazol gebruiken. In die situatie zal uw arts uw bloed extra laten controleren door de trombosedienst.
Het antibioticum metronidazol. Dit middel mag u niet gebruiken, behalve als het een eenmalige dosering voor een kuur van een dag betreft.
De antischimmelmiddelen miconazol, fluconazol, itraconazol en voriconazol mag u ook niet gebruiken. Dit geldt alleen bij de in te nemen producten of gel voor het mondslijmvlies en de vaginale gel of capsules, dus niet bij gebruik op de huid. Van fluconazol mag u wel een kuur van één dag gebruiken.
Door vitamine K neemt de werking af. Dit kan de bedoeling zijn bij een overdosering. Maar gebruik geen extra vitaminepreparaten met vitamine K.
Wanneer u voor één van deze middelen toch een recept krijgt, kan uw apotheek met de arts overleggen over een alternatief. Het is daarvoor wel van belang, dat de apotheek weet dat u acenocoumarol gebruikt. Wanneer u niet altijd bij dezelfde apotheek uw medicijnen haalt is het verstandig dat u dit meldt.
De cholesterolverlager colestyramine mag u niet gelijktijdig innemen met acenocoumarol, omdat dan de werking van het antistollingsmiddel afneemt. Neem beide middelen met een tussenpoos van vier uur in en meldt het gebruik aan de trombosedienst.
Er is behalve de bovenstaande middelen een groot aantal andere medicijnen dat u alleen mag gebruiken nadat de trombosedienst hiervan op de hoogte is gesteld. Uw apotheek kan dit voor u doen, zodat de trombosedienst indien nodig de dosering kan aanpassen. Meld ook aan de trombosedienst als u de behandeling met een van die andere medicijnen stopzet, want ook dat kan de bloedstolling beïnvloeden.

Uw gevoeligheid voor dit middel kan sterk wisselen. De bloedstolling kan in bepaalde situaties ontregeld raken. Bijvoorbeeld door het gelijktijdig gebruik van middelen die u zonder recept kunt kopen, denk daarbij ook aan kruidenmiddelen of vitaminepreparaten. Vraag bij aanschaf van geneesmiddelen zonder recept altijd uw apotheker of deze de werking van uw bloedverdunner kunnen beïnvloeden. Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Zwangerschap en borstvoeding?

U mag dit middel NIET gebruiken als u binnenkort zwanger wilt worden, tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap en in de negende maand. Dit middel kan namelijk blijvende schade veroorzaken bij het kind. Bovendien geeft het bloedingsgevaar na de bevalling.

Als u dit middel gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Vanf de vierde maand tot en met de achtste maand kunt u dit middel eventueel wel gebruiken. Overleg hierover met uw arts. N.B. Heeft u geen kinderwens, zorg dan voor goede anticonceptie. U kunt veilig borstvoeding geven. Dit middel komt niet in de moedermelk terecht.

Stoppen met dit medicijn?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert. Het remmende effect op de bloedstolling houdt na de laatste dosis nog ongeveer twee dagen aan.

Hoe en waar is dit medicijn te verkrijgen?

Acenocoumarol is sinds 1950 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Acenocoumarol in tabletten.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)