Tagarchief: verstoring immuunsysteem

De gevaren van suikers

Tot op zekere hoogte houden wij allemaal wel van suiker. We houden van suiker in onze cake, chocoladerepen, koekjes en ijs. Want suiker is zoet en zoet voelt goed. Maar teveel van het goede kan zorgen dat het slecht wordt. Niets kan een beter voorbeeld zijn van dit dan suiker, omdat teveel suiker slecht is voor je lichaam. Waarom is teveel suiker slecht voor je lichaam? Hieronder zijn tien verschillende redenen waarom we niet een te hoog suikergehalte moeten hebben.

  • Tandbederf; we weten allemaal dat teveel suikers slecht zijn voor je tanden. We hebben geleerd om na elke maaltijd onze tanden te poetsen en voordat we naar bed gaan, want als er suikers op je tanden achterblijven dan bederven je tanden sneller.
  • Infectie; als we suikers op onze tanden laten zitten dan kan het leiden tot een infectie. Door de manier waarop ons lichaam reageert op verschillende soorten infecties, kan deze infectie weer leiden tot een ontsteking van de kransslagader.
  • stabiele bloedsuikers; als je teveel suikers eet, krijg je een hoog suikergehalte in het bloed. Als het bloedsuikergehalte niet constant is en veel wisselt dan zul je je vermoeid voelen en uitgeput zijn. Hoofdpijn en stemmingswisselingen zijn ook aanwezig als je bloedsuikergehalte instabiel is. Bovendien hoe meer suiker we nemen, hoe meer onze bloedsuiker uit balans raakt en hoe moeilijker het voor het lichaam zal worden om de onbalans vast te stellen.
  • Obesitas, diabetes en hartaandoeningen; dit ook wel bij bijna iedereen bekend. Suiker in het bloed, dat teveel is voor het lichaam om om te zetten, zal worden opgeslagen als vet. Teveel vet in het lichaam kan leiden tot obesitas en obesitas kan diabetes en hartaandoeningen veroorzaken.
  • Een verstoring in het immuunsysteem; de bacteriën en gisten die aanwezig zijn in ons bloed worden gevoed door suikers. Door een teveel aan suikers kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen. Als er een onbalans komt in de groei van deze bacteriën en gisten, kan het immuunsysteem mogelijk niet in staat zijn om hier mee om te gaan en gaan verzwakken.
  • Chroomtekort; teveel suikers in het bloed kan ervoor zorgen dat het lichaam in staking gaat om de bloedsuikers te regelen. Dit komt omdat het grootste deel van de suikers die we eten zo verfijnd is dat het chroom vernietigd. Chroom is de chemische stof die het lichaam nodig heeft om het gehalte van de bloedsuikers te regelen.
  • Voedingsstoffen; het nuttigen van suikers zorgt ervoor dat het hongergevoel weggaat. Daarom krijg je vaak te horen niet zoet te snoepen voor het eten. Want als we teveel suikers eten, hebben we geen zin meer in een maaltijd waarin wel de nodige voedingsstoffen zitten die ons lichaam nodig heeft, zoals vitamines, ijzer, calcium en magnesium. Er is een verschil tussen een ‘vol’ gevoel na elke maaltijd en het verwerven van de voedingstoffen die je nodig hebt uit elke maaltijd.
  • Stress; wanneer we teveel suikers eten, krijgen we een hoger gehalte aan bloedsuikers en krijgen we meer energie. Maar dit bloedsuikergehalte is slechts tijdelijk en de energie zal daarna sterk afnemen. Wanneer dit gebeurt geeft het lichaam hormonen vrij om het suikergehalte in ons bloed terug op niveau te krijgen. Deze hormonen bevatten ook de stresshormonen adrenaline, cortisol en epinefrine. Deze hormonen zorgen ervoor dat we geïrriteerd raken en dat we gaan stressen.
  • Veroudering; wanneer we teveel suikers eten, kan een gedeelte van de suikers aan de eiwitten die in ons lichaam aanwezig zijn vast gaan zitten. Hierdoor kunnen onze lichaamsweefsels hun elasticiteit verliezen. Hierbij is het niet alleen onze huid die wordt beïnvloed, maar ook onze interne organen. Hoe sneller het lichaam elasticiteit verliest, hoe sneller veroudering op zal treden.
  • Cognitie; teveel suikers in het lichaam beïnvloedt ook het vermogen van onze geest om te leren en te herkennen.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)