Tagarchief: vermoeid

Weg met stress door deze 3 ontspanningsoefeningen

Stressvolle banen, het vervullen van meerdere rollen, zoals echtgenoot, vader/moeder, beroepsbeoefenaar en vriend/vriendin én de eindeloze verplichtingen kunnen ervoor zorgen dat je je uitgeput en leeg voelt. Om je lichaam en daarmee ook jezelf nieuwe energie te geven kun je eenvoudige ontspanningsoefeningen gaan uitvoeren die niet veel tijd in beslag nemen.
Door het uivoeren van ontspanningsoefeningen kun je de belasting van stress tijdelijk reduceren, maar het is aangetoond dat als je regelmatig ontspanningsoefeningen uitvoert dit bijdraagt aan een gezonder leven, een betere mentale conditie en er minder kans is op een hartaanval en een beroerte.

Yoga
Met een sterke focus op diepe, ritmische ademhaling is yoga uitgegroeid tot een populaire vorm van alternatieve genezing. Yoga zorgt ervoor dat deelnemers hun geest leeg kunnen maken en zich kunnen concentreren op persoonlijke doelen en zich kunnen focussen op kalmerende energieën. Daarmee kan ook het lichaam zich in een ontspannen toestand brengen, waardoor je rust ervaart en weer nieuwe energie kunt krijgen. Door diep adem te halen in combinatie met yoga (rek- en strekoefeningen) uit te voeren kun zorgen voor vernieuwing van lichaam en geest. Je kunt yogalessen volgen bij sportscholen, bepaalde instellingen, maar ook bij particuliere personen. Voor mensen die zelf yoga willen leren en dit thuis willen uitvoeren zijn er talloze boeken en video’s beschikbaar om dit doel te bereiken.

Meditatie
Door oefeningen uit te voeren die betrekking hebben op de kracht van de geest, kun je werkelijk geestelijke vrijheid ervaren en daardoor ontsnappen aan de stress. Meditatie combineert een aantal dingen, namelijk een rustige locatie, een comfortabele positie en het focussen op een bepaald punt of idee, om zo een perfecte balans tussen bewustzijn en ontspanning te creëeren. Door regelmatig te mediteren kun je je mentale, fysieke en emotionele toestand een positieve wending geven.
Meditatie hoeft niet iets spectaculairs of ingewikkeld te worden. Door jezelf simpelweg in een comfortabele positie te begeven, kan men gebruik maken van ontspanningsmuziek of visualisatie met positieve beelden. Deze ontspanningsmuziek of visuele beelden kun je bijv. kopen op een CD of DVD, maar je kunt ook op het internet hier veel materiaal over vinden.

Massage Yoga
Dit is een vorm van ontspanning door een doeltreffende combinatie van massage, yoga en meditatie tegelijk. Hierdoor werkt de massage zowel op fysiek, geestelijk als energetische niveau diep door. De deelnemer wordt vanuit meditatie over de kleding heen gemasseerd en in vloeiende, doorgaande bewegingen gestrekt. Het is een prachtige techniek om de rust en evenwicht in je lichaam en geest te herstellen en de kracht van je geest weer een boost te geven.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Bio-B Complex

Omschrijving van Bio-B-Complex:

B-vitaminen staan bekend om hun zenuwsterkende invloed. Vitamine B11 (foliumzuur) is van belang voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind. Het is goed om foliumzuur (B11) te combineren met vitamine B12 omdat het aanvullen met B11 een tekort aan B12 in de voeding zou kunnen maskeren.

Gebleken is dat de combinatie van vitamine B6, B11 en B12 helpt bij de verlaging van het homocysteïnegehalte en zo een gunstige invloed heeft op hart en bloedvaten. Er kunnen tekorten in de voeding ontstaan, met name bij ouderen, stevige drinkers, rokers en bij vrouwen gedurende de menstruatie of zwangerschap. Aanvulling op de voeding met een goed B-complex is dan gewenst. Bio-B-Complex bevat alle 8 B-vitaminen in een onderling uitgebalanceerde verhouding en in hoeveelheden die variëren van 2-5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

1 tablet Pharma Nord Bio-B-Complex bevat:

Vitamine B1 7mg (500% ADH), Vitamine B2 8mg (500% ADH), Vitamine B6 10mg (500% ADH), Vitamine B12 5ug (500% ADH), Foliumzuur 400ug (200% ADH), Nicotinezuur (Vitamine B3),  18mg Nicotinamide (Vitamine B3),  35mg (278% ADH), Pantotheenzuur (Vitamine B5) 25mg (417% ADH), Biotine 300ug (200% ADH).

Waar kan ik Bio-B complex bestellen?

>>>>> Online Bio-B complex bestellen <<<<<

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Bloedarmoede (Anemie)

Wat is het?
In het algemeen spraakgebruik worden bloedarmoede en ijzergebrek vrijwel op één lijn gesteld. Ook al is ijzergebrek de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede (anemie), er zijn ook andere oorzaken.

Bloedarmoede (anemie) is in feite een tekort aan rode bloedkleurstof (hemoglobine) in de bloedsomloop. Het hemoglobine neemt in de longen zuurstof op en vervoert dit via de bloedsomloop naar de weefsels en organen.

In geval van bloedarmoede kan er minder zuurstof worden vervoerd en functioneren de weefsels en organen daardoor onvoldoende. De hoeveelheid hemoglobine in het bloed kan worden gemeten in een bloedmonster (vingerprik of buisje bloed uit een armader).

We spreken van bloedarmoede als bij mannen de uitslag lager is dan 8,6 (mmol/l) en bij vrouwen lager dan 7,4 (mmol/l). Kinderen hebben tot de puberteit een lager hemoglobinegehalte, een waarde van 7,0 (mmol/l) is voor hen normaal, voor zuigelingen zelfs 6,5 (mmol/l).
Hoe herken je het?
Vaak wordt gedacht dat als iemand er bleek uitziet, degene bloedarmoede zou kunnen hebben. Uit de praktijk blijkt echter dat dit zelden het geval is.

Pas als iemand een extreme vorm van bloedarmoede heeft waarbij de hoeveelheid rodebloedkleurstof (het hemoglobine) gedaald is tot 60% van normaal, krijgt men een bleek uiterlijk van bloedarmoede.
Tenzij men acuut veel bloed verliest (bijvoorbeeld bij een ongeluk of een hevige maagbloeding), zal men altijd eerst een periode doormaken waarin andere klachten voorkomen.

Karakteristieke symptomen van bloedarmoede zijn:

•zwakte
•vermoeidheid
•hartkloppingen
•kortademigh eid (voornamelijk bij inspanning)
•duizeligheid
•snel transpireren
•oorsuizen
•hoofdpijn
Geelzucht (een gelige verkleuring van het oogwit en/of de huid) kan wijzen op het hebben van bloedarmoede.)

Bij ouderen kunnen symptomen optreden die passen bij hartklachten (pijn op de borst) of bij een verminderd geestelijk functioneren, tot verwardheid toe.

Hoe ontstaat het?
De vele oorzaken van bloedarmoede zijn in twee grote groepen onder te brengen.

•Het verlies van bloed gaat sneller dan de aanmaak (bijvoorbeeld bij een maagbloeding of hevige menstruatie)
•Er wordt te weinig bloed aangemaakt, zoals bij een tekort aan ijzer in de voeding of verstoorde functie van de bloedvormende organen
Soms gaat het om een combinatie van beide redenen.

Bloed bestaat uit:

•rode bloedcellen
hierin zit de rodebloedkleurstof (hemoglobine)
•witte bloedcellen
hierin zitten afweerstoffen tegen bacteriën en virussen
•bloedplaatjes
deze helpen bij de bloedstolling
•bloedplasma
het vocht waar alle bloedcellen in drijven
Als reactie op bloedverlies, of dat nu veel of weinig plotseling of chronisch is, houdt de nier vocht vast. Daardoor komt de hoeveelheid vloeistof in het bloed weer snel op peil, maar is dit bloed in feite verdund, omdat de aanmaak van nieuwe bloedcellen veel minder snel gaat.
Vervolgens gaat het beenmerg ter compensatie in verhoogd tempo meer bloedcellen produceren en na enige tijd is het bloedverlies aangevuld.

Bloedarmoede ontstaat als:

•als er onvoldoende bouwstoffen voor het bloed aanwezig zijn
•als de bloedaanmaak om andere redenen is verstoord
•als het bloedverlies sneller gaat dan de aanmaak
Meestal is dit een sluipend proces. Er zijn verschillende oorzaken waardoor de aanmaak achterblijft bij verlies of afbraak van bloed. De oorzaak van de bloedarmoede bepaalt uiteraard hoe ernstig het is en wat u kunt verwachten.

Oorzaken

1. IJzergebrek
De meest voorkomende oorzaak voor het ontstaan van bloedarmoede is ijzergebrek. IJzer vormt een van de bouwstoffen van de rodebloedkleurstof (hemoglobine).

IJzer wordt opgenomen uit de voeding. De opname vindt plaats in het eerste deel van de darm. Daarvoor moet in de eerste plaats de voeding voldoende ijzer bevatten en ten tweede moeten de maag en de twaalfvingerige darm goed functioneren.

IJzertekort kan ontstaan:

•bij regelmatig overmatig bloedverlies (heftige menstruatie, bevalling, ziekte of tumor in de darm)
•bij verhoogde ijzerbehoefte (groeiperiode, zwangerschap)
•bij verminderde ijzeropname (maag- of darmafwijking), kan ijzertekort ontstaan
Uiteindelijk raakt de ijzervoorraad uitgeput, houdt de productie van hemoglobine op, en ontstaat bloedarmoede.

Door het ijzergebrek treden ook andere afwijkingen op, zoals aan de huid en slijmvliezen: een pijnlijke tong, scheurtjes aan de mondhoeken, slikklachten, brokkelige, platte nagels, die bij ernstig ijzergebrek een soort lepeltjesvorm krijgen.

2. Vitaminegebrek
Twee vitamines in de voeding zijn nodig voor de productie van de bloedkleurstof, te weten: vitamine B12 en foliumzuur.

•Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijk voedsel, zoals vlees, vis en zuivelproducten. Voor de opname in de darm is een eiwit nodig dat wordt uitgescheiden door de maag, waarna het vitamine B12-eiwitcomplex wordt opgenomen in het laatste deel van de dunne darm.

Per dag is heel weinig vitamine B12 nodig, zodat bij een tekort in de voeding (streng vegetarisch dieet) of een verminderde opname (maagslijmvlies aandoening, vaak op basis van een auto-immuunziekte of dunne darmziekte, zoals de ziekte van Crohn) kan het jaren duren voor de voorraad in het lichaam is uitgeput en bloedarmoede optreedt.

Deze vorm van bloedarmoede gaat gepaard met lichte geelzucht, pijnlijke tong en mondslijmvlies, en darmklachten. Omdat vitamine B12 ook nodig is voor de functie van het zenuwstelsel, met name van de lange zenuwbanen, ontstaan kunnen bij een tekort ook gevoelstoornissen en krachtsverlies aan de benen ontstaan.
•Foliumzuur komt voor in groenten en vruchten. De opname ervan vindt plaats in het eerste deel van de dunne darm. De voorraad van foliumzuur is vrij klein, zodat bij een tekort in de voeding (abnormale eetgewoonte, ernsti ge zie kte) of bij een gestoorde resorptie (diarree, ziekte van de dunne darm) al na enkele weken een stoornis in de bloedaanmaak, dus bloedarmoede, kan opt reden door foliumzuur tekort.

Gebruik van anti-epileptische middelen en sommige slaapmiddelen (barbituraten) kunnen ook alle verschijnselen geven van een tekort aan foliumzuur.
3. Aangeboren, erfelijke vormen van bloedarmoede

G6PD-deficiëntie
Bij de G6PD-deficiëntie bestaat er een erfelijk tekort aan een bepaald enzym (G6PD) in de rode bloedcellen, dat nodig is om deze tegen beschadiging te beschermen. Het gevolg is dat de rode bloedcellen een kortere overlevingsduur hebben en erg kwetsbaar zijn voor het gebruik van sommige medicamenten.

Er bestaan verschillende vormen van dit enzymtekort, maar in alle gevallen hebben deze personen een lichte bloedarmoede, die acuut kan verergeren bij gebruik van de eerder genoemde medicijnen.

Ongeveer 7,5% van de wereldbevolking draagt de aanleg voor G6PD-deficiëntie. De ziekte wordt voornamelijk gevonden bij mensen van het negroïde of Arabische ras en mensen van rond het Middellandse Zeegebied. Met de immigratie neemt ook het vóórkomen van G6PD-deficiëntie in Nederland toe. Therapeutisch kan men bij acute bloedafbraak niets anders bieden dan voldoende vochttoediening, eventueel bloedtransfusies.

Thalassemie
Thalassemie is een erfelijke vorm van bloedarmoede als gevolg van een stoornis in de productie van een afwijkend hemoglobine. De aandoening komt voor bij (afstammelingen van) de bevolking van Sardinië (18%), Cyprus (7%), Griekenland (5%), Zuidoost Azië (20%), China (5%), Saoedi Arabië, Westkust van Afrika (dus ook bij negers in de Verenigde Staten), Thailand, Pakistan, India. Van de allochtone Nederlandse bevolking is 10% erfelijk belast met deze aandoening.

Er bestaan diverse vormen.
Bij bloedonderzoek lijkt thalassemie in eerste instantie wat op ijzergebrek-anemie. Wanneer meer tests worden gedaan, zijn er wel degelijk verschillen te zien. Bij ijzergebrek zijn de rode bloedcellen te klein en verschillend van grootte, maar bij thalassemie zijn de rode cellen allemaal even veel te klein. Ook blijken bij thalassemie de ijzerwaarden in het bloedplasma normaal te zijn.

Toedienen van ijzer heeft dus geen effect, sterker nog het kan leiden tot ijzerstapeling (een soort ijzervergiftiging).
De andere vormen van bloedarmoede worden hier voor de volledigheid genoemd, maar ze zijn erg zeldzaam:

4. Verhoogde bloedafbraak
De rodebloedkleurstof (hemoglobine) is een eiwit dat kwetsbaar is voor beschadiging. Daarom circuleert het niet vrij in het bloed, maar zit het opgesloten in rode bloedcellen die in het beenmerg worden aangemaakt.

Wanneer de erytrocyten aangemaakt als gevolg van een infectie (malaria), mechanische reden (kunst hartklep), chemische (bacteriegif) of immunnologische beschadiging versneld te gronde gaan, dan ontstaat er bloedarmoede. De verhoogde afbraak van hemoglobine gaat vrijwel altijd gepaard met een (lichte) geelzucht.

5. Beenmergaandoening
In geval de bloedarmoede berust op van een beenmergziekte betreft het eigenlijk altijd een kwaadaardige ontsporing van de bloedaanmaak, waarbij een type bloedcel onevenredig groeit en de plaats inneemt van de normale bloedcelproductie (acute en chronische vormen van leukemie).

In zeldzame gevallen is het beenmerg praktisch helemaal leeg (aplastische anemie) of is er sprake van een ineffectieve bloedaanmaak (dyshematopoiese, preleukemie). In deze gevallen is de productie van de witte bloedcellen en de bloedplaatjes ook vaak meer of minder gestoord, hetgeen kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor infecties en een verhoogde bloedingneiging.

6. Onderliggende ziekte
Soms is de oorzaak van de bloedarmoede gelegen in een gestoorde bloedaanmaak als gevolg van een chronische onderliggende ziekte. Dit komt voor bij chronische infecties, chronisch leverlijden, auto-immuunziekten (chronisch reuma), niervergiftiging, onvoldoende schildklierwerking, kwaadaardige aandoeningen, ziekte van het beenmerg (de productieplaats van het bloed).

Is het ernstig en wat kun je verwachten?
De oorzaak van de bloedarmoede bepaalt hoe ernstig het is en wat u kunt verwachten. Zowel voor bloedarmoede door ijzergebrek als door vitaminegebrek geldt dat zij over het algemeen eenvoudig te behandelen zijn. Wel moet u er rekening mee houden dat het enkele weken kan duren voordat u effect van de behandeling gaat merken.

Behalve het aanvullen van het ijzer- of vitaminegebrek moet er uiteraard ook bekeken worden waarom de anemie is ontstaan.

Bloedarmoede, die optreedt bij vrouwen rond de veertig jaar als gevolg van een ijzertekort kan haast altijd worden verklaard door ijzerverlies bij bevallingen of door overmatig menstrueel bloedverlies.

Bij ijzergebreksbloedarmoede dient men, zeker bij patiënten van 45-50 jaar en ouder, beducht te zijn voor bloedverlies uit de darm, bijvoorbeeld door afwijkingen in de maag of darmwand. Bij bloedarmoede als gevolg van vitaminetekort is uitvoerig onderzoek nodig om de oorzaak vast te stellen, maar ook dat is meestal goed behandelbaar.

Bij aangeboren, erfelijke vormen van bloedarmoede is de zaak wat ernstiger. Het is iets waar u uw hele leven rekening mee moet houden. Soms zijn er perioden waarin de bloedarmoede zo ernstig is dat alleen nog een bloedtransfusie uitkomst kan bieden.

Het is dan ook gebruikelijk dat mensen bij wie een erfelijke vorm van bloedarmoede wordt ontdekt, onder controle blijven bij een bloedspecialist (hematoloog). Dat zelfde geldt ook voor mensen bij wie een verhoogde bloedafbraak, een beenmergaandoening of een onderliggende ziekte de oorzaak is van hun bloedarmoede.

Wanneer naar de huisarts?
Als u klachten heeft die u doen vermoeden dat u bloedarmoede zou kunnen hebben is het altijd verstandig contact op te nemen met de huisarts.

In geval van één of meer onbegrepen klachten over zwakte, snelle vermoeidheid, hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid, transpireren, oorsuizen, hoofdpijn en bij geelzucht moet men aan de mogelijkheid van een bloedarmoede denken.

Met een vrij eenvoudig bloedonderzoek kan bepaald worden of u wel of niet een tekort heeft aan rodebloedkleurstof (hemoglobine). Blijkt dit inderdaad te laag te zijn, dan zal uw arts verder onderzoek laten verrichten om de oorzaak van uw bloedarmoede te achterhalen.

Wat kun je er zelf aan doen?
Bloedarmoede is een ziekte waar u in principe weinig mee kunt beginnen zonder de hulp van uw (huis)arts. Ten eerste zal uw arts de bloedarmoede moeten vaststellen en de oorzaak proberen te achterhalen en vervolgens vereist bloedarmoede bijna altijd een medische behandeling in de vorm van medicijnen of in hele extreme gevallen zelfs een bloedtransfusie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)