Tagarchief: te gebruiken bij

Lavendel

Gebruikte delen en plaats van herkomst

De sterk geurende bloemen van de Lavendel bevatten therapeutische bestanddelen. Oost-Europese landen, met name Bulgarije, kweken grote hoeveelheden, net als Frankrijk, Engeland, Australië en Rusland.

Te gebruiken bij

slapeloosheid

ondersteuning in de zwangerschap

stress

keelontsteking (als gorgeldrank)

hik (lepelsgewijs innemen van de thee)

hoest (lepelsgewijs innemen van de thee)

strottenhoofdontsteking

verkoudheid (de thee indruppelen in de neus en/of stomen)

misselijkheid

zenuwkramp

zenuwpijn

Historisch of traditioneel gebruik

Traditioneel wordt Lavendel voor een aantal aandoeningen van het zenuwstelsel gebruikt, waaronder depressie en vermoeidheid. Ook voor hoofdpijn en reuma wordt het zo nu en dan gebruikt. Daarnaast is Lavendel bekend om zijn geur, waardoor het in zeer veel parfums en andere cosmetica terug te vinden is.

Actieve delen

De vluchtige essentiële olie bevat veel medicinale componenten, waaronder perillyl alcohol, linalool en geraniol. De olie kalmeert en kan dus in bepaalde gevallen van slapeloosheid helpen. Een bepaalde studie onder ouderen toonde aan dat het inhaleren van Lavendelolie net zo effectief was bij inslaapproblemen als de traditionele slaapmiddelen. Voor het verlichten van pijn in de onderbuik net na de geboorte bleek Lavendelolie in het badwater niet effectiever dan placebo op het moment zelf, doch na 3-5 dagen werd de pijn wel aanmerkelijk verlicht. Linalool en andere bestanddelen in Lavendel lijken de bloeddruk bij dieren te verlagen, maar in mensen is dat niet bevestigd. Laboratoriumonderzoek doet vermoeden dat linalool, geraniol en andere onderdelen van de olie antibacterieel en anti-schimmelwerking hebben, maar bij mensen is dat niet bevestigd.

Dagdosering

Voor intern gebruik wordt 1 tot 2ml tinctuur 2 a 3 maal per dag genomen. Een thee is wellicht te prefereren, gemaakt van 10 gram bladeren in 250ml water (15 minuten laten trekken). Enkele druppels olie kunnen aan het badwater worden toegevoegd voor extern gebruik. De geconcentreerde olie is niet voor intern gebruik.

Bijwerkingen en interacties

Intern gebruik van de geconcentreerde olie kan ernstige misselijkheid en andere problemen veroorzaken en moet ten alle tijde voorkomen worden. Excessief gebruik kan tot slaperigheid leiden. Extern gebruik is veilig, ook tijdens de zwangerschap, in tegenstelling tot intern gebruik. Niet bij inwendige ontstekingen gebruiken!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Zeedruif

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Zeedruif is een struikjes achtige plant die wordt gevonden in de woestijnregio’s in de wereld. Het is verspreid van Noord-China tot Binnen Mongolië. De gedroogde groene stam van de drie Aziatische soorten (E.sinica, intermedia, equisetina) worden meestal therapeutisch gebruikt. De Noord Amerikaanse variant blijkt niet dezelfde genezende werking te hebben als zijn Aziatische soortgenoten.

Te gebruiken bij

astma

congestie

hoest

chronische obstructie van de luchtwegen

gewichtstoename en obesitas

Historisch of traditioneel gebruik

De Chinezen gebruiken de Zeedruif al meer als 5000 jaar en het stond dan ook vermeld als een van de 365 originele kruiden in de 1900 jaar oude tekst van Shen Nong. Ephedra’s traditionele medicinale gebruik houdt o.a. het verlichten van overmatig zweten, long en bronchiënverstopping en waterretentie in. Hoest, kortademigheid, verkoudheid en koorts (zonder zweten), zijn allemaal indicaties voor het gebruik. In 1887 werd efedrine geïsoleerd uit de Zeedruif, desondanks duurde het in de VS nog tot 1924 voor het bij artsen een populair middel werd voor het verwijden van de bronchiën.

Actieve delen

De alkaloïden efedrine en pseudo-efedrine zijn de voornaamste medicinale stoffen van de Zeedruif. De stam bevat 1 tot 3% alkaloïden, waarvan 30 tot 90% efedrine, afhankelijk van de soort ephedra. Zowel efedrine als de synthetische variant stimuleren het centrale zenuwstelsel, verwijden de bronchiën, verhogen de bloeddruk en de hartfrequentie. Pseudoephedrine (de synthetische variant) is populair als middel tegen neusverstopping.

Dagdosering

De ruwe, gemalen stammen van de Zeedruif (met minder als 1% efedrine) worden gebruikt in een dosering van 1 tot 4 gram per dag in de vorm van thee.Tincturen van 1 tot 4 ml kunnen 3 maal daags genomen worden. OTC (zelfzorg)medicijnen met efedrine kunnen tot een dosering van 12,5 tot 25 mg elke paar uur door volwassenen veilig worden gebruikt. Per 24 uur dient niet meer dan 150mg genomen te worden.

Bijwerkingen en interacties

Ephedra heeft een lange historie van veilig gebruik, echter, het misbruiken van het middel, bijvoorbeeld voor gewichtsverlies, kan leiden tot amfetamineachtige bijwerkingen als sterk verhoogde bloeddruk, spierveranderingen, slapeloosheid, droge mond, hartkloppingen, nervositeit en zelfs de dood door hartfalen.

Mensen met een hoge bloeddruk, diabetes, glaucoom, een aandoening van de thymus en zij die MAO-remmers nemen, dienen ephedra niet te nemen zonder met hun arts overlegd te hebben. Pseudoephedrine kan slaperigheid veroorzaken, dus voorzichtig met rijden en het bedienen van machines. Producten met ephedra moeten niet tijdens de zwangerschap worden genomen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Yucca

Gebruikte delen en plaats van herkomst

De stam en de wortel worden gebruikt. Deze woestijnboom lijkt veel op de kamer yucca en groeit met name in het zuidwesten van de USA en is verwant aan de Ýoshua Tree’.

Te gebruiken bij

osteoartritis

reumatoïde artritis

Historisch of traditioneel gebruik

De oorspronkelijke Amerikanen gebruikten de zeepachtige bladeren voor van alles en nog wat. Kompressen en baden werden gebruikt voor huidproblemen zoals zweertjes. Allerlei ontstekingen, ook van de gewrichten, en bloedingen werden met Yucca behandeld. Sommige teksten maken vermelding van het gebruik van Yucca als shampoo tegen roos en haaruitval.

Actieve delen

De saponinen in de Yucca hebben zowel een wateroplosbaar als een vetoplosbaar einde, waardoor het werkt als zeep. De auteurs van de studie met Yucca menen dat de saponinen het vrijkomen van gifstoffen uit de testinen blokkeren waardoor de natuurlijke vorming van kraakbeen niet langer belemmerd wordt, en het daardoor werkt bij osteoarthritis en artritis. In een laboratoriumonderzoek is gevonden dat een extract van een bepaalde soort Yucca melanomen (huidkanker) bestrijdt in in-vitro-studies.

Dagdosering

Normaal gebruik van Yucca behelst ca. 2 capsules saponinen per dag, alhoewel in sommige gevallen er een twee maal zo hoge dosering wordt gebruikt. Als thee is het mogelijk om ca. 75 gram wortel te koken in 300cl. water, en dat 15 minuten te laten trekken. Drink vervolgens 3 tot 5 koppen per dag hiervan.

Bijwerkingen en interacties

Yucca en andere saponinen kunnen in testopstellingen rode bloedcellen laten ‘barsten’ en zo hemolyse veroorzaken. Hoeveel men moet slikken om dit ook in het lichaam te bereiken is onbekend. Aangezien Yucca vaak als ‘schuimvormer’ in wortelbier gebruikt wordt en er tot nu toe geen hemolyse gevallen gemeld zijn, lijkt Yucca in het algemeen veilig.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Wilde Kattekruid

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Wild kattekruid komt voor in Noord Amerika en Europa. De bladeren en bloemen worden medicinaal gebruikt.

Te gebruiken bij

hoest

slapeloosheid

maagzuur

diarree

verkoudheid

pijnlijke menstruatie

nervositeit

Historisch of traditioneel gebruik

Kattekruid is bekend door het veroorzaken van een opgewonden, deliriumachtige staat bij katten en katachtige. Door de jaren heen is het als kalmerend middel gebruikt bij mensen. Voordat de thee in Engeland uit China kwam, werd er thee van Kattekruid gedronken. Door traditionele kruidengenezers wordt Kattekruid voor veel aandoeningen, o.a. kanker, kiespijn en trillingen gebruikt.

Actieve delen

De essentiële olie in Kattekruid bevat een monterpeen vergelijkbaar met de valepotriaten in Valeriaan, dat veel bekender is. Dierstudies bij andere dieren als katten hebben aangetoond dat Kattekruid slaap kan opwekken. De monterpenenen helpen bij hoest.

Dagdosering

Kattekruid thee wordt gemaakt door 250ml heet water toe te voegen aan 5 tot 10 gram kruid en dit 15 minuten te laten trekken. 2 tot 3 koppen per dag zijn voldoende. Voor hoest bij kinderen wordt 5ml tinctuur 3 maal daags aangeraden.

Bijwerkingen en interacties

Bij gebruik van normale doseringen zijn er geen bijwerkingen bekend.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Valeriaan

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Alhoewel valeriaan in het wild in heel Europa groeit, wordt meestal een gecultiveerde variant gebruikt. De wortel bevat de stoffen.

Te gebruiken bij

angsten

menstruatieproblemen

slapeloosheid ***

nervositeit ***

stress

darmkramp

rusteloosheid ***

hyperactiviteit ***
Historisch of traditioneel gebruik

De Griekse arts Dioscorides beval valeriaan aan voor een scala aan problemen, met inbegrip van spijsverteringsproblemen, misselijkheid, leverproblemen en zelfs urinewegproblemen. Het gebruik van valeriaan voor slapeloosheid en nerveuze aandoeningen is al eeuwen bekend. In de 18e eeuw was het een geaccepteerd rustbrengend middel en werd het ook gebruikt voor spanningen op de maag.

Actieve delen

Valeriaanwortel bevat zeer veel verschillende bestanddelen met inbegrip van essentiële olie die bijdraagt aan de rustgevende eigenschappen van de plant. ‘Verdoving’ van het centrale zenuwstelsel wordt gereguleerd door de zgn. GABA-A receptoren in de hersenen. Valeriaan bindt zich losjes aan deze receptoren om het rustgevende effect te bereiken.
Dagdosering

Het meest gebruikt is 300 tot 500 mg valeriaanwortel extract in capsulevorm, ca. 1 uur voor het slapen gaan. Bij alcohol gebaseerde tincturen is het 5ml op dezelfde tijd. Combinaties met citroenmelisse, hop, passiebloem en scullcap worden ook gebruikt. Kinderen tussen de 6 en 12 krijgen een halve dosering.

Bijwerkingen en interacties

Valeriaan en alcoholische drank gaat niet samen. Valeriaan zelf heeft geen invloed op het deelnemen aan het verkeer of het omgaan met machines. Het is niet verslavend. Voor zover bekend kan valeriaan ook tijdens de zwangerschap en lactatieperiode genomen worden, maar raadpleeg eerst uw arts.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Ui

Gebruikte delen

De hele verse ui wordt gebruikt.

Te gebruiken bij

griep

neusverkoudheid

keelpijn

hoest

hooikoorts

stimuleert alle slijmvliezen

stofwisseling stimulerend

zuivering

bloeddruk regulerend

tegen litteken-, amputatiepijn

ontkalking van organismen

valse waterzucht 

impotentie

prostaatontsteking

vermoeidheid

winterhanden en voeten (omslagen)

hyperthyreoïdie

struma

verkoudheid (de geur diep opsnuiven)

reuma

beenderzwakte

Engelse ziekte

aderverkalking

bloedaandrang

hyperglobulie (te veel rode bloedlichaampjes)

ter ondersteuning van een hartifarct

ontstoken hartzakje

volbloedigheid

trombose

buikpijn (lage)

neusbloeding (het sap krachtig insnuiven)

ischias (de thee met gaas op de plek aanbrengen)

Actieve delen

Etherische olie, flavonen, organische zuren, vitamine en een hartwerkzame stof.

Dagdosering

Als tinctuur 3 maal daags 15 tot 20 druppels.  Verder als huismiddel fijngesneden met honing of melk of los op een schoteltje naast het bed. Bij een acute hooikoorts of stofallergie aanval een ui fijn hakken en de geur goed insnuiven tot de neus gaat lopen. Pas op voor de ogen! De aanval zal binnen enkele minuten over zijn.

Bijwerkingen en interacties

Bij normaal gebruik zijn geen bijwerkingen bekend.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Tijm

Gebruikte delen en herkomst

De blaadjes.

Tijm is inheems in het Middellandse-Zeegebied, in het zuiden van Italië en in Griekenland, waar het op rotsige hellingen groeit. Grieken en Romeinen gebruikten het kruid al. De Romeinen brachten het waarschijnlijk mee naar West-Europa. Het werd
gebruikt bij het balsemen en het uitroken van kamers en kleren.

Te gebruiken bij

slijm (vastzittend)

hoest

verstoord afweersysteem

antibacterieel (bij infecties)

ontsmettend (bij infecties en wondjes)

longinfecties

huidinfecties

urineweginfecties

verkoudheid

bronchitis

vetzucht

keelpijn

ontstoken tandvlees

worminfecties (het beste samen met verse knoflook te gebruiken)

krampen

In de wicca te gebruiken voor:

maakt feeën en elfen zichtbaar (als drank)

maakt onweerstaanbaar

stimuleert clairvoyances en helderziendheid

zuiveringsrituelen

exorsisme

energie verhogend

Dagdosering

1 Eetlepel op een kwart liter kokend water, 10 tot 20 minuten laten trekken. 3 x Daags een kopje.

Bijwerkingen en interacties

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)