Tagarchief: stress

Weg met stress door deze 3 ontspanningsoefeningen

Stressvolle banen, het vervullen van meerdere rollen, zoals echtgenoot, vader/moeder, beroepsbeoefenaar en vriend/vriendin én de eindeloze verplichtingen kunnen ervoor zorgen dat je je uitgeput en leeg voelt. Om je lichaam en daarmee ook jezelf nieuwe energie te geven kun je eenvoudige ontspanningsoefeningen gaan uitvoeren die niet veel tijd in beslag nemen.
Door het uivoeren van ontspanningsoefeningen kun je de belasting van stress tijdelijk reduceren, maar het is aangetoond dat als je regelmatig ontspanningsoefeningen uitvoert dit bijdraagt aan een gezonder leven, een betere mentale conditie en er minder kans is op een hartaanval en een beroerte.

Yoga
Met een sterke focus op diepe, ritmische ademhaling is yoga uitgegroeid tot een populaire vorm van alternatieve genezing. Yoga zorgt ervoor dat deelnemers hun geest leeg kunnen maken en zich kunnen concentreren op persoonlijke doelen en zich kunnen focussen op kalmerende energieën. Daarmee kan ook het lichaam zich in een ontspannen toestand brengen, waardoor je rust ervaart en weer nieuwe energie kunt krijgen. Door diep adem te halen in combinatie met yoga (rek- en strekoefeningen) uit te voeren kun zorgen voor vernieuwing van lichaam en geest. Je kunt yogalessen volgen bij sportscholen, bepaalde instellingen, maar ook bij particuliere personen. Voor mensen die zelf yoga willen leren en dit thuis willen uitvoeren zijn er talloze boeken en video’s beschikbaar om dit doel te bereiken.

Meditatie
Door oefeningen uit te voeren die betrekking hebben op de kracht van de geest, kun je werkelijk geestelijke vrijheid ervaren en daardoor ontsnappen aan de stress. Meditatie combineert een aantal dingen, namelijk een rustige locatie, een comfortabele positie en het focussen op een bepaald punt of idee, om zo een perfecte balans tussen bewustzijn en ontspanning te creëeren. Door regelmatig te mediteren kun je je mentale, fysieke en emotionele toestand een positieve wending geven.
Meditatie hoeft niet iets spectaculairs of ingewikkeld te worden. Door jezelf simpelweg in een comfortabele positie te begeven, kan men gebruik maken van ontspanningsmuziek of visualisatie met positieve beelden. Deze ontspanningsmuziek of visuele beelden kun je bijv. kopen op een CD of DVD, maar je kunt ook op het internet hier veel materiaal over vinden.

Massage Yoga
Dit is een vorm van ontspanning door een doeltreffende combinatie van massage, yoga en meditatie tegelijk. Hierdoor werkt de massage zowel op fysiek, geestelijk als energetische niveau diep door. De deelnemer wordt vanuit meditatie over de kleding heen gemasseerd en in vloeiende, doorgaande bewegingen gestrekt. Het is een prachtige techniek om de rust en evenwicht in je lichaam en geest te herstellen en de kracht van je geest weer een boost te geven.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Tips om vrolijk te blijven zonder enige stress

Stress is uitgegroeid tot een van  de oorzaken van vele ziekten in deze moderne tijd. Zowel lichamelijke gezondheid als geestelijke gezondheid zijn met elkaar verbonden. Dus om gezond te blijven, moet men zowel lichamelijk als geestelijk fit zijn. Daarom is gelukkig zijn een uitstekende eigenschap van je geestelijk welzijn. Hier zijn een paar tips om gelukkig en stress vrij te blijven:

Neem een voedzaam dieet of maaltijd, dit is zeer belangrijk voor zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid. Zorg ervoor dat je onder meer veel vers fruit, groenten, peulvruchten, spruiten in je dagelijkse voeding gebruikt.

Neem een hobby (alles wat je wilt) naast je beroep. Het is een geweldige manier om te ontspannen en gelukkig te zijn en het kan ervoor zorgen dat stress verminderd.

Luister als je tijd hebt naar je favoriete muziek, ook dit zal ervoor zorgen dat je je gaat ontspannen en dat eventuele stress verminderd.

Ga voor een vroege ochtendwandeling en geniet van de frisse lucht, het groen, de mooie zonsopkomst etc.

Ga op bed liggen en oefen een diepe buikademhaling, hierdoor wordt je rustig en lekker ontspannen. Als je inademt je buik moet uitpuilen en wanneer je uitademt het moet je als het ware helemaal leeg laten lopen. totdat je het laatste restje lucht hebt uitgeblaast. Dit is een mooie oefening om voor het slapen te gaan doen, hierdoor zul je ook beter en rustiger slapen.

Neem op tijd een pauze en ga leuke dingen doen of op vakantie. Hierdoor kun je weer helemaal tot jezelf komen en met een frisse start weer verder gaan.

Massage is een geweldige manier om jezelf te ontstressen. Neem een massage met etherische olie of ga lekker in een warm geurend bad.

Slaap is zeer essentieel voor het lichaam, het is verjongend en helpt je ook om te ontspannen.

Lachen is het beste medicijn, bekijk bijvoorbeeld een humoristische film en laat je lekker gaan. Door lekker goed te lachen ga je je beter voelen en ook gelukkiger.

Krop je emoties niet op, hierdoor blijf je er mee rond lopen en daardoor kun je slechter gaan slapen, waardoor je je weer niet goed kunt ontspannen. Vertel daarom je gevoelens tegen iemand die er naar wil luisteren of schrijf het anders op een stuk papier en verscheur het, dit zal zeker opluchten.

Onthoud altijd dat het eenvoudiger is om jezelf te veranderen in plaats van te proberen om iemand anders te veranderen.

Hou van jezelf zoals je bent en wees gelukkig.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lavendel

Gebruikte delen en plaats van herkomst

De sterk geurende bloemen van de Lavendel bevatten therapeutische bestanddelen. Oost-Europese landen, met name Bulgarije, kweken grote hoeveelheden, net als Frankrijk, Engeland, Australië en Rusland.

Te gebruiken bij

slapeloosheid

ondersteuning in de zwangerschap

stress

keelontsteking (als gorgeldrank)

hik (lepelsgewijs innemen van de thee)

hoest (lepelsgewijs innemen van de thee)

strottenhoofdontsteking

verkoudheid (de thee indruppelen in de neus en/of stomen)

misselijkheid

zenuwkramp

zenuwpijn

Historisch of traditioneel gebruik

Traditioneel wordt Lavendel voor een aantal aandoeningen van het zenuwstelsel gebruikt, waaronder depressie en vermoeidheid. Ook voor hoofdpijn en reuma wordt het zo nu en dan gebruikt. Daarnaast is Lavendel bekend om zijn geur, waardoor het in zeer veel parfums en andere cosmetica terug te vinden is.

Actieve delen

De vluchtige essentiële olie bevat veel medicinale componenten, waaronder perillyl alcohol, linalool en geraniol. De olie kalmeert en kan dus in bepaalde gevallen van slapeloosheid helpen. Een bepaalde studie onder ouderen toonde aan dat het inhaleren van Lavendelolie net zo effectief was bij inslaapproblemen als de traditionele slaapmiddelen. Voor het verlichten van pijn in de onderbuik net na de geboorte bleek Lavendelolie in het badwater niet effectiever dan placebo op het moment zelf, doch na 3-5 dagen werd de pijn wel aanmerkelijk verlicht. Linalool en andere bestanddelen in Lavendel lijken de bloeddruk bij dieren te verlagen, maar in mensen is dat niet bevestigd. Laboratoriumonderzoek doet vermoeden dat linalool, geraniol en andere onderdelen van de olie antibacterieel en anti-schimmelwerking hebben, maar bij mensen is dat niet bevestigd.

Dagdosering

Voor intern gebruik wordt 1 tot 2ml tinctuur 2 a 3 maal per dag genomen. Een thee is wellicht te prefereren, gemaakt van 10 gram bladeren in 250ml water (15 minuten laten trekken). Enkele druppels olie kunnen aan het badwater worden toegevoegd voor extern gebruik. De geconcentreerde olie is niet voor intern gebruik.

Bijwerkingen en interacties

Intern gebruik van de geconcentreerde olie kan ernstige misselijkheid en andere problemen veroorzaken en moet ten alle tijde voorkomen worden. Excessief gebruik kan tot slaperigheid leiden. Extern gebruik is veilig, ook tijdens de zwangerschap, in tegenstelling tot intern gebruik. Niet bij inwendige ontstekingen gebruiken!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Valeriaan

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Alhoewel valeriaan in het wild in heel Europa groeit, wordt meestal een gecultiveerde variant gebruikt. De wortel bevat de stoffen.

Te gebruiken bij

angsten

menstruatieproblemen

slapeloosheid ***

nervositeit ***

stress

darmkramp

rusteloosheid ***

hyperactiviteit ***
Historisch of traditioneel gebruik

De Griekse arts Dioscorides beval valeriaan aan voor een scala aan problemen, met inbegrip van spijsverteringsproblemen, misselijkheid, leverproblemen en zelfs urinewegproblemen. Het gebruik van valeriaan voor slapeloosheid en nerveuze aandoeningen is al eeuwen bekend. In de 18e eeuw was het een geaccepteerd rustbrengend middel en werd het ook gebruikt voor spanningen op de maag.

Actieve delen

Valeriaanwortel bevat zeer veel verschillende bestanddelen met inbegrip van essentiële olie die bijdraagt aan de rustgevende eigenschappen van de plant. ‘Verdoving’ van het centrale zenuwstelsel wordt gereguleerd door de zgn. GABA-A receptoren in de hersenen. Valeriaan bindt zich losjes aan deze receptoren om het rustgevende effect te bereiken.
Dagdosering

Het meest gebruikt is 300 tot 500 mg valeriaanwortel extract in capsulevorm, ca. 1 uur voor het slapen gaan. Bij alcohol gebaseerde tincturen is het 5ml op dezelfde tijd. Combinaties met citroenmelisse, hop, passiebloem en scullcap worden ook gebruikt. Kinderen tussen de 6 en 12 krijgen een halve dosering.

Bijwerkingen en interacties

Valeriaan en alcoholische drank gaat niet samen. Valeriaan zelf heeft geen invloed op het deelnemen aan het verkeer of het omgaan met machines. Het is niet verslavend. Voor zover bekend kan valeriaan ook tijdens de zwangerschap en lactatieperiode genomen worden, maar raadpleeg eerst uw arts.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Passiebloem

Gebruikte delen en plaats van herkomst

De schoonheid van de passiebloem heeft de plant erg populair gemaakt. Hij groeit van oorsprong in Noord, Centraal en Zuid Amerika. Alhoewel het oorspronkelijk een tropische plant is, zijn bepaalde soorten ook aangepast aan een kouder klimaat. De plant kreeg zijn naam in de 17e eeuw, toen het mysterie van de prachtige plotselinge bloeiwijze werd vergeleken met de Passie van Christus. De bladeren, de stam en de bloemen zijn de delen welke medicinaal worden gebruikt.

Te gebruiken bij

angsten ***

slapeloosheid

nervositeit ***

ouderdomsbeven

hyperactiviteit ***

rusteloosheid ***

angstneurose ***

melancholie

zenuwpijn

stress ***

Historisch of traditioneel gebruik

Al eeuwenlang wordt de passiebloem voor zijn milde rustgevende eigenschappen gebruikt. In Amerika begon men de plant pas laat in de 19e eeuw echt te gebruiken. Voornamelijk voor nerveuze rusteloosheid en gastrolintestinale spasmen. Kortom, passiebloem werkt voornamelijk rustgevend, zeker indien dit door overwerktheid en geestelijke overbelasting komt.

Actieve delen

Aanvankelijk dacht men dat een groep alkaloïden, de harmanen, de voornaamste bestanddelen waren. Meer recent is men er echter achter gekomen dat de flavonoiden in Passiebloem de feitelijke rustgevende werking verzorgen. Europese pharmacopoeias adviseren passiebloem gestandaardiseerd op 0.8% totale flavonoiden. Passiebloem wordt gebruikt als rustgever, veelal in combinatie met Citroenmelisse en Valeriaan.

 Dagdosering

De aanbevolen dosering gedroogd kruid is 4 tot 8 gram driemaal daags. Thee wordt gemaakt van 0.5 tot 2.5 gram gedroogd kruid in 250ml water, dat na 15 minuten trekken kan worden gedronken. Van de tinctuur wordt 2 tot 4ml per dag genomen.

Bijwerkingen en interacties

In de aanbevolen dosering is passiebloem veilig, en geeft geen interacties met andere rustgevers. Desondanks raden experts af om passiebloem gelijktijdig met (natuurlijke of chemische) MAO-remmers (antidepressiva) te gebruiken. Het gebruik tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Rozemarijn

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Rozemarijn is een houtige en groenblijvende winterharde heestersoort met kleine blauwwitte bloemen. De smalle naaldachtige bladeren lijken wat op dennennaalden en zijn aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant witachtig. De stengel is enigszins hoekig/vierkant en begint vanaf het tweede jaar te verhouten. De plant groeit in vertakte bundels en wordt ongeveer 1 tot 2 meter hoog. De gebruikte delen zijn vooral de naalden. Hij komt bijna over de gehele wereld voor.

Te gebruiken bij:

griep

valse waterzucht

kinkhoest

uitputting

verstuikingen

reuma

hartkloppingen

darmfermentatie

darmslijmvlies ontsteking

migraine (preventief, ander verergert het)

hoofdpijn, ook spanningshoofdpijn

hyperactiviteit

gebrek aan eetlust

galstenen

galblaasontsteking

haaruitval (wassen maar ook drinken)

vermoeidheid

leververgroting

leverkoliek

slechte adem

stress

verstoorde bloedsomloop

zenuwzwakte

winderigheid

haaruitval (uitwendig gebruiken)

keelpijn (gorgelen met de lauwe thee)

spierpijn (sterke thee aan het badwater toevoegen)

gewrichtspijn

zenuwpijn

depressie

geheugenstoornissen

lage bloeddruk

uitwendige ontstekingen (een gaasje met thee op de plek aanbrengen)
Actieve bestanddelen:

Campheen, kamfer, cineool, borneol, hars, flavonoïden, di- en triterpenen, monoterpenen,sesquiterpenen, monoterpenollen, tepenische esters,  terpenische zuren, niet terpenische cetonen, monoterpenonen en bitterstoffen

Historisch of traditioneel gebruik

Rozemarijn bloemen in de linnenkast verdrijft motten. Door de was boven een rozemarijnstruik te drogen, trekt er het mottenverdrijvende aroma in. Plaats verse takken van Rozemarijn in een ruimte om de lucht te verfrissen. Kook gedurende 10 minuten een hand vol Rozemarijn bladeren in een halve liter water om een antiseptische oplossing te krijgen voor in de badkamer. Doe een aftreksel in bad om van vermoeidheid af te komen. Maakt het haar donkerder indien als spoeling toegepast. Heksen gebruiken het vooral voor bescherming, reiniging en uitdrijving.
Dagdosering

Voor gebruik kan men een aftreksel van de drogerij maken. Voor het bad wordt een voldoende grote hoeveelheid toegevoegd aan kokend water. Na trekken goed zeven en aan het badwater toevoegen. Kan ook als stoombad gebruikt worden. Inwendig 2 à 3 kopjes thee per dag.
 

Bijwerkingen en interacties

Niet gebruiken bij hoge bloeddruk! Rozemarijn kan migraine verhevigen wanneer u het tijdens een aanval inneemt. Neem het daarom alleen preventief. Bij hoge bloeddruk alleen in een lage hoeveelheid gebruiken. Bij aanleg tot epilepsie en in de eerste maanden van de zwangerschap is ook voorzichtigheid met innemen geboden. Uitwendig gebruik is dan wel veilig. Pas op voor de ogen!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Hibiscus (Chinese roos)

Gebruikte delen en herkomst

Hibiscus komt ook in Nederland voor maar wordt vooral gekweekt in het midden Oosten en Azië, in het bijzonder in China. De bloesem wordt gebruikt in de geneeskunde en magie. Het is een geheel andere soort dan bij ons in de tuinen wordt aangetroffen.

Te gebruiken bij

te hoog cholesterol

stress

haaruitval

Geschiedenis en volksverhalen

De bloemen worden in de wicca o.a. gebruikt om geliefden aan te trekken en is daarom een onderdeel van veel liefdes wierook mengsels. In het midden Oosten wordt de thee als lekkernij gedronken.

Dagdosering

Week 15 gram hibiscusbloemen 1 tot 2 uur in 1 liter koud water. Breng het aan de kook. Dan meteen van het vuur en zeven.

Bijwerkingen en interacties

Niets bekend.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)