Tagarchief: Stoppen met roken

Zyban

Roken is een verslaving die bijdraagt aan aandoeningen waardoor duizenden mensen per jaar overlijden.
De meeste rokers beseffen dat roken schade toebrengt aan hun gezondheid maar vinden het moeilijk om van de verslaving af te komen. Er zijn vele methoden om van het roken af te komen.
Sommige mensen kunnen gewoon stoppen of gebruiken nicotine pleisters of kauwgum. Dit werkt echter niet voor iedereen. Zyban is een nicotine vrije pil die u kan helpen de verslaving te doorbreken.

Wat is Zyban?

Zyban is een stof die een uitwerking heeft op de dopaminehuishouding in de hersenen. Er komt bij gebruik van Zyban meer dopamine vrij. Dopamine zorgt ervoor dat men zich beter voelt. Op deze manier helpt Zyban de ontwenningsverschijnselen te onderdrukken.

Waar wordt Zyban voor gebruikt?

Zyban is een middel om te stoppen met roken en is alleen op recept verkrijgbaar. Zyban bevat geen nicotine. Zyban helpt de ontwenningsverschijnselen te remmen waardoor het stoppen met roken wordt vergemakkelijkt.

Waar kan ik Zyban bestellen?

➫ ➫ ➫ Online Zyban bestellen ➫ ➫ ➫

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Champix

Wat is Champix?

Champix (Amerikaanse naam: Chantix) het nieuwste geneesmiddel in de strijd tegen roken.

Champix/Chantix (varenicline) kan het stoppen met roken gemakkelijker maken. Champix / Chantix (varenicline) geeft de gelegenheid rokers het licht aan het einde van de tunnel te zien, waardoor zij een gezond leven zonder het roken kunnen leven. Roken is een gewoonte die moeilijk is te stoppen; er is geen ontsnappings route voor een roker wanneer hij eenmaal aan nicotine verslaafd is.

Stoppen met roken speelt in de gedachte van de meeste rokers wel, echter het zeggen dat je wilt stoppen met roken is een stuk makkelijker dan het daadwerkelijk uitvoeren ervan. Maar nu in de strijd tegen het roken, is er een nieuw wapen om het verlangen naar nicotine te verminderen. Dit medicijn heet Champix / Chantix (Varenicline).

Hoe werkt Chantix / Champix

Champix/ Chantix (Varenicline is een recept geneesmiddel om volwassenen te helpen om met roken te stoppen. Champix / Chantix (Varenicline) is uniek omdat het gedeeltelijk is ontworpen om de nicotinereceptor te activeren en om het verlangen en de verslavingsymptomen van roker te verminderen.

Waar kan ik Champix bestellen?

➫ ➫ ➫ Online Champix bestellen ➫ ➫ ➫

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)

Haver

Gebruikte delen en plaats van herkomst

De gewone haver die in kruidenpreparaten wordt gebruikt, wordt verkregen uit van oorsprong wilde, maar nu gecultiveerde soorten. De groene of snel gedroogde planten worden geoogst vlak voor ze volledig in bloei staan. De meeste teksten verwijzen naar het gebruik van de zaden of groene toppen. Heel soms wordt er naar het stro verwezen, maar dit bevat nauwelijks medicinale eigenschappen. Haver komt wereldwijd voor.

Te gebruiken bij

angsten

eczeem

hoog cholesterol

hoog gehalte triglyceriden

slapeloosheid

stoppen met roken

ontkalking van organismen

lymfatisme

ouderdomsklachten

cariës

bloedarmoede

te trage schildklierwerking (het zaad eten)

spit (drinken als thee en de thee voor natte omslagen)

Historisch of traditioneel gebruik

In de volksgeneeskunst en bij moderne herbalisten wordt haver gebruikt om nerveuze uitputting, slapeloosheid en zwakheid van de zenuwen te behandelen. Thee van haver werd ooit goed geacht bij reumatische pijnen en oedeem. Een tinctuur is mogelijk geschikt bij de ondersteuning van pogingen met roken te stoppen. Slapeloosheid werd bestreden door haverbaden, net als angsten, maar ook een diversiteit aan huidproblemen.

Actieve delen

De vruchten, zaden, bevatten alkaloïden, zoals gramine en adenine, maar ook saponnen ( avenacosiden A en B).De zaden bevatten ook zeer veel ijzer, mangaan en zink.Het stro bevat silica. De haveralkaloïden zouden een ontspannend effect hebben. Opgemerkt moet worden dat de werkzaamheid van haver een doorlopende discussie oproept, de commissie voor E Monographen noemt haver niet als sedativum. Desondanks blijken de tincturen een goed middel bij nicotineafwending.

Dagdosering

Haver kan worden gegeten als ontbijt. Thee wordt gemaakt van 30 gram haver in 250ml water, dat na het afkoelen kan worden gedronken (desgewenst meerdere malen per dag). Van het tinctuur wordt 3 tot 5ml genomen en dat driemaal daags. In capsules of tabletten wordt 1 tot 4 gram haver gedaan. Voor een rustgevend bad laat men het water door een sok met daarin meerdere eetlepels haver lopen.

Bijwerkingen en interacties

Haver heeft op zichzelf geen bijwerkingen, maar mensen met overgevoeligheid voor gluten moeten de plant met voorzichtigheid gebruiken.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Wat doet roken met uw lichaam?

In tabaksrook zitten veel stoffen, ongeveer 4.000. Van veertig van deze stoffen kun je kanker krijgen. Dat noemen we ‘kankerverwekkend’. Eén stof, nicotine, heeft een sterk verslavend effect. Nicotine geeft een plezierig gevoel in de hersenen. Dit plezierige gevoel zorgt voor een verlangen naar een nieuwe dosis nicotine. Ook het lichaam raakt gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine in het bloed. Door de afbraak van nicotine krijgt het lichaam elke keer behoefte aan een nieuwe dosis nicotine. Deze twee processen zorgen ervoor dat de roker afhankelijk wordt van sigaretten en verslaafd raakt.

Verslaving
Roken is een verslaving. Nicotine zorgt voor de verslaving. U ademt nicotine in door uw longen. Dan gaat de nicotine met het bloed naar uw hersenen. Dat gaat heel snel. Als u een trekje neemt, is de nicotine binnen 10 seconden in de hersenen. Daar zorgt de nicotine voor een speciaal effect. Na het roken van een sigaret is de nicotine snel weer weg. U krijgt na een tijdje weer trek in een nieuwe sigaret. Hoe lang dat duurt? Dat hangt af van hoeveel sigaretten u meestal per dag rookt. Het maakt ook uit hoe u de sigaretten over de dag verdeelt. U merkt het bij de dingen die u elke dag doet. Ook dan krijgt u zin in roken. U vindt het moeiijk om die dingen te doen zonder te roken. Roken hoort voor u bij uw leven. Dat hoort allemaal bij de verslaving.

Giftige stoffen
Er zijn drie heel bekende stoffen in rook. Dat zijn nicotine, koolmonoxide en teer.
Nicotine laat het hart sneller kloppen. Nicotine zorgt voor een hogere bloeddruk en schade aan de binnenkant van de bloedvaten. Door nicotine worden bloedvaten nauwer. Nicotine maakt u verslaafd. De stof komt snel in de hersenen. Al in 10 seconden. Nicotine zorgt dat u steeds weer zin hebt in roken.

Koolmonoxide zorgt voor een slechtere conditie. Koolmonoxide zit in het bloed in plaats van zuurstof. Het bloed brengt minder zuurstof door het lichaam, als u rookt. U bent dan sneller moe bij sporten of traplopen. 

Teer veroorzaakt de rokershoest. In de longen zitten trilhaartjes. Deze trilhaartjes houden de longen schoon. Als u rookt, worden de trilhaartjes vastgeplakt. De trilhaartjes werken niet meer goed. U moet dan vaak hoesten om het vuil uit de longen weg te krijgen. 

Sigarenrook
Veel mensen denken dat sigarenrook minder schadelijk is voor de gezondheid dan sigarettenrook. Dit is niet waar. Sigarenrook is juist ongezonder. Er zit meer teer, koolmonoxide en ammoniak in. De teer in sigarenrook bestaat uit meer kankerverwekkende stoffen dan de teer in sigarettenrook.

Als je sigaren rookt, adem je de rook niet in of inhaleer je minder diep. Sigarenrook wordt namelijk beter in de mondholte opgenomen dan sigarettenrook. Het roken van sigaren, zonder te inhaleren, is minder slecht voor de longen. Toch heeft ook een sigarenroker meer kans op longkanker dan een niet-roker. De kans op keel- en mondkanker is zelfs groter dan bij sigarettenrokers. De kans op hart- en vaatziekten is bijna net zo hoog als bij sigarettenrokers.

Meeroken is ook schadelijk
De meeste sigarettenrook komt van het brandende stuk van de sigaret. Dat is wel 85%. Dit heet de rook van de ‘zijstroom’. Die rook komt in de kamer waar wordt gerookt. De roker ademt 15% van de rook zelf in. Dat heet de ‘hoofdstroom’. Niet-rokers krijgen stoffen binnen uit de rook in de kamer. Een sigaret brandt zacht, zonder vlammen. Hij smeult. Door het smeulen, zitten in de rook van de zijstroom meer kankerverwekkende en giftige stoffen. Daarom is ook meeroken slecht voor de gezondheid.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Het gevaar na een tijdje niet roken

Na een tijdje is het makkelijker om niet te roken. Niet roken wordt heel gewoon. U denkt er minder bij na. En dat kan gevaarlijk zijn. Want u denkt ook minder na over waarom u niet wilt roken.

Tip: denk aan alle dingen die niet-roken u nu al opleveren.

U ziet er beter uit.
U bent minder ziek.
U bent fitter.
U heeft een frissere adem en schonere tanden.
Uw stem klinkt beter.
U ruikt en proeft meer.
U bent rustiger.
U hoeft niet meer op te letten of u sigaretten bij zich heeft.
U bent niet meer verslaafd.
U bespaart geld.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Toch gerookt tijdens stoppen

U heeft één of twee sigaretten gerookt. Wat nu?
Blijf vooral kalm. Misschien vindt u het jammer, misschien bent u boos op uzelf. Maar zet deze gevoelens opzij. U kunt doorgaan met stoppen. Probeer van uw foutje te leren. Dus: doe iets. Wacht niet af tot u weer een sigaret pakt, lees de tips hieronder.

Koop geen sigaretten
Maak een afspraak met uzelf: ‘Koop nooit sigaretten.’ Dan moet u sigaretten aan mensen vragen. Niet iedereen vindt het makkelijk om sigaretten te vragen. Zo kunt u foutjes voorkomen. Heeft u een pakje gekocht? Gooi of geef het dan nu weg. Ga door met stoppen.

Blijf opletten
Die ene sigaret is geen ramp. Dit gebeurt veel stoppers. Maar pas op dat u niet vaker foutjes gaat maken. Denk er daarom over na. Probeer het foutje te zien als een manier om te leren. Denk na over de dingen die u nog moet veranderen. Maar denk niet slecht over uzelf. Denk bijvoorbeeld niet: ‘Ach, ik kan het niet.’ Of: ‘Ik ben nou eenmaal verslaafd.’ Veel stoppers maken nog een paar keer een foutje en stoppen uiteindelijk toch helemaal.

Stoppen kun je leren
Oké, u koopt weer sigaretten. U rookt de helft van de sigaretten van vroeger. Of meer. Dan bent u weer een roker. Kijk nog eens naar waarom u wilde stoppen. Geldt dat nog steeds? Probeer opnieuw te stoppen. Leer van wat er mis ging. Stoppen kun je leren. De meeste rokers stoppen niet in één keer. Kom op, laat het er niet bij zitten. Kies een nieuwe stopdag. Dan heeft u meer kans op succes.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Moeilijke momenten tijdens het stoppen

Moeilijke momenten komen vooral in het begin. Maar na een paar dagen bent u al veel minder bezig met niet-roken. Roken wordt steeds minder belangrijk. Wat doet u tot die tijd met de moeilijke momenten?

Zorg dat u niet op de plek bent waar u moeilijke momenten kunt krijgen. Zorg dat u ergens anders bent. Ga even niet met rokers om. Laat dat feestje maar even zitten. Even. Na een tijdje moet u weer gewoon in de buurt van rokers kunnen zijn.

Er klaar voor zijn
Zorg dat u klaar bent voor moeilijke momenten. Als het goed is, dan heeft u er al eens eerder over nagedacht. Gebruikt u dit nu tijdens het stoppen? Heeft u andere problemen gehad? Denk dan nu na over nieuwe oplossingen.

Een paar moeilijke momenten
We zetten de moeilijkste momenten voor u op een rij. Plus wat u dan kunt doen of denken.

1 – Zin in een sigaret
Het kan gebeuren: plotseling wilt u heel erg graag roken. U moet en zal roken. Wat doet u dan?

2 – Valkuilen
U bent gestopt. Misschien merkt u dat u nu op rare manieren gaat denken. Waardoor u toch weer gaat roken. We noemen dat valkuilen. Hieronder staan een paar van die valkuilen. Dan kunt u ze herkennen. En zeggen: ‘Stop, dit is onzin.’

Vroeger
’Vroeger, toen ik nog rookte, was alles veel gezelliger.’
Dit is onzin. De plek en de tijd waren gezellig. Daar hoorde voor u een sigaret bij. Maar nu niet meer. Nu bent u zich aan het losmaken van de verkeerde dingen die u heeft geleerd.

Proberen
’Even proberen of een sigaret nu vies smaakt.’
Dit is gevaarlijk. Stel, die ene sigaret is lekker. En dan? Dat zou toch jammer zijn van alle moeite!

Cadeautje
’Ik heb nu zo lang niet gerookt dat ik wel een sigaretje heb verdiend.’
Dit klopt niet. U geeft zichzelf een cadeautje waar u juist van af wilt. Koop liever een cd, een boek of een mooie bos bloemen.

Gevaar
’Zo gevaarlijk zijn sigaretten niet.’
Dit klopt ook niet. Denk nog eens na over waarom u wilt stoppen.
 
3 – Gewicht
Misschien wordt u wat zwaarder door het niet-roken. Is dat een reden om te stoppen met stoppen? Nee. Ga door. En ga vooral niet aan de lijn doen. Als u aan de lijn doet, dan wordt de kans kleiner dat u echt stopt. Bewegen is wel goed. Goed voor uw gewicht, goed voor uw gezondheid. En door te bewegen denkt u niet aan roken. Bewegen kan op heel veel manieren.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)