Tagarchief: slapeloosheid

Belangrijke voordelen van goed slapen

Als je kijkt naar de advertenties van bijv. Tempur, dan denk je dat slapen altijd vanzelf gaat als je in een goed bed ligt. Maar vaak ligt dit niet alleen aan het niet hebben van een goed bed. Duizenden mensen krijgen ’s nachts niet genoeg rust en hier wordt hun gezondheid rechtsstreeks door beïnvloed.

Als je niet genoeg slaap krijgt omdat je lijdt aan een slaapstoornis, zoals slaapapneu of slapeloosheid, of omdat je zo druk bent dat je niet op tijd kan gaan slapen ’s nachts, het is belangrijk voor je dat je voldoende en goede nachtrust krijgt. Hieronder staan enkele voordelen waarom slapen een belangrijke prioriteit moet zijn:

1. Slechte slaapgewoonten zijn rechtstreeks verbonden met vele hartaandoeningen, zoals hartziekten, hartaanvallen, hoge bloeddruk, hoge cholesterolgehalte en beroertes. Artsen zeggen dat je minstens 7-9 uur moet slapen om ervoor te zorgen dat je hart in een goede conditie blijft en optimaal kan functioneren.
Daarnaast geloven veel onderzoekers dat er een verband is tussen mensen die een laag niveau aan melatonine hebben (zorgt ervoor dat je in slaap valt) en kanker. In studies is aangetoond dat melatonine de mogelijk heeft om tumorgroei te onderdrukken.

2. Een lichaam dat langdurig niet genoeg slaap krijgt, wordt een lichaam dat onder extreme fysieke stress komt te staan. Je krijgt last van verhoging van je bloeddruk, je hebt een teveel aan stresshormonen (cortisol) in je lijf en je hebt een hoger risico om medische aandoeningen te krijgen. Door een hoge bloeddruk worden je arteriën (slagaders) sneller aangetast. Stress zelf kan zorgen voor wallen en donkere kringen onder de ogen, grauwe kleur van de huid en andere lichamelijke kenmerken. Hierdoor kun je er ouder uit gaan zien dan je in werkelijkheid bent. Als je voldoende slaapt en ook voldoende bent uitgerust dan heb je meer energie om de dag te beginnen en om een positieve houding aan te nemen.

3. Rust is heel goed voor je huid. Je hebt vast wel eens mensen gezien met donkere kringen en wallen onder de ogen. Maar je kunt er niet altijd van uit gaan dat deze lichamelijke kenmerken altijd gerelateerd zijn aan slapeloosheid. Slaap is uitermate belangrijk voor je lichaam en huid, omdat wanneer je slaapt je lichaam in staat wordt gesteld om eventuele schade die in je lichaam is ontstaan weer te repareren. Beschadigingen van de huid door bijv. ultraviolette straling of andere dingen kunnen worden gerepareerd doordat bepaalde eiwitten ervoor zorgen dat de celgroei wordt gestimuleerd en verbeterd. Door voldoende slaap zal je huid er stralender uitzien.

4. Door de huidige levensstijl zijn er veel meer mensen die psychische problemen hebben of een depressie. Het leven is hectisch en kan daardoor ook stressvol zijn voor bepaalde mensen. Dit kan ook weer leiden tot geen voldoende nachtrust, niet in slaap kunnen komen en niet goed door kunnen slapen. Slaap kan bepaalde stoffen zoals serotonine en melatonine beïnvloeden. Hierdoor zul je sneller in slaap vallen. Melatonine wordt gemaakt door de pijnappelklier (epifyse) deze bevindt zich in het midden van de hersenen en wordt pas aangemaakt in het lichaam op het moment dat het donker is of als de ogen worden gesloten.

5. Er zijn tenminste 10 verschillende hormonen en heel veel neurotransmitters die ontregeld kunnen raken, wanneer je niet meer voldoende nachtrust hebt. Dit kan tot gevolg hebben dat er veranderingen plaatsvinden in bijv. je eetlust, mentale gezondheid, fertiliteit (vruchtbaarheid), immuniteit en hart en bloedvaten. Hierdoor kan je gewicht toenemen, een hongerig gevoel krijgen, depressiviteit en impotentie krijgen en een slechte hartfunctie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lavendel

Gebruikte delen en plaats van herkomst

De sterk geurende bloemen van de Lavendel bevatten therapeutische bestanddelen. Oost-Europese landen, met name Bulgarije, kweken grote hoeveelheden, net als Frankrijk, Engeland, Australië en Rusland.

Te gebruiken bij

slapeloosheid

ondersteuning in de zwangerschap

stress

keelontsteking (als gorgeldrank)

hik (lepelsgewijs innemen van de thee)

hoest (lepelsgewijs innemen van de thee)

strottenhoofdontsteking

verkoudheid (de thee indruppelen in de neus en/of stomen)

misselijkheid

zenuwkramp

zenuwpijn

Historisch of traditioneel gebruik

Traditioneel wordt Lavendel voor een aantal aandoeningen van het zenuwstelsel gebruikt, waaronder depressie en vermoeidheid. Ook voor hoofdpijn en reuma wordt het zo nu en dan gebruikt. Daarnaast is Lavendel bekend om zijn geur, waardoor het in zeer veel parfums en andere cosmetica terug te vinden is.

Actieve delen

De vluchtige essentiële olie bevat veel medicinale componenten, waaronder perillyl alcohol, linalool en geraniol. De olie kalmeert en kan dus in bepaalde gevallen van slapeloosheid helpen. Een bepaalde studie onder ouderen toonde aan dat het inhaleren van Lavendelolie net zo effectief was bij inslaapproblemen als de traditionele slaapmiddelen. Voor het verlichten van pijn in de onderbuik net na de geboorte bleek Lavendelolie in het badwater niet effectiever dan placebo op het moment zelf, doch na 3-5 dagen werd de pijn wel aanmerkelijk verlicht. Linalool en andere bestanddelen in Lavendel lijken de bloeddruk bij dieren te verlagen, maar in mensen is dat niet bevestigd. Laboratoriumonderzoek doet vermoeden dat linalool, geraniol en andere onderdelen van de olie antibacterieel en anti-schimmelwerking hebben, maar bij mensen is dat niet bevestigd.

Dagdosering

Voor intern gebruik wordt 1 tot 2ml tinctuur 2 a 3 maal per dag genomen. Een thee is wellicht te prefereren, gemaakt van 10 gram bladeren in 250ml water (15 minuten laten trekken). Enkele druppels olie kunnen aan het badwater worden toegevoegd voor extern gebruik. De geconcentreerde olie is niet voor intern gebruik.

Bijwerkingen en interacties

Intern gebruik van de geconcentreerde olie kan ernstige misselijkheid en andere problemen veroorzaken en moet ten alle tijde voorkomen worden. Excessief gebruik kan tot slaperigheid leiden. Extern gebruik is veilig, ook tijdens de zwangerschap, in tegenstelling tot intern gebruik. Niet bij inwendige ontstekingen gebruiken!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Wilde Kattekruid

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Wild kattekruid komt voor in Noord Amerika en Europa. De bladeren en bloemen worden medicinaal gebruikt.

Te gebruiken bij

hoest

slapeloosheid

maagzuur

diarree

verkoudheid

pijnlijke menstruatie

nervositeit

Historisch of traditioneel gebruik

Kattekruid is bekend door het veroorzaken van een opgewonden, deliriumachtige staat bij katten en katachtige. Door de jaren heen is het als kalmerend middel gebruikt bij mensen. Voordat de thee in Engeland uit China kwam, werd er thee van Kattekruid gedronken. Door traditionele kruidengenezers wordt Kattekruid voor veel aandoeningen, o.a. kanker, kiespijn en trillingen gebruikt.

Actieve delen

De essentiële olie in Kattekruid bevat een monterpeen vergelijkbaar met de valepotriaten in Valeriaan, dat veel bekender is. Dierstudies bij andere dieren als katten hebben aangetoond dat Kattekruid slaap kan opwekken. De monterpenenen helpen bij hoest.

Dagdosering

Kattekruid thee wordt gemaakt door 250ml heet water toe te voegen aan 5 tot 10 gram kruid en dit 15 minuten te laten trekken. 2 tot 3 koppen per dag zijn voldoende. Voor hoest bij kinderen wordt 5ml tinctuur 3 maal daags aangeraden.

Bijwerkingen en interacties

Bij gebruik van normale doseringen zijn er geen bijwerkingen bekend.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Valeriaan

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Alhoewel valeriaan in het wild in heel Europa groeit, wordt meestal een gecultiveerde variant gebruikt. De wortel bevat de stoffen.

Te gebruiken bij

angsten

menstruatieproblemen

slapeloosheid ***

nervositeit ***

stress

darmkramp

rusteloosheid ***

hyperactiviteit ***
Historisch of traditioneel gebruik

De Griekse arts Dioscorides beval valeriaan aan voor een scala aan problemen, met inbegrip van spijsverteringsproblemen, misselijkheid, leverproblemen en zelfs urinewegproblemen. Het gebruik van valeriaan voor slapeloosheid en nerveuze aandoeningen is al eeuwen bekend. In de 18e eeuw was het een geaccepteerd rustbrengend middel en werd het ook gebruikt voor spanningen op de maag.

Actieve delen

Valeriaanwortel bevat zeer veel verschillende bestanddelen met inbegrip van essentiële olie die bijdraagt aan de rustgevende eigenschappen van de plant. ‘Verdoving’ van het centrale zenuwstelsel wordt gereguleerd door de zgn. GABA-A receptoren in de hersenen. Valeriaan bindt zich losjes aan deze receptoren om het rustgevende effect te bereiken.
Dagdosering

Het meest gebruikt is 300 tot 500 mg valeriaanwortel extract in capsulevorm, ca. 1 uur voor het slapen gaan. Bij alcohol gebaseerde tincturen is het 5ml op dezelfde tijd. Combinaties met citroenmelisse, hop, passiebloem en scullcap worden ook gebruikt. Kinderen tussen de 6 en 12 krijgen een halve dosering.

Bijwerkingen en interacties

Valeriaan en alcoholische drank gaat niet samen. Valeriaan zelf heeft geen invloed op het deelnemen aan het verkeer of het omgaan met machines. Het is niet verslavend. Voor zover bekend kan valeriaan ook tijdens de zwangerschap en lactatieperiode genomen worden, maar raadpleeg eerst uw arts.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Passiebloem

Gebruikte delen en plaats van herkomst

De schoonheid van de passiebloem heeft de plant erg populair gemaakt. Hij groeit van oorsprong in Noord, Centraal en Zuid Amerika. Alhoewel het oorspronkelijk een tropische plant is, zijn bepaalde soorten ook aangepast aan een kouder klimaat. De plant kreeg zijn naam in de 17e eeuw, toen het mysterie van de prachtige plotselinge bloeiwijze werd vergeleken met de Passie van Christus. De bladeren, de stam en de bloemen zijn de delen welke medicinaal worden gebruikt.

Te gebruiken bij

angsten ***

slapeloosheid

nervositeit ***

ouderdomsbeven

hyperactiviteit ***

rusteloosheid ***

angstneurose ***

melancholie

zenuwpijn

stress ***

Historisch of traditioneel gebruik

Al eeuwenlang wordt de passiebloem voor zijn milde rustgevende eigenschappen gebruikt. In Amerika begon men de plant pas laat in de 19e eeuw echt te gebruiken. Voornamelijk voor nerveuze rusteloosheid en gastrolintestinale spasmen. Kortom, passiebloem werkt voornamelijk rustgevend, zeker indien dit door overwerktheid en geestelijke overbelasting komt.

Actieve delen

Aanvankelijk dacht men dat een groep alkaloïden, de harmanen, de voornaamste bestanddelen waren. Meer recent is men er echter achter gekomen dat de flavonoiden in Passiebloem de feitelijke rustgevende werking verzorgen. Europese pharmacopoeias adviseren passiebloem gestandaardiseerd op 0.8% totale flavonoiden. Passiebloem wordt gebruikt als rustgever, veelal in combinatie met Citroenmelisse en Valeriaan.

 Dagdosering

De aanbevolen dosering gedroogd kruid is 4 tot 8 gram driemaal daags. Thee wordt gemaakt van 0.5 tot 2.5 gram gedroogd kruid in 250ml water, dat na 15 minuten trekken kan worden gedronken. Van de tinctuur wordt 2 tot 4ml per dag genomen.

Bijwerkingen en interacties

In de aanbevolen dosering is passiebloem veilig, en geeft geen interacties met andere rustgevers. Desondanks raden experts af om passiebloem gelijktijdig met (natuurlijke of chemische) MAO-remmers (antidepressiva) te gebruiken. Het gebruik tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Kamille

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Kamille, een lid van de familie der Madeliefjes, komt voor in Europa en West Azië. De Duitse Kamille wordt het meest gebruikt, waarbij de gedroogde bloemen de werkstof zijn.

Te gebruiken bij

zweren in de mond

conjunctivitis

koliek

diarree

eczeem

gingivitis (tandvleesontsteking)

indigestie en zuurbranden

slapeloosheid

geïrriteerde darm

maagzweren

huidirritaties (bv. acne)

colitis

griep

vermoeidheid

hoge bloeddruk

pijnlijke menstruatie

eierstokontsteking

migraine

zonnebrand

maagkramp

bijholteontsteking (de lauwe thee innemen via de neus en via de mond er weer uit)

slechte nierfunctie

vermoeide ogen (lauw-koude thee als oogkompressen)

ouderdomsbeven

zenuwpijn

Historisch of traditioneel gebruik

Kamille wordt al eeuwenlang en nog altijd als geneeskrachtig kruid gebruikt, vooral voor maag en darmaandoeningen.

Actieve delen

De bloemen van de Kamille bevatten 1 tot 2% vluchtige oliën met alpha-bisabolol, alpha-bisabolol oxiden A & B en matricin (meestal omgezet naar chamazuleen). Andere actieve elementen zijn de bioflavonoiden apigenin, luteolin en quercetin. Deze actieve ingrediënten zorgen voor de ontstekingsremmende, anti-spasmolytische en spierontspannende werking van de gladde spierweefsels, vooral in de gastro-intestinale regio.

Dagdosering

Kamille wordt meestal als thee gedronken, drie a vier maal per dag tussen de maaltijden door. Anderzijds worden capsules, tabletten of tincturen gebruikt. Het overblijfsel van de Kamille thee is goed te gebruiken bij acne. Leg het zgn. ‘papje’ ongeveer 10 min. op je gezicht en spoel daarna voorzichtig af met lauw water.

Bijwerkingen en interacties

Alhoewel zeldzaam, zijn er allergische reacties op Kamille bekend. Bij intern gebruik ontstonden samentrekkingen van de bronchiën en bij extern gebruik huidreacties. Omdat dit zo ongewoon is, moeten mensen met een bekende allergie voor asters en chrysanten geen Kamille gebruiken. Er zijn voor zover bekend geen problemen bij het gebruik van Kamille tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Hop

Gebruikte delen en plaats van herkomst

De Hop, Humulus lupulus, is een klimplant die voorkomt in Europa, Azië en Noord Amerika. Hop zijn de conevormige, vruchtbeginselen van de plant en worden meestal geoogst van gekweekte, vrouwelijke planten. Het meest bekend is Hop als smaakstof in bier.

Te gebruiken bij

angsten

slapeloosheid

lymfatisme

reuma

extreem brandend maagzuur

Historisch of traditioneel gebruik

De bekendste historische gebruiksmethode is het tot rust brengen van de maag en de spijsvertering bevorderen. Hopthee was bekend als een milde rustgever en als middel tegen slapeloosheid, vooral voor diegenen die niet in slaap kwamen door maagpijn. Om de slaap te bevorderen werden ook kussens vaak met hop gevuld. Traditioneel zag men hop als middel om gemakkelijker te urineren en tegen seksuele neurosen. Een kompres van hop werd gebruikt tegen zweertjes en wondjes en om spierpijn te verlichten.

Actieve delen

Hop heeft een hoog gehalte bittere stoffen. De bekendste daarvan zijn humulone en lupulone. Deze bittere stoffen worden verantwoordelijk geacht voor het bevorderen van de eetlust. Verder bevat hop 1 tot 3% vluchtige oliën. Hop heeft inderdaad milde rustgevende eigenschappen, alhoewel veel natuurlijke rustgevers Hop met andere kruiden als Valeriaan combineren.

Dagdosering

De gedroogde vruchten kunnen, in een hoeveelheid van 5 tot 10 gram, gekookt worden in 150ml water en na 15 minuten trekken worden gedronken als thee. Tincturen (1 tot 2ml) worden 2 tot 3 maal daags genomen. Gedroogde Hop in capsule of tablet worden in doseringen van 500 tot 1,000 mg twee- tot driemaal daags ingenomen. Hop als rustgever wordt vaak gecombineerd met Valeriaan, Passiebloem of Scullcap.

Bijwerkingen en interacties

Het gebruik van Hop is in het algemeen veilig en bijwerkingen of interacties met andere medicijnen zijn niet bekend. Incidenteel komt huidallergie voor, mogelijk een gevolg van een soort hooikoorts.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)