Tagarchief: pijnlijke menstruatie

Wilde Kattekruid

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Wild kattekruid komt voor in Noord Amerika en Europa. De bladeren en bloemen worden medicinaal gebruikt.

Te gebruiken bij

hoest

slapeloosheid

maagzuur

diarree

verkoudheid

pijnlijke menstruatie

nervositeit

Historisch of traditioneel gebruik

Kattekruid is bekend door het veroorzaken van een opgewonden, deliriumachtige staat bij katten en katachtige. Door de jaren heen is het als kalmerend middel gebruikt bij mensen. Voordat de thee in Engeland uit China kwam, werd er thee van Kattekruid gedronken. Door traditionele kruidengenezers wordt Kattekruid voor veel aandoeningen, o.a. kanker, kiespijn en trillingen gebruikt.

Actieve delen

De essentiële olie in Kattekruid bevat een monterpeen vergelijkbaar met de valepotriaten in Valeriaan, dat veel bekender is. Dierstudies bij andere dieren als katten hebben aangetoond dat Kattekruid slaap kan opwekken. De monterpenenen helpen bij hoest.

Dagdosering

Kattekruid thee wordt gemaakt door 250ml heet water toe te voegen aan 5 tot 10 gram kruid en dit 15 minuten te laten trekken. 2 tot 3 koppen per dag zijn voldoende. Voor hoest bij kinderen wordt 5ml tinctuur 3 maal daags aangeraden.

Bijwerkingen en interacties

Bij gebruik van normale doseringen zijn er geen bijwerkingen bekend.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Kamille

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Kamille, een lid van de familie der Madeliefjes, komt voor in Europa en West Azië. De Duitse Kamille wordt het meest gebruikt, waarbij de gedroogde bloemen de werkstof zijn.

Te gebruiken bij

zweren in de mond

conjunctivitis

koliek

diarree

eczeem

gingivitis (tandvleesontsteking)

indigestie en zuurbranden

slapeloosheid

geïrriteerde darm

maagzweren

huidirritaties (bv. acne)

colitis

griep

vermoeidheid

hoge bloeddruk

pijnlijke menstruatie

eierstokontsteking

migraine

zonnebrand

maagkramp

bijholteontsteking (de lauwe thee innemen via de neus en via de mond er weer uit)

slechte nierfunctie

vermoeide ogen (lauw-koude thee als oogkompressen)

ouderdomsbeven

zenuwpijn

Historisch of traditioneel gebruik

Kamille wordt al eeuwenlang en nog altijd als geneeskrachtig kruid gebruikt, vooral voor maag en darmaandoeningen.

Actieve delen

De bloemen van de Kamille bevatten 1 tot 2% vluchtige oliën met alpha-bisabolol, alpha-bisabolol oxiden A & B en matricin (meestal omgezet naar chamazuleen). Andere actieve elementen zijn de bioflavonoiden apigenin, luteolin en quercetin. Deze actieve ingrediënten zorgen voor de ontstekingsremmende, anti-spasmolytische en spierontspannende werking van de gladde spierweefsels, vooral in de gastro-intestinale regio.

Dagdosering

Kamille wordt meestal als thee gedronken, drie a vier maal per dag tussen de maaltijden door. Anderzijds worden capsules, tabletten of tincturen gebruikt. Het overblijfsel van de Kamille thee is goed te gebruiken bij acne. Leg het zgn. ‘papje’ ongeveer 10 min. op je gezicht en spoel daarna voorzichtig af met lauw water.

Bijwerkingen en interacties

Alhoewel zeldzaam, zijn er allergische reacties op Kamille bekend. Bij intern gebruik ontstonden samentrekkingen van de bronchiën en bij extern gebruik huidreacties. Omdat dit zo ongewoon is, moeten mensen met een bekende allergie voor asters en chrysanten geen Kamille gebruiken. Er zijn voor zover bekend geen problemen bij het gebruik van Kamille tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Gember

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Gember is een plant die voorkomt in India, China, Mexico en sommige andere landen. De ondergrondse stam wordt gebruikt.

Te gebruiken bij

arteriosclerose

chemotherapie support

pijnlijke menstruatie

migraine

ochtendziekte

reisziekte

misselijkheid en braken na operaties

rheumatoide artritis

Historisch of traditioneel gebruik

Gember wordt in de traditionele Chinese geneeskunde al 2500 jaar gebruikt. O.a. voor gasvorming (opgeblazen gevoel), hoest, braken, diarree en reuma. In de Ayurvedische leer wordt Gember gebruikt voor artritisachtige aandoeningen.

Actieve delen

De gedroogde stam bevat ca. 1 tot 4% vluchtige oliën. Dit zijn de therapeutisch actieve bestanddelen van Gember en zorgen ook voor de geur en smaak. Hiertoe behoren zingibereen en bisaboleen, terwijl de pungent onderdelen bekend zijn als gingerolen en shogaolen. Deze laatsten zouden het braken en de misselijkheid tegengaan.

Spijsvertering

Gember is een klassiek tonicum voor de spijsvertering. Geclassificeerd als een aromatisch bitter, stimuleert het de spijsvertering. Bovendien blijven de spieren rond de ingewanden op spanning. Hierdoor wordt de doorvoer van voedingsmiddelen gestimuleerd. Gember beschermt de maag verder tegen de effecten van alcohol en NSAID’s als Ibuprofen en kan helpen om maagzweren te voorkomen.

Anti-misselijkheid/anti-braken

Er zijn nog geen duidelijke onderzoeken hoe Gember nu precies misselijkheid te lijf gaat. Wellicht werkt Gember direct op het spijsverteringskanaal, wellicht werkt het via het centrale zenuwstelsel, of werkt het op beide manieren.

Effecten op de bloedsomloop

Gember houdt ook de hart- en bloedvaten gezond. Net als knoflook, maakt het de bloedplaatjes minder plakkerig alhoewel dit nog niet bij onderzoek in mensen is vastgesteld. Hiermee zou het echter een belangrijk risico voor arteriosclerose weghalen.

Dagdosering

2 tot 4 gram gedroogde poeder 2 a driemaal daags of een tinctuur 1,5 tot 3ml driemaal daags voldoet voor de meeste mensen. Voor misselijkheid wordt 250mg elke 2 tot 3 uur genomen, maximaal 1 gram per dag. Reisziekte wordt bestreden met 1 tot 2 Gembertabletten of capsules vanaf 2 dagen voor de reis.

Bijwerkingen en interacties

Zolang de aanbevolen dosering wordt aangehouden zijn er feitelijk geen bijwerkingen, hooguit wat zuurbranden bij daarvoor gevoelige personen. Mensen met galstenen dienen wel eerst hun arts te consulteren voor het gebruik van Gember. Langdurig gebruik van Gember tijdens de zwangerschap wordt afgeraden, kortdurend lijkt geen problemen te geven. Om postoperatieve misselijkheid tegen te gaan dient de chirurg gewaarschuwd te worden omtrent het gebruik van Gember voor de operatie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)