Tagarchief: overgewicht

Alli

Wat doet dit medicijn en waarvoor wordt het gebruikt?

De werkzame stof in Alli is orlistat. Orlistat is een vermageringsmiddel. Het zorgt ervoor dat uw lichaam minder vet uit het voedsel kan opnemen. Artsen schrijven het voor bij overgewicht.

Overgewicht

Verschijnselen
Bij overgewicht (obesitas) gaat het om de verhouding tussen gewicht en lengte. Dit noemen we de Body Mass Index (BMI, ook wel de Quetelet-index genoemd). Uw BMI kunt u berekenen door uw gewicht in kg te delen door het kwadraat van uw lengte in meter.

Bijvoorbeeld: 72 (kg)/1.702 (m2) = 25. U kunt uw BMI ook hier berekenen.

Bij een BMI boven de 25 is sprake van overgewicht, boven de 30 van ernstig overgewicht. Bij overgewicht heeft u meer kans op schade aan uw gezondheid, zoals aandoeningen van hart en vaten. Door overgewicht te verminderen, verlaagt u de kans op dergelijke aandoeningen.

Behandeling
De beste manier om overgewicht tegen te gaan, is minder energierijk, dus minder calorieën, te eten en meer te bewegen. Heeft u erg veel overgewicht, dan kunt u daarbij orlistat gebruiken.

Artsen schrijven orlistat voor als uw BMI boven een bepaalde grens ligt. Namelijk 28 of hoger als u een aandoening heeft die door overgewicht kan verergeren, zoals hoge bloeddruk, verhoogd vetgehalte in het bloed of diabetes mellitus.

Als u verder nergens last van heeft, schrijft de arts dit middel pas voor bij een BMI van 30 of hoger. Wel kunt u orlistat in lagere sterkte zonder recept bij uw apotheek kopen als u een BMI van 28 of hoger hebt en dit middel graag wilt gebruiken.

Werking
Orlistat heeft zijn werking in de darmen. Het vermindert de opname van vet uit uw voeding in de darmen. Er blijft daardoor meer vet in de darmen. Dit vet komt er via de ontlasting weer uit.

Effect
Met behulp van orlistat kunt u ongeveer tien procent van uw gewicht verliezen.

Bijwerkingen van dit medicijn?
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn maagdarmklachten, hoofdpijn en griep.

Regelmatig
•Maagdarmklachten, zoals zachte, vettige of olie-achtige (soms waterdunne) ontlasting, meer aandrang om te ontlasten of ongewild verlies van ontlasting, winderigheid en een onaangenaam gevoel in de buik. Deze bijwerkingen ontstaan doordat meer vet in de ontlasting achterblijft. U kunt deze bijwerking verminderen door minder vet te eten.

•Hoofdpijn.

•Griep en verkoudheid.

Zelden

•Eerder gaatjes in uw gebit of tandvleesproblemen. Poets en flos daarom extra goed. Laat eventueel uw tandarts vaker uw gebit controleren.
Zeer zelden

•Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. In zeer zeldzame gevallen kan ernstige overgevoeligheid ontstaan met benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht, of flauwvallen. Stop dan met het gebruik en ga onmiddellijk naar een arts of Eerste-Hulpdienst. U mag dit medicijn dan niet meer gebruiken. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor orlistat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
•Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan uw arts.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Hoe, wanneer en hoe lang?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
•Neem dit medicijn maximaal drie keer per dag in, vlak voor, tijdens of uiterlijk binnen een uur na een maaltijd. Het kan er dan voor zorgen dat minder vet van de maaltijd uit uw darmen in het lichaam wordt opgenomen.
•Orlistat werkt alleen als er vet aanwezig is in uw maaltijd. Het is daarom niet nodig dit medicijn in te nemen als u een maaltijd overslaat of een maaltijd gebruikt waar geen vet inzit.
Hoe lang?
•Binnen drie maanden nadat u met dit middel bent begonnen, hoort u minstens vijf procent te zijn afgevallen. Is dit niet het geval, dan werkt dit middel bij u onvoldoende en heeft verdere behandeling met dit medicijn geen zin.
•Gebruik dit middel niet langer dan twee jaar achtereen, zonder recept maximaal 6 maanden. Het is nog niet bekend of langdurig gebruik veilig is.

Dosis vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis zijn vergeten, dan kunt u het binnen een uur na de maaltijd nog innemen. Daarna heeft het waarschijnlijk geen zin meer. Bij de volgende maaltijd neemt u gewoon weer de normale dosis. Neem dus nooit een dubbele dosis.
Autorijden, alcohol, voeding?

Als ik dit medicijn gebruik, mag ik dan…
autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen. Bedenk wel dat u van alcohol aankomt.

alles eten?
•Combineer dit medicijn met een evenwichtig vermageringsdieet. Het heeft dan een optimaal effect. Bovendien houdt het effect dan aan zodra u met dit afslankmiddel stopt. Vraag uw arts of een diëtist om advies over het dieet.
•Eet tussen de maaltijden door zo min mogelijk vette tussendoortjes, zoals koek, chocola of chips. Hoe meer vet u eet, hoe meer last u kunt hebben van olie-achtige ontlastingen ongewild verlies van ontlasting. Deze bijwerkingen komen namelijk doordat het vet dat u eet, grotendeels niet wordt opgenomen in uw lichaam, maar in uw ontlasting terechtkomt.

Heeft dit medicijn een wisselwerking met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

•Ciclosporine, een afweeronderdrukkend middel. De hoeveelheid hiervan in uw bloed kan afnemen als u dit vermageringsmiddel gaat gebruiken. Uw arts zal de dosering waarschijnlijk aanpassen. Als u stopt met het vermageringsmiddel, kan de hoeveelheid ciclosporine weer te veel toenemen, waardoor uw afweer te veel afneemt en u sneller infecties oploopt. Ook kunnen uw nieren schade kan oplopen. Stop daarom alleen in overleg met uw arts. Uw arts zal dan uw nierfunctie en de hoeveelheid ciclosporine het bloed controleren en mogelijk de dosering aanpassen.
•Als u de anticonceptiepil gebruikt, houd er dan rekening mee dat waterdunne diarree voorkomt bij 1-10% van de gebruikers van orlistat. U kunt dit beperken door minder vet te eten. Bij waterdunne diarree wordt de pil niet goed opgenomen. Gebruik condooms bij het vrijen als u hier last van heeft. Als de waterdunne diarree 2 dagen of langer heeft aangehouden, volg dan de adviezen die gelden bij het vergeten van de pil, deze zijn te vinden op apotheek.nl bij de medicijntekst van uw merk anticonceptiepil onder het kopje ‘dosis vergeten’.
•Gebruik geen laxeermiddelen als u orlistat gebruikt. Orlistat kan ook al laxerend werken.

Zwangerschap en borstvoeding?

Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt waarschijnlijk niet in de moedermelk terecht. Uw arts kan eventueel controleren of de baby bijwerkingen krijgt. In het algemeen is het echter onverstandig af te vallen als u borstvoeding geeft. Overleg hierover met uw arts.

Stoppen met dit medicijn?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Hoe en waar is dit medicijn verkrijgbaar?

Orlistat is sinds 1998 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Xenical in capsules (120 mg) en onder de merknaam Alli zonder recept in capsules (60 mg), alleen verkrijgbaar bij de apotheek.

Als u last heeft van overgewicht en orlistat 60 mg wilt kopen in de apotheek, krijgt u hierover advies van de apotheker. Om een goed advies te kunnen geven, heeft de apotheker informatie over uw klachten en andere medische informatie van u nodig. Aan de hand hiervan kan uw apotheker u adviseren en ook controleren of orlistat samen gaat met uw andere medicijnen.

>>>> Direct online Alli bestellen <<<<

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Weg met vetophopingen

Lovehandles, cellulitis, een dubbele onderkin? Steeds meer mensen laten ongewenste vetophopingen in een kliniek voor cosmetische chirurgie weghalen. Hier zijn meerdere nieuwe technieken voor beschikbaar zoals Lipolyse, Ultrashape en Liposuctie.  De eerste twee methoden zijn zeker niet bedoeld voor het verliezen van gewicht, maar vooral geschikt om plaatselijk vet te verwijderen. Het gaat dan om lokale vetophopingen die met een dieet en fitness niet weg te krijgen zijn.

Met behulp van ultrasone technologie worden de vetcellen zodanig aan het trillen gebracht tot ze barsten. De inhoud van de vetcel, de zogenaamde triglyceriden, komen vrij in het omliggende weefsel. Deze triglyceriden worden vervolgens via het lymfe- en vaatstelsel naar de lever getransporteerd. Eenmaal in de lever is er geen verschil meer tussen het vet van de Ultrashape-behandeling en het vet dat komt uit uw voeding. Deze vetten worden door de normale lichaamswerking verwerkt en afgevoerd

Ultrashape
Ultrashape kan uitsluitend worden uitgevoerd bij vetophopingen die over een grotere oppervlakte aanwezig zijn. Een behandeling met Ultrashape duurt twee tot drie uur. Deze methode is vrijwel pijnloos en heeft geen hinderlijke gevolgen, zodat de patiënt na de behandeling gewoon kan blijven werken. Ook zijn er geen speciale maatregelen nodig na de behandeling.

Wat mag je verwachten? Recente studies geven aan dat men bij behandeling van de buik, de flanken, en de dijen, een gemiddelde gemiddelde omtrekvermindering van 2 cm na één enkele behandeling mag verwachten. Bij een reeks van drie behandelingen (waar een maand tussenzit) werd gemiddeld 6,3 cm vermindering van de omtrek voor de buik, de heupen en de zijdijen behaald.

Lipolyse
Hoewel Lipolyse zeker niet geschikt is om kilo’s vet weg te toveren, leent het zich uitstekend om kleine, storende vetophopingen aan probleemzones te verwijderen. Deze methode is geschikt om de onderkin, wangen en kaaklijn te behandelen. Maar ook vetophopingen op de benen, heupen en buik kunnen met Lipolyse-injecties aangepakt worden. In vele gevallen is lipolyse niet de juiste behandeling voor het laten verminderen of verdwijnen van locale vetophopingen. Vandaar dat je altijd goed met een deskundige arts zal moeten overleggen of dit voor jou wel de beste methode is.
Door middel van meerdere prikjes wordt de stof Phosphatdylcholine (PTT) rechtstreeks in de vetophopingen geïnjecteerd. Dit bestanddeel van sojabonen is in staat om de verbinding tussen vetcellen te verbreken. Daardoor wordt het vet geleidelijk aan vloeibaar, waarna het via de urine en ontlasting uit het lichaam wordt afgevoerd. Nieuw vet wordt, net zoals na liposculpture, gelijkmatiger over het lichaam verdeeld. Daardoor worden nieuwe vetophopingen in de toekomst voorkomen. Er worden ook goede resultaten bereikt bij de behandeling van cellulite. De behandeling moet een aantal keren worden herhaald en kan gepaard gaan met wat zwelling, napijn en roodheid.

Tumescent liposculpture (verbeterde manier van liposuctie)
De meest effectieve behandeling met de grootste resultaten is volgens Loek Habbema van Medische Centrum ’t Gooi zonder meer Tumescent liposculpture. Hij is één van de weinige artsen in Nederland die wekelijks veel Tumescent Liposculptures (liposucties) uitvoert. Deze methode verschilt op veel punten van de traditionele liposuctiebehandeling. Door het gebruik van dunnere naalden wordt het vet nauwkeuriger weggehaald. Daarbij laten de minuscule sneetjes in de huid geen littekens achter. Ook krijgt de patiënt voor een echte Tumescent liposculpture-behandeling nooit een volledige narcose of ruggenprik en kan direct na de behandeling weer naar huis. Sterker nog, de patiënt werkt zelf mee op de operatietafel.

Door steeds een andere houding aan te nemen en te gaan staan, ziet de arts heel goed of de correcties in harmonie met het lichaam zijn, waardoor de kans op oneffenheden minimaal is. Door het gebruik van trillende naalden wordt het vet nauwkeuriger weggehaald en wordt het omgevende steunweefsel niet beschadigd waardoor het samentrekt. Hierdoor ontstaat geen overschot en trekt de huid van de onderkin, buik, benen, armen of borsten weer samen en gaat het dus niet hangen: de Lipolift. Bovendien is deze behandeling geheel veilig en kan de patiënt na afloop gewoon naar huis.

images/stories/vetophopingen.gif
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Overgewicht is slecht voor carriere

Overgewicht is slecht voor de carriere van een vrouw, uit onderzoek van de Michigan State University is gebleken dat vrouwen zelfs een promotie mis kunnen lopen als ze te dik zijn.

Van de vrouwelijke managers heeft 22% overgewicht, dat is 7% lager dan bij de gemiddelde vrouwelijke bevolking.

Over dikke werknemers blijken veel mensen vooroordelen te hebben. Vaak worden ze beschreven als lui, vies en ongedisciplineerd. Vrouwen kregen vaker negatieve reacties dan mannen. De resultaten van het onderzoek lijken te suggereren dat overgewicht voor mannen geen enkel probleem oplevert op carrieregebied, terwijl het de carriere van een vrouw juist schaadt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Seks helpt tegen diabetes en overgewicht

Een actief seksleven is goed voor de gezondheid. Want seks helpt namelijk tegen diabetes en overgewicht en mensen die regelmatig de liefde bedrijven hebben ook vaak een betere conditie.

Maar seks helpt niet alleen daarvoor maar ook tegen verkoudheid en het geeft een langere levensverwachting. Dit meldt The Sun na onderzoek door The American Association of Retired Persons. Jennifer Bass van het Kinsey Institute bevestigt dat er een korrelatie is tussen seks en gezondheid.

Het bedrijven van de liefde is een goede cardio-workout en geeft het lichaam een positieve boost door de stoffen die er vrijkomen. Eerdere studie bewijst dat mensen die regelmatig seks hebben over het algemeen een vrij lage bloeddruk hebben en dit wijst weer op een betere conditie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Ben je een appel of een peer?

De gevaren in verband met obesitas (overgewicht) variëren. Als je obesitas hebt, dan is de positie waar het overtollige vet zit heel belangrijk. Want het is gevaarlijker als het vet zich bevindt rondom de taille en de borst, dan dat het op de dijen en de billen zit. Hoe hoger het vetweefsel zich bevindt hoe groter het lijden van hartfalen en diabetes.

Je kunt de twee types van obesitas vergelijken met een appel en een peer. Als je ze bij de stengel vasthoudt dan is de peer het dikste op het einde en de appel is het dikste in het midden. Als je een ‘appel’ bent dan wil dat zeggen dat je het zwaarste bent in het midden en moet je ook zeker wat doen aan je gewicht. Als je daarentegen een ‘peer’ bent dan is de situatie lang zo kritiek niet.  Maar vergeet niet dat als je kampt met overgewicht je gezondheidstoestand en de vooruitzichten voor de toekomst zal vebeteren als je wat gewicht verliest.

Na het bereiken van een volwassen leeftijd is het heel gewoon om kilo’s aan te komen in de loop der jaren. Ongeveer 2 tot 4 kilo in de 10 jaar is de norm. Of deze kilo’s dus gevaarlijk kunnen zijn hangt dus af van de plek waar het vet zit. 

Als je een vetband rond je middel hebt of een enorme dikke buik, dan behoor je duidelijk tot het ‘appeltype’ en moet je zeker iets doen aan de vetafzettingen om de druk op je binnenste organen te verminderen en om een aantal ziekten gerelateerd aan overgewicht te vermijden. De extra kilo’s verhogen de kans op cardiale problemen of het ontwikkelen van diabetes en kanker. Als het vetweefsel hoog in je lichaam zit is er een verhoogde kans dat de vetcellen hun weg vinden in de bloedbaan en een embolie kunnen veroorzaken. Echter als het vetweefsel wordt gevormd rond de dijen en de billen dan is er veel minder gevaar, want de vetcellen kunnen niet gemakkelijk hun weg vinden naar de bleodbaan en ze zijn ver weg van je vitale organen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Overgewicht in Nederland stijgt

Het aantal mensen dat in Nederland aan overgewicht of obesitas lijdt is de laatste decenia erg gestegen, daarom behoren ze tot de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van dit moment. Gegevens uit het jaar 2006 wijzen ons erop dat overgewicht en obesitas voorkomt bij ongeveer 51 procent van de mannen en 42 procent van de vrouwen.
Als je jezelf wat te dik vindt of je kampt met overgewicht, dan kun je er voor kiezen om af te vallen.

Je kunt op een natuurlijke manier afvallen door goed rekening te houden met wat je eet en te zorgen voor een goede balans tussen smaak en gezond en vers voedsel. Maar ook een mogelijkheid is om elke dag wat meer te gaan bewegen of te gaan sporten om zo wat extra kilo’s kwijt te raken.
Lukt het nou niet om met deze twee methoden de gewenste kilo’s eraf te krijgen, dan zijn er ook nog medicijnen die het jou kunnen helpen om je doel te bereiken. Heel populair zijn de medicijnen  Acomplia, Alli en Xenical. Ze worden toegepast bij de behandeling van zwaarlijvigheid samen met een dieet, lichaamsbeweging en een aanpassing van de levensstijl. Het zijn medicijnen die ondersteuning bieden bij het afvallen als je ernstig overgewicht hebt (BMI meer dan 30) of als je overgewicht hebt (BMi meer dan 27).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)