Tagarchief: oorzaken

Zo kom je van zweetvoeten af

Veel mensen hebben last van zweetvoeten. Vaak schamen ze zich hiervoor. Zweten is normaal, voeten scheiden dagelijks het nodige vocht af. Volgens sommige deskundigen tot een halve liter toe; andere betwijfelen dat en spreken over een hoeveelheid ter grootte van een drinkglas. Sommige mensen zweten sterker dan anderen.

De oorzaak daarvan is vaak niet te achterhalen. Het kan een gebrek zijn aan algehele conditie, een nog niet onderkende ziekte, een stofwisselingsstoornis, de puberteit, stress of de emotionele gesteldheid. Verder leidt bijvoorbeeld alcohol tot meer transpiratie dan normaal. Maar de de oorzaak van zweetvoeten kan ook liggen in schoeisel, de sokken of kousen en een gebrekkige hygiëne of voetverzorging.

De beste middelen tegen zweetvoeten:

 1. Op je blote voeten lopen verstevigt de voetspieren en bevordert een droge huid. Trek in elk geval zo vaak mogelijk dichte schoenen uit. Het is belangrijk dat je voeten kunnen ademen, dus open schoeisel zoals sandalen, slippers en dergelijken zijn prima.
 2. Draag ademende schoenen van leer, linnen of bij sportschoenen van een kunstof die ook zweet doorlaten. Daarnaast, draag sokken van materiaal dat vocht opneemt (wol, katoen of een synthetische stof die dat ook doet, bijvoorbeeld microvezel).
 3. Wissel ook liefst iedere dag van schoenen, zodat ze kunnen drogen.
 4. Trek iedere dag schone sokken aan.
 5. Was twee maal op een dag je voeten. Wisselbaden moeten het leed van zweetvoeten verminderen (zes keer wisselen, steeds 2 minuten in warm en 30 seconden in ijskoud water). Hygiëne en voetverzorging is belangrijk bij zweetvoeten.
 6. Gebruik voetpoeder, talgpoeder, of poeder voor het lichaam of babypoeder voor je een paar sokken aantrekt, dat zuigt het vocht op.
 7. Zorg ervoor dat je voetzolen goed grip hebben in je schoenen. Schoenen moeten niet te ruim zitten. Bij een goede grip hoeven uw voeten minder hard te werken en zweten ze dus minder.
 8. Een inlegzool of een steunzool kan uiteraard ook helpen. Er zijn speciale inlegzoelen die het zweet goed opnemen, zogenaamde ‘geurvreters’. Maar ook hiervoor geldt: er is een grens aan de hoeveelheid vocht die ze kunnen opnemen. Dus veel van schoenen wisselen en ze laten drogen.
 9. Tegen stinkende schoenen helpen bijvoorbeeld speciale antibacteriële sprays of inlegzooltjes tegen zweetvoeten. Deze zijn te verkrijgen bij de apotheek, drogist of warenhuis. Deze pretenderen de zweetproductie tegen te gaan. Vaak blijft het effect beperkt tot het bestrijden van de onaangename zweetgeur.
 10. Tenslotte kun je ook bij je huisarts terecht. Hij kan je zweetvoeten behandelen met een iontoforese. Ook kan je huisarts je sterkere versies van anti-zweetpoeder of spray voorschrijven. Deze hebben echter het nadeel dat ze kleding kunnen aantasten en soms irritaties geven.
——————————————————————————————————————————————————

Welke producten kan ik voor zweetvoeten bestellen?

>>>> Online Odaban Antitransparant bestellen <<<<

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Wat te doen tegen sproeten

Sproeten zijn kleine plekjes waar zich teveel pigment (melanine) bevindt, dat wordt geproduceerd door cellen genaamd de melanocyten. Sproeten worden donkerder wanneer de productie van melanine toeneemt, dit wordt veroorzaakt door de blootstelling aan UV-stralen. In tegenstelling tot pigmentvlekken zijn sproeten plat en zelden groter dan de grootte van een erwt. Sprieten zijn normaal beperkt tot de plaatsen op de huid waar ook de zon veelvuldig kan komen.

Voorkomende oorzaken van sproeten

Blootstelling aan de zon wordt als één van de gemeenschappelijke factoren genoemd van de ontwikkeling van sproeten. Sproeten zullen verdwijnen als blootstelling aan de zon wordt verlaagd of wordt afgeschaft.

Een lichte huidtype is een andere factor, omdat er minder algemene melanine in de huid is om de UV-stralen te absorberen, hierdoor produceren cellen met een verhoogde gehalte melanine. Ook worden sproeten beïnvloedt door genetische factoren.

Fluctuerende hormonen kunnen sproeten veroorzaken als oestrogeen de pigment producerende cellen overstimuleren, waardoor ze zorgen voor meer kleur op de huid bij blootstelling aan zonlicht.

Hier staan enkele tips om sproeten te verminderen en te voorkomen:

 • smeer de huid dagelijks in met een zonnebrandmiddel met een factor tegen UV-stralen. Zoek naar producten waar ingrediënten inzitten zoals: zinkoxide of titaandioxide, want deze bestanddelen blokkeren de UVA- en UVB-stralen. 
 • er is een speciale creme die de sproeten voorzichtig wat kunnen bleken
 •  je kunt zelf ook bleken door citroen- of komkommersap erop te smeren, doe dit wel in de winter
 • zure melk op je sproeten smeren kan ook helpen om sproeten lichter te maken
 • gebruik een camouflagestick die past bij je huidskleur om sproeten te verbergen
 • ook kun een dermatoloog bezoeken, deze kan door middel van bepaalde laserbehandelingen ook sproeten verminderen. De energie van de laser wordt geabsorbeerd door de melanine in de huid. Hierdoor worden de sproeten eerst voor een korte tijd wat donkerder en daarna slinken ze na één of twee weken na de behandeling. Meestal is ook slechts één behandeling nodig.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.6/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)

Aarsmaden

Wat is het?

Aarsmaden (oxyuren) zijn wormen die zich in de darm ophouden en voortplanten.

Hoe herken je het?

Aarsmaden zijn witte wormpjes. De mannetjes zijn drie millimeter, de vrouwtjes ongeveer een centimeter lang. Ze zien eruit als een klein wit draadje. U kunt ze aantreffen op de ontlasting. Als u deze wormpjes ziet, is de diagnose met zekerheid gesteld.

Kort na het slapengaan kunnen vrouwelijke wormen via de anus (poepgaatje) de darm verlaten om eitjes neer te leggen in de omgeving van de anus.

Het kruipen van de wormpjes kan jeuk geven rond de anus. Jonge kinderen kunnen hiervan schrikken en gaan huilen.

Hoe ontstaat het?

De besmetting gebeurt door inslikken van eitjes. Deze eitjes zijn niet met het blote oog te zien. Wanneer een besmet persoon zich krabt, komen er eitjes aan de vingers.

Van de vingers kunnen deze eitjes terechtkomen op deurknoppen, eetgerei, speelgoed of op iemand anders. En via de deurknop, eetgerei enzovoort kunnen de eitjes weer op de vingers van iemand anders komen. Als deze persoon de vingers dan in de mond steekt, wordt zij of hij besmet.

Kinderen kunnen zichzelf steeds weer besmetten door na het krabben de vingers in de mond te stoppen.

De eitjes veranderen in de dunne darm in larven, die op hun beurt weer naar de dikke darm verhuizen en zich daar ontwikkelen tot volwassen wormen.

Is het ernstig en wat kun je verwachten?

Aarsmaden zijn beslist niet ernstig. De wormpjes die rond het poepgaatje of in de vagina kruipen, kunnen jeuk geven. Wanneer iemand zich erg heftig krabt, kan irritatie of ontsteking van de huid ontstaan.

Grote aantallen wormpjes in de darm kunnen aanleiding geven tot wat buikpijn, maar ook dan bestaat er geen gevaar voor de gezondheid.

Wanneer naar de huisarts?
Meestal lukt het om aarsmaden te behandelen zonder dat er een dokter aan te pas komt. Wanneer dat niet lukt, neem dan contact op met de huisartspraktijk.

Ook wanneer er steeds opnieuw aarsmaden opduiken, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Als u naar de huisartspraktijk gaat, probeer dan een worm te vangen en in een potje mee te nemen, dat helpt om de diagnose zeker te stellen.

Wat kun je er zelf aan doen?

Geef de eitjes geen kans om vanaf de anus van een besmet persoon naar een ander persoon (of de mond van de al besmette persoon) te verhuizen.

Belangrijkste maatregel: krab niet bij de anus. Kinderen kunnen zich lang niet altijd beheersen. Wie toch heeft gekrabd, moet zo snel mogelijk de handen grondig wassen.

Was ook de handen na toiletbezoek, vóór het eten en vóór het klaarmaken van eten. Gebruik bij het handenwassen een nagelborstel. Houd de nagels kort. Zorg elke dag voor een schone handdoek op het toilet. Gebruik aparte washandjes voor boven- en onderlichaam. Trek elke dag een schone onderbroek aan.

Maak deurknoppen, toiletbril en speelgoed regelmatig schoon met een sopje, bijvoorbeeld één keer per dag. Was eetgerei zorgvuldig af.

U kunt zelf een wormenkuur kopen bij apotheek of drogist. Het werkzame bestanddeel heet mebendazol. Neem een tablet van 100 mg en twee weken later nog een. De eerste tablet treft de wormen die op dat moment aanwezig zijn, de tweede tablet is bedoeld voor de wormen die intussen uit de eitjes tevoorschijn zijn gekomen. Die tweede tablet is heel belangrijk. U heeft dus voor elke persoon twee tabletten van 100 mg nodig.

De dosering voor kinderen en volwassenen is gelijk, omdat de mebendazol voor 90% of meer in de darm blijft en niet in het lichaam zelf terecht komt.

Voor kinderen jonger dan twee jaar en zwangere vrouwen wordt mebendazol sterk afgeraden. Meestal moet het hele gezin meedoen, ook al is maar één persoon besmet.

Waar kan ik Mebendazol bestellen?

>>>>> Online Mebendazol bestellen <<<<<

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Tips voor mooie benen zonder spataders

Spataderen houdt in dat je abnormale verwijde of gezwollen aderen in je benen hebt. Vrouwen zijn gevoeliger voor de ontwikkeling van deze aandoening. Spataderen kunnen ontstaan door verschillende factoren, onder andere erfelijkheid, zwangerschap en leeftijd. Ongeacht wat de oorzaak is, je kunt nog steeds spataderen voorkomen en genieten van gezonde en mooi uitziende benen met deze eenvoudige tips:

 • Je moet altijd in een goede houding staan wanneer je staat; sta rechtop en ontspan om de zoveel tijd je benen, door ze even te bewegen of van de ene voet op de andere voet te gaan staan.

Zorg ervoor dat je geen overgewicht hebt of krijgt, zo voorkom je een storing in de bloedsomloop want dit zou kunnen leiden tot druk op de aderen in benen.

 • Wanneer je zit, moet je je voeten op grond zetten en niet over elkaar heen doen om zo de veneuze druk in je benen te verlagen.
 • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, hiermee stimuleer de doorbloeding in de bloedvaten.
 • Probeer te vermijden om lange tijden te staan. Als je werk dit vereist te doen, dan kun je kousen omdoen die ervoor zorgen dat het bloed effeciënter naar het hart terug stroomt.
 • Als je voor een lange periode moet zitten, strek dan je benen regelmatig en draai je enkels en beweeg je tenen ook regelmatig.
 • Draag kleding die niet knellend zijn voor je benen, taille en liezen.
 • Vermijdt ook te hoge hakken vooral als je een lang eind moet lopen of voor een lange tijd moet staan.
 • Als je met inspannende activiteiten bezig bent, waardoor je benen en voeten veel te verduren krijgen, vermijdt dan om ze daarna direct te wassen met water en laat je benen rusten voor een paar minuten
 • Wanneer je ligt om te rusten, leg dan je benen ongeveer 10 centimeter hoger met behulp van een kussen, dan de rest van je lichaam, zodat het bloed in de benen ook goed naar het hart terug kan stromen.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Cataract

Wat is het?

Cataract is een troebel zicht van de lens in het oog dat de visie beïnvloedt. De meeste cataractaandoeningen zijn gerelateerd aan veroudering. Staar komt zeer vaak voor bij oudere mensen. Een cataract kan optreden in één of beide ogen. Het kan niet uitbreiden van het ene oog naar het andere.

De lens is een duidelijk onderdeel van het oog, dat helpt bij het concentreren van licht, of een beeld op het netvlies. Het netvlies is het lichtgevoelige weefsel aan de achterkant van het oog. In een normaal oog gaat licht door de transparante lens naar het netvlies. Zodra dit licht het netvlies heeft bereikt, veranderd het licht in zenuwsignalen die naar de hersenen worden verzonden. De lens moet schoon zijn voor het netvlies om een scherp beeld te krijgen. Als de lens troebel is van een cataract, dan zullen afbeeldingen vervaagd lijken.

Wat zijn de oorzaken? 

De lens ligt achter de iris en de pupil. Het werkt net als een cameralens. Het richt licht op het netvlies aan de achterkant van het oog, waarin zo een beeld wordt vastgelegd. De lens past zich ook in het oog aan, zodat we zowel dingen van dichtbij en veraf kunnen zien. De lens is gemaakt van voornamelijk water en eiwitten. Het eiwit is op een zo nauwkeurige manier opgebouwd dat de lens helder is en het licht door laat.

Maar als we ouder worden, kunnen sommige eiwitten samenklonteren op de lens, dit is cataract. In de loop van de tijd kan de cataract groter groeien en daardoor zul je minder goed kunnen zien. Onderzoekers vermoeden dat er verschillende oorzaken van cataract zijn, zoals roken en diabetes. Of het kan zijn dat de eiwitten in de lens alleen worden gewijzigd door slijtage in de loop der jaren.

Wat zijn de symptomen?

 • Troebel of wazig zicht
 • Kleuren lijken vervaagd
 • Koplampen, achterlichten of zonlicht kunnen te fel zijn voor je ogen
 • Slecht in het donker kunnen zien
 • Meerdere beelden in het oog krijgen, dit symptoom komt naar voren als de cataract groter wordt
 • Frequente veranderingen in je visie, waardoor je bril of contactlenzen geen scherp beeld geven
 • Deze symptomen kunnen ook een teken zijn van andere oogproblemen.
 • Frequente veranderingen in de visie van je bril of contactlenzen,
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)