Tagarchief: mannen

Mannen hebben ook last van opvliegers

Opvliegers hoeft niet typisch vrouwelijk te zijn zo blijkt uit onderzoek. Ongeveer 20 procent van de mannen ouder dan 60 jaar zou er ook last van hebben.

Het grote verschil
Het verschil is evenwel dat de opvliegers bij vrouwen veroorzaakt worden door de menopauze, die optreedt als de productie van het hormoon oestrogeen wordt stopgezet. Bij gezonde mannen daalt de afscheiding van het hormoon testosteron wel geleidelijk, maar wordt die niet volledig stopgezet.

Andropauze?
Daarom spreken artsen liever niet van een ‘andropauze’, maar wel van ‘padam’ (partial androgen deficiency of the aging male) of pedam (progressive endocrine deficiency of the aging male). In het Nederlands klinkt het ook wel eens dat deze mannen lijden aan een ‘Laag Testosteron Syndroom’.

Klachten
Deze mannen klagen over hevig transpireren, roodheid van het gezicht, minder spierkracht, humeurig, slaap- en concentratieproblemen, erectieproblemen, verminderd libido en minder intens orgasme. Dit kan ook gepaard gaan met vetophoping in de buik en botontkalking. Er is echter geen sprake van een afname van de vruchtbaarheid, zoals dat bij vrouwen wel het geval is.

Hormoontherapie
Als het bloedonderzoek een tekort aan testosteron toont, kan hormoontherapie helpen. Door middel van een injectie, pil, gel of crème wordt er extra testosteron in je bloedbaan gebracht. Dit is echter niet zonder gevolgen. Bekende bijwerkingen zijn: ontwikkeling van borsten, vasthouden van vocht en een verhoogd risico op prostaatkanker. Regelmatige controle is dan ook aangeraden.

Darmkanker
Opvliegers kunnen ook veroorzaakt worden door een ‘overproductie van vaatverwijdende stoffen’. Dit kan een symptoom zijn van darmkanker, en moet daarom goed in het oog worden gehouden. Vooral als er andere klachten, zoals diarree, optreden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Vrouwen reageren op mannenzweet

Voor het eerst zijn lichamelijke reacties gemeten bij vrouwen die waren blootgesteld aan het steroid androstadien. Dat is een afbraakproduct van testosteron dat voorkomt in zweet van mannen. Bij het onderzoek maakten vrouwelijke studenten, die het naar musk ruikende androstadien hadden opgesnoven, binnen 15 minuten meer cortisol aan. Daardoor voelden ze zich beter.

Hun hartslag, bloeddruk en ademhaling waren verhoogd. De onderzochte stof wordt al gebruikt door producenten van parfums. Van ratten is al bekend dat ze reageren op de stof, van mensen tot nu toe eigenlijk niet. Het vomeronasale orgaan neemt bij ratten de stof waar en schakelt door naar de hersenen. Bij mensen lijkt dit orgaantje niet te zijn verbonden met de hersenen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Belangrijke feiten over prostaatkanker

 

Het herkennen van de symptomen van prostaatkanker kan helpen om deze ziekte vroegtijdig te kunnen opsporen. Hieronder staan belangrijke feiten over de prostaat, prostaatkanker en tips voor preventie.

Alleen mannen hebben een prostaat, de functie van de prostaat is om een vloeistof te maken die wordt vermengd met spermacellen, zodat je sperma krijgt. De prostaat is een klier en is ongeveer zo groot als een walnoot. Het ligt net onder de blaas tussen de wortel van de penis en de anus. Bij oudere mannen met prostaatproblemen is het zo dat de prostaat is opgezwollen. Als de prostaat te groot wordt, dan sluit het de urinebuis meer af, waardoor de urinestraal zwakker zal worden.

 De urinestraal is een goede indicator voor eventuele prostaatproblemen. Als je urinestraal is geslonken van een stevige straal tot een slap straaltje, dan moet je contact opnemen met je huisarts. Wel is het zo dat prostaatkanker in het beginstadium niet altijd invloed op de urinestraal hoeft te hebben, door een meer vergevorder stadium zal dit echter wel effect hebben.

Er zijn verschillende redenen voor een verandering in de druk van de urinestroom, zoals een niet-carcinomateuze (goedaardig gezwel) uitbreiding van de prostaat, genaamd benigne prostaathyperplasie (BHP) of prostatitis, dit is een ontsteking of infectie van de prostaat.

Symptomen om in de gaten te houden zijn:

  • ’s nachts steeds vaker moeten plassen
  • druppen van urine voor en na het plassen
  • zwakke urinestraal

 

Minder vaak voorkomende symptomen zijn pijn in de testikels, problemen om een erectie te krijgen, pijn bij ejuculatie, pijn tijdens het plassen en bloed in de urine.

Als je huisarts wil uitsluiten of het ook prostaatkanker is, zal hij je aanraden om een PSA-test te doen. Dit is een bloedonderzoek dat de hoeveelheid eiwitten, genaamd Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) meet. PSA wordt geproduceerd in de prostaat en kan in kleine hoeveelheden worden gevonden in het bloed. Ook kun je tegenwoordig zelf testen of je PSA ook verhoogd is, als dit inderdaad het geval is hoeft dit nog niet te betekenen dat je prostaatkanker hebt, maar dat er wel wat met je prostaat aan de hand is.

Een verhoogd PSA-niveau kan een teken zijn van de aanwezigheid van prostaatkanker. Maar het kan ook wijzen op andere problemen die niets met prostaatkanker te maken hebben. Het is wel zo dat hoe hoger het PSA-niveau is, hoe groter de kans wordt dat prostaatkanker aanwezig is.  

Wat je kunt doen: 

Probeer om zes porties van de kleurrijke groenten en fruit per dag te eten. Hierbij zitten ook per week drie porties vette vis bij inbegrepen, zoals zalm, haring, makreel of sardines. Deze vissoorten zijn rijk aan vitamine D en essentiële vetzuren zoals Omega-3 en Omega-6. Ook zijn er aanwijzingen dat selenium kan helpen om de kans op prostaatkanker te verkleinen door celbeschadigingen te bestrijden. Selenium kun je vinden in broccoli, paranoten, zeevruchten, asperges, bruine rijst en uien. Tomaten bevatten een helder rood pigment genaamd lycopeen, dit is een krachtige antioxidant die helpt om beschadigde cellen te herstellen.

Volgens een Amerikaanse studie van 47000 mannen over een periode van zes jaar, die tenminste 10 porties per week levensmiddelen aten die gebaseerd waren op tomaten, hadden deze mannen 45% minder kans op het ontwikkelen van prostaatkanker.

Er is ook een duidelijk verband tussen zwaarlijvigheid en kanker, als je extra kilo’s rond je heupen krijgt, dan verdubbelt dit je kans om aan kanker te sterven. Daarom is het belangrijk om je vet inname te beperken en verzadigde vetten te vervangen door enkelvoudige onderzadigde vetten. Verzadigde vetten zitten in voedingsmiddelen als vlees, sommige margarines, chips en veel bewerkte voedingsmiddelen. Zorg er ook voor dat je je zout inname beperkt en niet teveel alcohol inneemt.
Bij Japanse en Chinese mannen komt veel minder prostaatkanker voor en groene thee wordt geacht één van de redenen te zijn. Dit komt omdat het rijk is aan polyfenolen en deze hebben anti-oxidante eigenschappen. Alcohol en frisdranken zijn rijk aan suiker, hierdoor kun je extra kilo’s aankomen. Je moet proberen om zes tot acht glazen water per dag te drinken, zodat je je nieren spoelt en afvalstoffen uit je lichaam verwijderd.

Lichaamsbeweging helpt om je hormoonlevels in balans te houden, dit voorkomt obesitas en de stimuleert het immuunsysteem. Wetenschappers in Boston hebben ondervonden dat het handhaven van een gezond gewicht en een dieet helpt zodat patiënten die kanker hebben langer kunnen leven. Uit resultaten van het onderzoek, waarbij meer dan 900 mannen werden onderzocht, is gebleken dat bij mannen met overgewicht hun risico op overlijden in vijf jaar na het onderzoek was verdubbeld in vergelijking met mannen die een gezond gewicht hadden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Plastische chirurgie ook bij mannen populair

Plastische chirurgie bij mannen is aan een ferme opmars bezig. De populairste ingrepen zijn het laten weghalen van ‘oogzakjes’ of hangende wangen en overmatig zweten, een terugwijkende haarlijn, diepe rimpels en hun ‘manborsten’ laten aanpakken. Het bewijst dat ook mannen aan hun lichaam willen laten werken.
Een studie toonde eerder dit jaar al dat 40 procent van de mannen nadenken over een cosmetische ingreep. Verder blijkt uit Brits onderzoek dat het aantal behandelingen met botox met 57 procent steeg.
Toch verschillen mannen en vrouwen in hun ‘beleving’ van de plastische chirurgie. Zo zullen mannen er alles aan doen om een operatie te vermijden, de behandeling zo kort mogelijk te houden met een snel en natuurlijk resultaat.

Tegenwoordig kunnen mannen met laser lypolise hun borsten laten verwijderen. Het kan onder lokale verdoving, het duurt binnen de 30 minuten en de 2 uur. Zwellingen en kneuzingen voor enkele dagen zijn de pijnlijke gevolgen. Je kunt deze procedure eigenlijke makkelijk te vermijden door fit te blijven.
Dikke wallen onder de ogen kan je laten verwijderen in 15 minuten en zonder verdoving. Dat gebeurt door een lichaamseigen zuur in de holle huid onder de ogen te spuiten en het geheel daarna te masseren. Het resultaat is negen maand zichtbaar, al moet je wel rekenen op een maand lang kneuzingen en zwellingen, waarvan je een week lang beter binnen blijft. Voor de procedure kan uitgevoerd worden moet je wel op consultatie om te zien of de procedure geschikt is voor jou. Omdat mannen een dikkere huid hebben, gebruiken ze best een speciaal soort botox, dysport genaamd, om hun diepe rimpels te laten wegwerken. Dysport werkt wel op dezelfde manier als ‘gewone’ botox: het bevriest het voorhoofd, waardoor geen rimpels meer kunnen ontstaan. De behandeling is effectief voor 1 tot 9 maanden.

De nieuwste techniek om een terugwijkende haarlijn aan te pakken maakt gebruik van follikeltransplantatie. Daarbij worden de haarfollikels in plaats van stroken huid en haar getransplanteerd van gebieden met veel haar naar kalende gebieden. Dat gebeurt onder plaatselijke verdoving met een soort naald.
Het duurt wel zes maand voor het haar begint terug te groeien en er is een klein risico’s op uitdunning in het gebied waar de follikels worden weggenomen. Het voordeel is wel dat er bijna geen littekens zijn én het haar zelf teruggroeit. De ingreep kan ook uitgevoerd worden bij mannen met heel dun of weinig haar.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Man verschilt steeds minder van vrouw

 

Als het gaat om typische vrouwenzaken, dan verschillen mannen steeds minder van de vrouwen. Mannen worden modebewuster en geven daarbij steeds meer geld uit aan kleding. Want ze vinden dat ze door hun manier van kleden laten zien wie ze zijn. Nog een opvallende trend is de groeiende belangstelling van mannen voor verzorgingsproducten. Want tegenwoordig wil de moderne man zijn lichaam goed verzorgen.

Vroeger waren verzorgingsproducten voor de man nog niet een ‘hot issue’, tegenwoordig wordt de markt overspoeld met producten voor mannen. Er zijn veel merken die van de bestaande producten voor de vrouw varianten hebben gemaakt die speciaal op de behoeften van mannen zijn afgestemd.

De verzorgingsproducten kunnen variëren van een gezichtscreme tot haarkleuringen en zelfs cosmetica. Maar toch blijft scheren één van de meest voorkomende verzorgingsmomenten van mannen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)