Tagarchief: infecties

Fluconazol

Wat is het?

De werkzame stof in Fluconazol is fluconazol. Fluconazol is een antischimmelmiddel.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Artsen schrijven het voor bij verschillende soorten schimmel- en gistinfecties, zoals vaginale infecties (vaginale candidiasis) en infecties in de mond (spruw).

– Schimmel- en gistinfecties

Dit middel bestrijdt schimmelinfecties, zoals Candida-infecties maar ook infecties met vele andere soorten schimmels. Het beschadigt de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. Dit zijn schimmels en gisten, die van nature op de huid en slijmvliezen voorkomen.

Een schimmel of gist kan een infectie in weefsels en organen veroorzaken bij mensen met een verminderde weerstand, zoals HIV- of aidspatiënten, verzwakte ouderen of kankerpatiënten.

Fluconazol wordt gebruikt bij schimmel- en gistinfecties zelf, maar ook om dergelijke infecties te voorkomen bij mensen die hier een grote kans op hebben.

Behandeling

Fluconazol bestrijdt dergelijke schimmelinfecties. Het beschadigt de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft.

Effect

U merkt na enkele dagen dat de verschijnselen minder worden. De genezing kan echter veel langer duren. Het is daarom belangrijk de kuur volledig af te maken.

– Schimmel- en gistinfectie van de vagina

De Candida albicans is een veel voorkomende soort gist, die meestal geen klachten veroorzaakt. Soms kan de gist echter een infectie en klachten veroorzaken, zoals hevige jeuk, rode huid rond de vagina en versterkte afscheiding (witte vloed).

Deze infectie kan ontstaan bij voor de gist gunstige omstandigheden, zoals tijdens de menstruatie, bij stress en vermoeidheid, tijdens het gebruik van bepaalde antibiotica, de anticonceptiepil of andere medicijnen, bij een te rigoureus gebruik van zeep of juist door onvoldoende hygiëne. Sommige vrouwen hebben regelmatig terugkerende infecties.

Een Candida-infectie loopt u meestal niet op via seksueel contact, maar de infectie kan wel seksueel worden overgedragen. Bij de man kan de eikel van de penis er rood en schilferig uitzien en erg jeuken. Alleen als de man ook klachten heeft, moet hij worden mee behandeld.

Behandeling

Een behandeling is alleen nodig bij klachten als jeuk.

Meestal schrijven artsen een schimmeldodende vaginaalcrème of vaginazetpillen (ovula) voor. Als de infectie meer dan drie of vier keer per jaar terugkomt, kan het gebruik van fluconazol capsules of drank zinvol zijn. Vrouwen die erg gevoelig zijn voor de infectie kunnen het soms uit voorzorg direct na de menstruatie gebruiken.

Een Candida-infectie is meestal snel genezen. U merkt na een dag of twee al dat de verschijnselen als jeuk en een rode huid verdwijnen. Als u na een week nog klachten heeft, moet u weer contact opnemen met de arts.

– Spruw (Candida-infectie in de mond)

Spruw is een infectie in de mond en in de keel die door de Candida-gist wordt veroorzaakt. U ziet dan veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Het geeft verder vrijwel geen klachten.

De Candida is een veel voorkomende soort gist, die van nature in de mondholte voorkomt. Bij mensen met een verminderde weerstand, zoals HIV- of aidspatiënten, verzwakte ouderen of kankerpatiënten kan de gist een infectie veroorzaken.

Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en bijnierschorshormonen (corticosteroïden), kunnen de weerstand tegen een Candida-infectie verminderen.

Spruw komt nogal eens voor bij zuigelingen. Dit komt omdat de aantallen bacteriën en schimmels, die van nature op de huid en de slijmvliezen voorkomen, elkaar nog niet voldoende in evenwicht houden bij pasgeborenen.

Behandeling
Bij langdurige infectie kan fluconazol worden toegepast, als andere middelen niet voldoende werken of niet kunnen worden gebruikt. Een goede mondhygiëne is van belang. Maak een kunstgebit regelmatig schoon, desinfecteer het, en laat het zo nodig weer goed passend maken.

Afhankelijk van de uitgebreidheid van de infectie is een kuur van één tot vier weken met fluconazol drank voldoende om spruw te genezen.

Waar kan ik Fluconazol bestellen?

➫ ➫ ➫ Online Fluconazol bestellen ➫ ➫ ➫

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Azitromycine

Wat is het?

Azitromycine is een macrolide-antibioticum. Macrolide-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën. Azitromycine remt de groei van vele soorten bacteriën, doordat het de eiwitaanmaak binnen de bacterie belemmert. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien.

Na inname verspreidt azitromycine zich via het bloed in het lichaam en komt vervolgens in de meeste weefsels terecht.

Waar wordt het voor gebruikt?

Azitromycine wordt vooral ingezet:
– bij chlamydia
– tegen bacteriën die ongevoelig zijn voor andere antibiotica, zoals penicillines;
– tegen infecties op plaatsen waar andere antibiotica niet goed door kunnen dringen;
– bij mensen die overgevoelig zijn voor penicillines.

U dient in geval van soa altijd uw partner mee te behandelen. Het is echter niet mogelijk om 2 verpakkingen tegelijketijd te bestellen. Vanwege wettelijke regels dient uw partner zelf een bestelling/aanvraag te doen.

Waar kan ik Azitromycine bestellen?

➫ ➫ ➫ Online Azitromycine bestellen ➫ ➫ ➫

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Amoxicilline Dumex

Wat is Amoxicilline Dumex?

Amoxicilline doodt vele soorten bacteriën. Na inname verspreidt het middel zich via het bloed in het lichaam; het komt in de meeste weefsels terecht, en in de urine. Vanwege de brede werking tegen vele soorten ziekte-verwekkers en de goede opname in het lichaam, wordt amoxicilline ingezet bij infecties van bv lucht- en urinewegen, maag-darmstelsel, huid, geslachts-organen en midden-oor. Het is ook werkzaam bij de ziekte van Lyme (steeds vaker voorkomende infectie veroorzaakt door een beet van een met de Lyme-bacterie besmette teek).
Na een paar dagen van gebruik merkt u dat de klachten die met de infectie gepaard gaan, afnemen.

NB Dit middel wordt ook wel preventief toegepast bij mensen met een gebrek aan de hartkleppen, wanneer zij risico lopen op ontsteking van het hartzakje (endocarditis); bv bij een chirurgische of tandheelkundige ingreep.

Chlamydia

De Chlamydia-infectie is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening.

Wat zijn de verschijnselen van Chlamydia?

Vaak merkt u niet dat u een Chlamydia-infectie hebt. Toch kan een Chlamydia-infectie nare gevolgen hebben. Het is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid.

Waar kan ik Amoxicilline Dumex bestellen?

➫ ➫ ➫ Online Amoxicilline bestellen ➫ ➫ ➫

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Sint Janskruid

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Sint Janskruid wordt gevonden in Europa en de Verenigde Staten, vooral in Noord Californië en Zuid Oregon. De bloeiende toppen worden gebruikt.

Te gebruiken bij

angst

depressie

herpes simplex/blaasjes

HIV support

infecties

kleine wondjes

oorinfecties

vitiligo

reuma

hartspierontsteking

tepelkloofjes (omslagen)

verbrandingen

zweren

braken met bloed (de thee lepelsgewijs innemen)

bijholteontsteking (de lauwe thee innemen via de neus en via de mond er weer uit)

Historisch of traditioneel gebruik

In het oude Griekenland werd het kruid voor veel aandoeningen gebruikt, met inbegrip van giftige slangenbeten. In Europa blijft Sint Janskruid nog altijd populair voor de behandeling van (brand)wondjes. Bovendien is het een kruid tegen nier en longaandoeningen en depressie, volgens de overlevering.

Actieve delen

St. Janskruid heeft een complexe, diverse samenstelling. Hypericine en pseudohypericine hebben mogelijk antidepressieve en antivirale eigenschappen. Andere componenten als xanthonen en flavonoiden dragen mogelijkerwijs ook bij aan de medicinale eigenschappen.

Waarom Sint Janskruid als antidepressivum werkt is nog altijd niet geheel duidelijk.Vermoedelijk wordt het enzym monoamine oxidase (MAO) geremd. MAO is verantwoordelijk voor het afbreken van twee hersenchemicaliën, serotonine en norepinephrine. Door MAO te remmen en norepinephrine te stimuleren kan een milde antidepressieve werking ontstaan. Aanvankelijk dacht men dat uitsluitend de hypericine verantwoordelijk was, doch dat blijkt niet alleen te werken. Het gehele complex van bestanddelen, zoals bij zoveel kruiden, is verantwoordelijk. Mogelijk worden ook de serotoninereceptoren door Sint Janskruid geblokkeerd.
Dagdosering

500mg extract, tabletten of capsules wordt als normale dosering gezien, mits gestandaardiseerd op 0,2% hypericine. Incidenteel kunnen hogere innamen zinvol zijn. Het innemen van Sint Janskruid vlak voor of na het eten wordt aangeraden. Bij depressies is resultaat te zien na 4 tot 6 weken.

Bijwerkingen en interacties

Sint Janskruid maakt de huid gevoeliger voor licht, waardoor personen met een heel lichte huid niet in de zon of bij andere ultraviolet bronnen moeten komen. Tyramine bevattende voedingswaren (kaas, gepekelde haring, rode wijn, gist) kunnen beter worden vermeden. Het gebruik van Sint Janskruid samen met Prozac, Xeroxat e.a. mag uitsluitend op doktersadvies. Gebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding is niet aan te raden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Cranberry (Veenbes)

Gebruikte delen en plaats van herkomst

De veenbes is een familielid van de Bilberry. Oorspronkelijk uit Noord Amerika, komt de Veenbes ook voor op Texel.

Te gebruiken bij

infecties

urineweginfecties
Historisch of traditioneel gebruik

De Veenbes werd gebruikt om nierstenen te voorkomen, alsook om gruis in de blaas te voorkomen en gifstoffen uit het bloed te zuiveren. Het wordt al decennia lang aanbevolen bij urineweginfecties

Actieve delen

Veenbes beschermt tegen E. coli, de meest bekende veroorzaker van urineweginfecties. Doordat Veenbes voorkomt dat de E.coli zich aan de blaaswand hecht, blijft de bacterie zonder schade aan te richten achter in de urinewegen. Men weet nog niet precies welke stof in Veenbes voor dit effect zorgt.

Dagdosering

1 tablet of capsule 2 tot 4maal daags met geconcentreerd Veenbes extract wordt meestentijds aanbevolen. Kwalitatieve Veenbessen sap, waarvan men meerdere glazen drinkt, heeft eenzelfde effect.

Bijwerkingen en interacties

Er zijn geen bijwerkingen of interacties bekend en Veenbes kan ook tijdens de zwangerschap of borstvoeding worden ingenomen. Veenbes is GEEN vervanger van antibiotica therapie bij urineweginfecties.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Echinacea (rode zonnehoed)

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Echinacea is een wilde plant die m.n. in Noord Amerika voorkomt. Heden ten dage wordt echter het merendeel van de planten die gebruikt worden voor medicinale toepassingen gekweekt. De wortel of het bovengrondse deel, gedurende de bloei, wordt voor kruidenmiddelen gebruikt.

De plant wordt ook wel Purperen zonnehoed of Rode zonnebloem genoemd.

Te gebruiken bij

zweertjes in de mond

verkoudheid en keelpijn

Ziekte van Crohn

gingivitis

HIV support

afweerversterking

infecties

influenza (griep)

terugkerende oorinfecties

vaginitis

schimmelinfecties

Historisch of traditioneel gebruik

Echinacea werd door de Indianen gebruikt voor een veelheid aan klachten, met inbegrip van beten van gifslangen en andere wondjes. In 1887 werd het binnen de Amerikaanse geneeskunde geintroduceerd en gebruikt voor o.a. verkoudheid en syfilis. Modern onderzoek begon in 1930 in Duitsland.

Actieve delen

Echinacea versterkt het immuunsysteem. Diverse bestanddelen in Echinacea werken samen voor de activiteit en productie van witte bloedcellen, lymphocyten. en macrophagen. Echinacea stimuleert ook de productie van interferon, een belangrijk onderdeel van de lichaamsverdediging tegen virale infecties als griep en verkoudheid.

Dagdosering

Omdat het een stimulant van het immuunsysteem is, dient Echinacea voor een bepaalde tijd geslikt te worden. Wanneer een verkoudheid zich openbaart, kan het 3 tot 4 keer per dag genomen worden voor ca. 14 dagen. Ter preventie van verkoudheid nemen veel mensen drie capsules in gedurende 6 tot 8 weken. Daarna is een rustperiode aanbevolen aangezien de werking anders afneemt.

Bijwerkingen en interacties

Echinacea is indien oraal ingenomen niet giftig. Alleen bij auto-immuunziekten dienen mensen geen Echinacea te nemen zonder hun arts te consulteren (bijv. bij multiple sclerose of tuberculose). Personen met een allergie voor madeliefjes dienen ook voorzichtig te zijn met Echinacea. Het kan “voor zover bekend” veilig tijdens de zwangerschap worden genomen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Diarree (acute)

Wat is het?

Men spreekt van diarree wanneer er meerdere keren per dag grote hoeveelheden dunne, waterige ontlasting wordt geloosd. De acute diarree verloopt heftig en duurt meestal slechts enkele dagen tot een week. Een infectie veroorzaakt een ontsteking in de dunne darm en dat gaat gepaard met slechte vertering van voedsel. Dat leidt tot een overmaat aan vocht in de darm en daardoor is de ontlasting waterig. Een ontsteking in de dikke darm geeft diarree met bijmenging van bloed en slijm.

Wat zijn de oorzaken?

In de meeste gevallen wordt de diarree veroorzaakt door infecties met virussen of bacteriën. Andere oorzaken zijn:

  • voedselvergiftiging
  • dieetfouten
  • vergiftiging door medicijnen of laxeermiddelen
  • vergiftiging door zware metalen

Wat voor behandelingen zijn er?

De behandeling bestaat uit het toedienen van voldoende vocht en mineralen, eventueel in de vorm van een kant-en-klare oplossing als ORS of Dioralyte. Ook is het soms nodig diarree te bestrijden met medicijnen, bij voorkeur gebruikt men dan middelen die een indikkende werking hebben op de ontlasting en de darmperistaltiek vertragen zoals loperamide (Imodium) of codeïnefosfaat.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)