Tagarchief: hoest

Lavendel

Gebruikte delen en plaats van herkomst

De sterk geurende bloemen van de Lavendel bevatten therapeutische bestanddelen. Oost-Europese landen, met name Bulgarije, kweken grote hoeveelheden, net als Frankrijk, Engeland, Australië en Rusland.

Te gebruiken bij

slapeloosheid

ondersteuning in de zwangerschap

stress

keelontsteking (als gorgeldrank)

hik (lepelsgewijs innemen van de thee)

hoest (lepelsgewijs innemen van de thee)

strottenhoofdontsteking

verkoudheid (de thee indruppelen in de neus en/of stomen)

misselijkheid

zenuwkramp

zenuwpijn

Historisch of traditioneel gebruik

Traditioneel wordt Lavendel voor een aantal aandoeningen van het zenuwstelsel gebruikt, waaronder depressie en vermoeidheid. Ook voor hoofdpijn en reuma wordt het zo nu en dan gebruikt. Daarnaast is Lavendel bekend om zijn geur, waardoor het in zeer veel parfums en andere cosmetica terug te vinden is.

Actieve delen

De vluchtige essentiële olie bevat veel medicinale componenten, waaronder perillyl alcohol, linalool en geraniol. De olie kalmeert en kan dus in bepaalde gevallen van slapeloosheid helpen. Een bepaalde studie onder ouderen toonde aan dat het inhaleren van Lavendelolie net zo effectief was bij inslaapproblemen als de traditionele slaapmiddelen. Voor het verlichten van pijn in de onderbuik net na de geboorte bleek Lavendelolie in het badwater niet effectiever dan placebo op het moment zelf, doch na 3-5 dagen werd de pijn wel aanmerkelijk verlicht. Linalool en andere bestanddelen in Lavendel lijken de bloeddruk bij dieren te verlagen, maar in mensen is dat niet bevestigd. Laboratoriumonderzoek doet vermoeden dat linalool, geraniol en andere onderdelen van de olie antibacterieel en anti-schimmelwerking hebben, maar bij mensen is dat niet bevestigd.

Dagdosering

Voor intern gebruik wordt 1 tot 2ml tinctuur 2 a 3 maal per dag genomen. Een thee is wellicht te prefereren, gemaakt van 10 gram bladeren in 250ml water (15 minuten laten trekken). Enkele druppels olie kunnen aan het badwater worden toegevoegd voor extern gebruik. De geconcentreerde olie is niet voor intern gebruik.

Bijwerkingen en interacties

Intern gebruik van de geconcentreerde olie kan ernstige misselijkheid en andere problemen veroorzaken en moet ten alle tijde voorkomen worden. Excessief gebruik kan tot slaperigheid leiden. Extern gebruik is veilig, ook tijdens de zwangerschap, in tegenstelling tot intern gebruik. Niet bij inwendige ontstekingen gebruiken!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Zeedruif

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Zeedruif is een struikjes achtige plant die wordt gevonden in de woestijnregio’s in de wereld. Het is verspreid van Noord-China tot Binnen Mongolië. De gedroogde groene stam van de drie Aziatische soorten (E.sinica, intermedia, equisetina) worden meestal therapeutisch gebruikt. De Noord Amerikaanse variant blijkt niet dezelfde genezende werking te hebben als zijn Aziatische soortgenoten.

Te gebruiken bij

astma

congestie

hoest

chronische obstructie van de luchtwegen

gewichtstoename en obesitas

Historisch of traditioneel gebruik

De Chinezen gebruiken de Zeedruif al meer als 5000 jaar en het stond dan ook vermeld als een van de 365 originele kruiden in de 1900 jaar oude tekst van Shen Nong. Ephedra’s traditionele medicinale gebruik houdt o.a. het verlichten van overmatig zweten, long en bronchiënverstopping en waterretentie in. Hoest, kortademigheid, verkoudheid en koorts (zonder zweten), zijn allemaal indicaties voor het gebruik. In 1887 werd efedrine geïsoleerd uit de Zeedruif, desondanks duurde het in de VS nog tot 1924 voor het bij artsen een populair middel werd voor het verwijden van de bronchiën.

Actieve delen

De alkaloïden efedrine en pseudo-efedrine zijn de voornaamste medicinale stoffen van de Zeedruif. De stam bevat 1 tot 3% alkaloïden, waarvan 30 tot 90% efedrine, afhankelijk van de soort ephedra. Zowel efedrine als de synthetische variant stimuleren het centrale zenuwstelsel, verwijden de bronchiën, verhogen de bloeddruk en de hartfrequentie. Pseudoephedrine (de synthetische variant) is populair als middel tegen neusverstopping.

Dagdosering

De ruwe, gemalen stammen van de Zeedruif (met minder als 1% efedrine) worden gebruikt in een dosering van 1 tot 4 gram per dag in de vorm van thee.Tincturen van 1 tot 4 ml kunnen 3 maal daags genomen worden. OTC (zelfzorg)medicijnen met efedrine kunnen tot een dosering van 12,5 tot 25 mg elke paar uur door volwassenen veilig worden gebruikt. Per 24 uur dient niet meer dan 150mg genomen te worden.

Bijwerkingen en interacties

Ephedra heeft een lange historie van veilig gebruik, echter, het misbruiken van het middel, bijvoorbeeld voor gewichtsverlies, kan leiden tot amfetamineachtige bijwerkingen als sterk verhoogde bloeddruk, spierveranderingen, slapeloosheid, droge mond, hartkloppingen, nervositeit en zelfs de dood door hartfalen.

Mensen met een hoge bloeddruk, diabetes, glaucoom, een aandoening van de thymus en zij die MAO-remmers nemen, dienen ephedra niet te nemen zonder met hun arts overlegd te hebben. Pseudoephedrine kan slaperigheid veroorzaken, dus voorzichtig met rijden en het bedienen van machines. Producten met ephedra moeten niet tijdens de zwangerschap worden genomen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Wilde Kattekruid

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Wild kattekruid komt voor in Noord Amerika en Europa. De bladeren en bloemen worden medicinaal gebruikt.

Te gebruiken bij

hoest

slapeloosheid

maagzuur

diarree

verkoudheid

pijnlijke menstruatie

nervositeit

Historisch of traditioneel gebruik

Kattekruid is bekend door het veroorzaken van een opgewonden, deliriumachtige staat bij katten en katachtige. Door de jaren heen is het als kalmerend middel gebruikt bij mensen. Voordat de thee in Engeland uit China kwam, werd er thee van Kattekruid gedronken. Door traditionele kruidengenezers wordt Kattekruid voor veel aandoeningen, o.a. kanker, kiespijn en trillingen gebruikt.

Actieve delen

De essentiële olie in Kattekruid bevat een monterpeen vergelijkbaar met de valepotriaten in Valeriaan, dat veel bekender is. Dierstudies bij andere dieren als katten hebben aangetoond dat Kattekruid slaap kan opwekken. De monterpenenen helpen bij hoest.

Dagdosering

Kattekruid thee wordt gemaakt door 250ml heet water toe te voegen aan 5 tot 10 gram kruid en dit 15 minuten te laten trekken. 2 tot 3 koppen per dag zijn voldoende. Voor hoest bij kinderen wordt 5ml tinctuur 3 maal daags aangeraden.

Bijwerkingen en interacties

Bij gebruik van normale doseringen zijn er geen bijwerkingen bekend.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Ui

Gebruikte delen

De hele verse ui wordt gebruikt.

Te gebruiken bij

griep

neusverkoudheid

keelpijn

hoest

hooikoorts

stimuleert alle slijmvliezen

stofwisseling stimulerend

zuivering

bloeddruk regulerend

tegen litteken-, amputatiepijn

ontkalking van organismen

valse waterzucht 

impotentie

prostaatontsteking

vermoeidheid

winterhanden en voeten (omslagen)

hyperthyreoïdie

struma

verkoudheid (de geur diep opsnuiven)

reuma

beenderzwakte

Engelse ziekte

aderverkalking

bloedaandrang

hyperglobulie (te veel rode bloedlichaampjes)

ter ondersteuning van een hartifarct

ontstoken hartzakje

volbloedigheid

trombose

buikpijn (lage)

neusbloeding (het sap krachtig insnuiven)

ischias (de thee met gaas op de plek aanbrengen)

Actieve delen

Etherische olie, flavonen, organische zuren, vitamine en een hartwerkzame stof.

Dagdosering

Als tinctuur 3 maal daags 15 tot 20 druppels.  Verder als huismiddel fijngesneden met honing of melk of los op een schoteltje naast het bed. Bij een acute hooikoorts of stofallergie aanval een ui fijn hakken en de geur goed insnuiven tot de neus gaat lopen. Pas op voor de ogen! De aanval zal binnen enkele minuten over zijn.

Bijwerkingen en interacties

Bij normaal gebruik zijn geen bijwerkingen bekend.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Tijm

Gebruikte delen en herkomst

De blaadjes.

Tijm is inheems in het Middellandse-Zeegebied, in het zuiden van Italië en in Griekenland, waar het op rotsige hellingen groeit. Grieken en Romeinen gebruikten het kruid al. De Romeinen brachten het waarschijnlijk mee naar West-Europa. Het werd
gebruikt bij het balsemen en het uitroken van kamers en kleren.

Te gebruiken bij

slijm (vastzittend)

hoest

verstoord afweersysteem

antibacterieel (bij infecties)

ontsmettend (bij infecties en wondjes)

longinfecties

huidinfecties

urineweginfecties

verkoudheid

bronchitis

vetzucht

keelpijn

ontstoken tandvlees

worminfecties (het beste samen met verse knoflook te gebruiken)

krampen

In de wicca te gebruiken voor:

maakt feeën en elfen zichtbaar (als drank)

maakt onweerstaanbaar

stimuleert clairvoyances en helderziendheid

zuiveringsrituelen

exorsisme

energie verhogend

Dagdosering

1 Eetlepel op een kwart liter kokend water, 10 tot 20 minuten laten trekken. 3 x Daags een kopje.

Bijwerkingen en interacties

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Wilde Kers

Gebruikte delen en plaats van herkomst

De boom komt oorspronkelijk uit Noord Amerika maar groeit inmiddels bijna wereldwijd. De bast van de boom wordt gebruikt.

Te gebruiken bij

hoest

hydropsie (valse waterzucht)

roodvonk

slechte nierfunctie

nierunsufficiëntie

Historisch of traditioneel gebruik

Het gebruik van Wilde Kers bij hoest heeft een lange geschiedenis. Daarnaast wordt het ook voor diarree en pijnverlichting gebruikt.

Actieve delen

Wilde Kers bast bevat cyanogenische glycosiden, met name prunasine. Deze glycosiden, zodra het lichaam ze afbreekt, verzachten de spasmen van het gladde spierweefsel in de bronchiale en verlichten daarmee de hoest.

Dagdosering

Als tinctuur gebruikt men 2 tot 4ml driemaal daags. Siroop naar gelang de bijsluiter. Als thee, 3 maal daags van de stelen.

Bijwerkingen en interacties

Het gebruik van zeer hoge doseringen zou theoretisch kunnen leiden tot een cyanide vergiftiging. Dit is echter nog nooit voorgekomen en Kers lijkt dus zeer veilig.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Rode klaver

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Deze plant groeit in Europa en Noord Amerika. De bloeiende toppen worden gebruikt voor natuurlijke medicijnen. Witte klaver groeit in dezelfde gebieden.

Te gebruiken bij

verkleining kankerrisico

hoest

eczeem

Historisch of traditioneel gebruik

Zowel de traditionele Chinese leer als de Europese historie gebruikten de plant voor dezelfde doelen. Het was een diureticum (plaspil), het werkt bij hoest, en was een ‘alteratie’ Alternatieve planten werden zinnig geacht bij allerlei chronische aandoeningen, met name huidaandoeningen.

Actieve delen

Rode klaver bevat isoflavonen, zoals genisteine, die milde eigenschappen a la oestrogeen hebben. Diverse laboratoriumonderzoeken hebben het nut daarvan als preventie voor kanker aangetoond. Echter, hoewel dit is aangetoond voor bepaalde vormen (borst en prostaatkanker m.n.) moeten er veel meer studies worden gedaan voordat rode klaver daadwerkelijk een mogelijkheid biedt. Wat rode klaver voor de huid doet en hoe, is feitelijk onbekend.

 Dagdosering

Rode klaver wordt meestal als thee gebruikt. 10 tot 15 gram gedroogde bloemen in 250ml water laten trekken (ca. 15 minuten) en daarvan drie kopen per dag drinken. In capsule of tabletvorm neemt men 2 tot 4 gram, in tinctuurvorm 2 tot 4 ml driemaal daags.

Bijwerkingen en interacties

Niet-gefermenteerde rode klaver is veilig, echter, gefermenteerde rode klaver dient men te vermijden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)