Tagarchief: griep

Tamiflu

Wat is Tamiflu?

Tamiflu ® kan genomen worden om influenza te behandelen of om influenza te voorkomen. Tamiflu is verkrijgbaar als capsule en als poeder om een oplossing te maken.

Tamiflu is een geneesmiddel wat gebruikt wordt bij griep, vogelgriep en varkensgriep. Het is een bekend middel bij H1N1 en andere griepvirus varianten.

Behandeling

Voor de behandeling van opkomende griep moet u één capsule Tamiflu nemen. Neem daarna één capsule tweemaal daags (meestal is het gemakkelijk om ’s morgens een capsule en ’s avonds een capsule gedurende vijf dagen in te nemen). Het is belangrijk dat u de gehele vijfdaagse kuur afmaakt, zelfs als u zich snel beter begint te voelen.

Preventie

Gebruik om griep te voorkomen als u in aanraking bent geweest met een geïnfecteerd persoon. De behandeling moet binnen twee dagen beginnen. Wanneer het gebruikt wordt om griep te voorkomen, dient u éénmaal daags Tamiflu ® in te nemen. Het is het beste om deze dosis ’s morgens bij het ontbijt in te nemen. Dit middel moet dan minstens 7 dagen worden ingenomen.

Lees voordat u dit middel gaat gebruiken de bijsluiter goed, zodat u precies weet hoe u dit middel moet innemen.

Houdbaarheidsdatum van de Tamiflu capsule batch is tot 2011.

Let op: de capsules zijn alleen geschikt voor personen ouder dan 13 jaar. De Tamiflu suspensie is ook geschikt voor kinderen jonger dan 13 jaar. Tamiflu Supensie is helaas op dit moment niet leverbaar door leveringsproblemen bij de fabrikant.

Waar kan ik Tamiflu bestellen?

➫ ➫ ➫ Online Tamiflu bestellen ➫ ➫ ➫

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Ui

Gebruikte delen

De hele verse ui wordt gebruikt.

Te gebruiken bij

griep

neusverkoudheid

keelpijn

hoest

hooikoorts

stimuleert alle slijmvliezen

stofwisseling stimulerend

zuivering

bloeddruk regulerend

tegen litteken-, amputatiepijn

ontkalking van organismen

valse waterzucht 

impotentie

prostaatontsteking

vermoeidheid

winterhanden en voeten (omslagen)

hyperthyreoïdie

struma

verkoudheid (de geur diep opsnuiven)

reuma

beenderzwakte

Engelse ziekte

aderverkalking

bloedaandrang

hyperglobulie (te veel rode bloedlichaampjes)

ter ondersteuning van een hartifarct

ontstoken hartzakje

volbloedigheid

trombose

buikpijn (lage)

neusbloeding (het sap krachtig insnuiven)

ischias (de thee met gaas op de plek aanbrengen)

Actieve delen

Etherische olie, flavonen, organische zuren, vitamine en een hartwerkzame stof.

Dagdosering

Als tinctuur 3 maal daags 15 tot 20 druppels.  Verder als huismiddel fijngesneden met honing of melk of los op een schoteltje naast het bed. Bij een acute hooikoorts of stofallergie aanval een ui fijn hakken en de geur goed insnuiven tot de neus gaat lopen. Pas op voor de ogen! De aanval zal binnen enkele minuten over zijn.

Bijwerkingen en interacties

Bij normaal gebruik zijn geen bijwerkingen bekend.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Kamille

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Kamille, een lid van de familie der Madeliefjes, komt voor in Europa en West Azië. De Duitse Kamille wordt het meest gebruikt, waarbij de gedroogde bloemen de werkstof zijn.

Te gebruiken bij

zweren in de mond

conjunctivitis

koliek

diarree

eczeem

gingivitis (tandvleesontsteking)

indigestie en zuurbranden

slapeloosheid

geïrriteerde darm

maagzweren

huidirritaties (bv. acne)

colitis

griep

vermoeidheid

hoge bloeddruk

pijnlijke menstruatie

eierstokontsteking

migraine

zonnebrand

maagkramp

bijholteontsteking (de lauwe thee innemen via de neus en via de mond er weer uit)

slechte nierfunctie

vermoeide ogen (lauw-koude thee als oogkompressen)

ouderdomsbeven

zenuwpijn

Historisch of traditioneel gebruik

Kamille wordt al eeuwenlang en nog altijd als geneeskrachtig kruid gebruikt, vooral voor maag en darmaandoeningen.

Actieve delen

De bloemen van de Kamille bevatten 1 tot 2% vluchtige oliën met alpha-bisabolol, alpha-bisabolol oxiden A & B en matricin (meestal omgezet naar chamazuleen). Andere actieve elementen zijn de bioflavonoiden apigenin, luteolin en quercetin. Deze actieve ingrediënten zorgen voor de ontstekingsremmende, anti-spasmolytische en spierontspannende werking van de gladde spierweefsels, vooral in de gastro-intestinale regio.

Dagdosering

Kamille wordt meestal als thee gedronken, drie a vier maal per dag tussen de maaltijden door. Anderzijds worden capsules, tabletten of tincturen gebruikt. Het overblijfsel van de Kamille thee is goed te gebruiken bij acne. Leg het zgn. ‘papje’ ongeveer 10 min. op je gezicht en spoel daarna voorzichtig af met lauw water.

Bijwerkingen en interacties

Alhoewel zeldzaam, zijn er allergische reacties op Kamille bekend. Bij intern gebruik ontstonden samentrekkingen van de bronchiën en bij extern gebruik huidreacties. Omdat dit zo ongewoon is, moeten mensen met een bekende allergie voor asters en chrysanten geen Kamille gebruiken. Er zijn voor zover bekend geen problemen bij het gebruik van Kamille tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Eucalyptus

Gebruikte delen en plaats van herkomst

De bladeren en bloemknoppen. De boom komt tegenwoordig ook in Nederland voor. 

Te gebruiken bij

griep

verkoudheid (stomen met de kruiden of olie in kokend water)

slijmvliesontsteking (stomen met de kruiden of olie in kokend water en gorgelen)

lymfeontsteking

reuma

slechte adem (gorgelen en de mond spoelen met de thee)

bijholteontsteking (de lauwe thee innemen via de neus en via de mond er weer uit)

Historisch of traditioneel gebruik

De eucalyptus, ook wel blauwe gomboom genoemd, is een hoge boom met roodachtig-grijze zachte bast die gemakkelijk afschilfert. De bladeren worden verzameld en bij natuurlijke warmte gedroogd. De drogerij heeft een kenmerkende geur en smaak en bevat o.a. looistoffen, bitterstoffen, vetten, harsen en een etherische olie (eucalyptusolie). Deze olie bevat een hoog percentage cineol, terpenen en sesquiterpenen en kleine hoeveelheden aldehyden. Er wordt vaak essentiële olie uit gewonnen en ook wordt het in de snoep en gebaksindustrie gebruikt en in o.a. tandpasta’s.
Dagdosering

Voor uitwendig gebruik kan men een aftreksel, vloeibaar extract, poeder, tinctuur of afkooksel van de drogerij maken. Van een van deze bereidingsvormen wordt een voldoende grote hoeveelheid toegevoegd aan een pan warm water, zodat de stoom een duidelijk effect kan hebben. Indien inwendig gebruikt zet met het als thee en drinkt men drie kopjes daags of gebruikt men het als gorgeldrank.
 

Bijwerkingen en interacties

Er is niets bekend.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Rozemarijn

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Rozemarijn is een houtige en groenblijvende winterharde heestersoort met kleine blauwwitte bloemen. De smalle naaldachtige bladeren lijken wat op dennennaalden en zijn aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant witachtig. De stengel is enigszins hoekig/vierkant en begint vanaf het tweede jaar te verhouten. De plant groeit in vertakte bundels en wordt ongeveer 1 tot 2 meter hoog. De gebruikte delen zijn vooral de naalden. Hij komt bijna over de gehele wereld voor.

Te gebruiken bij:

griep

valse waterzucht

kinkhoest

uitputting

verstuikingen

reuma

hartkloppingen

darmfermentatie

darmslijmvlies ontsteking

migraine (preventief, ander verergert het)

hoofdpijn, ook spanningshoofdpijn

hyperactiviteit

gebrek aan eetlust

galstenen

galblaasontsteking

haaruitval (wassen maar ook drinken)

vermoeidheid

leververgroting

leverkoliek

slechte adem

stress

verstoorde bloedsomloop

zenuwzwakte

winderigheid

haaruitval (uitwendig gebruiken)

keelpijn (gorgelen met de lauwe thee)

spierpijn (sterke thee aan het badwater toevoegen)

gewrichtspijn

zenuwpijn

depressie

geheugenstoornissen

lage bloeddruk

uitwendige ontstekingen (een gaasje met thee op de plek aanbrengen)
Actieve bestanddelen:

Campheen, kamfer, cineool, borneol, hars, flavonoïden, di- en triterpenen, monoterpenen,sesquiterpenen, monoterpenollen, tepenische esters,  terpenische zuren, niet terpenische cetonen, monoterpenonen en bitterstoffen

Historisch of traditioneel gebruik

Rozemarijn bloemen in de linnenkast verdrijft motten. Door de was boven een rozemarijnstruik te drogen, trekt er het mottenverdrijvende aroma in. Plaats verse takken van Rozemarijn in een ruimte om de lucht te verfrissen. Kook gedurende 10 minuten een hand vol Rozemarijn bladeren in een halve liter water om een antiseptische oplossing te krijgen voor in de badkamer. Doe een aftreksel in bad om van vermoeidheid af te komen. Maakt het haar donkerder indien als spoeling toegepast. Heksen gebruiken het vooral voor bescherming, reiniging en uitdrijving.
Dagdosering

Voor gebruik kan men een aftreksel van de drogerij maken. Voor het bad wordt een voldoende grote hoeveelheid toegevoegd aan kokend water. Na trekken goed zeven en aan het badwater toevoegen. Kan ook als stoombad gebruikt worden. Inwendig 2 à 3 kopjes thee per dag.
 

Bijwerkingen en interacties

Niet gebruiken bij hoge bloeddruk! Rozemarijn kan migraine verhevigen wanneer u het tijdens een aanval inneemt. Neem het daarom alleen preventief. Bij hoge bloeddruk alleen in een lage hoeveelheid gebruiken. Bij aanleg tot epilepsie en in de eerste maanden van de zwangerschap is ook voorzichtigheid met innemen geboden. Uitwendig gebruik is dan wel veilig. Pas op voor de ogen!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Gezonde snack na training

Na een intensieve training, is het een goed idee om kleine snack te nemen. Het helpt je lichaam om weer even bij te tanken en het geeft je weer energie. Probeer om een snack te nemen die rijk is aan eiwitten, dit helpt bij de wederopbouw van het beschadigde spierweefsel. Ook is het belangrijk dat de snack een hoog gehalte aan vitamine A bevatten, want net zoals de aminozuren in eiwitten, zorgt ook vitamine A voor bij de reparatie van het spierweefsel. Vitamine A zorgt niet alleen voor dat, maar ook helpt het bij het produceren van witte bloedcellen, zodat je een betere afweer krijgt tegen infecties. Dit is natuurlijk ook helpzaam als je in een openbare instelling werkt tijdens het seizoen waarin veel verkoudheid en griep voorkomen.

Een gezond snack kan onder andere bevatten:

 • Wortelen
 • Wortelsap
 • Mango
 • Gedroogde abrikozen
 • Rode paprika
 • Zoete aardappel
 • Spinazie
 • Eieren
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Preventie tegen griep en verkoudheid

We zitten midden in het seizoen waarin veel griep en verkoudheid voorkomen. De mensen vallen bij bosjes neer door de virussen.

De verkoudheid- en griepvirussen kunnen voor maximaal twee dagen leven op oppervlakken. Dit betekent dat als je samenleeft met iemand die ziek is, je op moet letten voor bepaalde plaatsen.

Om jezelf te beschermen moet je enkele gemeenschappelijke ‘hot spots’ ontsmetten, dit zijn: 

 • Deurgrepen
 • Lichtschakelaars
 • Handgrepen van de koelkast
 • Badkamer- en keukenkranen
 • De telefoon
 • Afstandbedieningen

Maar de beste verdediging tegen de virussen is het regelmatig wassen van je handen.

Bron: gettyimages.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)