Tagarchief: gewicht verliezen

Bio-Carnitine

Carnitine is een vitamine-achtige stof, die van nature in het lichaam voorkomt. Samen met stoffen als Q10, is carnitine betrokken bij het op peil houden van de celstofwisseling. Hierbij worden vetzuren, koolhydraten, eiwitten en alcohol omgezet in energie.

Carnitine zorgt voor het transport van deze stoffen naar de verbrandingsmotor in de cellen. Daarom is deze stof van vitaal belang. Bij grote fysieke inspanning heeft een carnitine-aanvulling op de voeding onder meer invloed op de verhoging van de capaciteit van spieren om energie te produceren, om prestaties te verbeteren en vermindering van de vorming van melkzuur in de spieren en geeft daarmee minder kans op kramp
Dosering1 capsule per dag, bij voorkeur tijdens/na de maaltijd in zijn geheel innemen.

Waar kan ik Bio-Carnitine bestellen?

➫ ➫ ➫ Online Bio-Carnitine bestellen ➫ ➫ ➫

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Bional Ideaal Gewichtcapsules

Waar werkt het voor?

Ideaalgewicht kan worden gebruikt voor een trage stoelgang maar ook om af te vallen (Phaseolus voorkomt dat koolhydraten volledig worden opgenomen). Aangeraden wordt om voorzichtig te beginnen met 1à 2 capsules per dag. U dient voorzichtig te zijn met pilgebruik (eerst de pil, 2 uur daarna Ideaalgewicht) en niet overdoseren. Het is een plantaardig geconcentreerde combinatie. Bij chronisch gebruik wordt geadviseerd om Ideaalgewicht om de dag toe te dienen

Wat zit er in?

Senna, dit extract is darmreinigend, ontslakkend en stimuleert de darmwerking · Phaseolus: een extract dat verhindert dat bepaalde suikers worden opgenomen · Betulae, is voor een goede vochthuishouding in de darm maar ook in de rest van het lichaam · Ononidis, dit extract ondersteunt de darmen en de nieren voor een goede vochtbalans

Dosering en gebruik

1 capsule ’s avonds na de maaltijd. Afhankelijk van de lichamelijke reactie tot maximaal 3 capsules per dag met water innemen. Ideaalgewicht behoudt ook na langdurig gebruik haar volledige werking.

Waar kan ik Bional Ideaal Gewichtscapsules bestellen?

➫ ➫ ➫ Online Bional Ideaal Gewichtcapsules bestellen ➫ ➫ ➫

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alli

Wat doet dit medicijn en waarvoor wordt het gebruikt?

De werkzame stof in Alli is orlistat. Orlistat is een vermageringsmiddel. Het zorgt ervoor dat uw lichaam minder vet uit het voedsel kan opnemen. Artsen schrijven het voor bij overgewicht.

Overgewicht

Verschijnselen
Bij overgewicht (obesitas) gaat het om de verhouding tussen gewicht en lengte. Dit noemen we de Body Mass Index (BMI, ook wel de Quetelet-index genoemd). Uw BMI kunt u berekenen door uw gewicht in kg te delen door het kwadraat van uw lengte in meter.

Bijvoorbeeld: 72 (kg)/1.702 (m2) = 25. U kunt uw BMI ook hier berekenen.

Bij een BMI boven de 25 is sprake van overgewicht, boven de 30 van ernstig overgewicht. Bij overgewicht heeft u meer kans op schade aan uw gezondheid, zoals aandoeningen van hart en vaten. Door overgewicht te verminderen, verlaagt u de kans op dergelijke aandoeningen.

Behandeling
De beste manier om overgewicht tegen te gaan, is minder energierijk, dus minder calorieën, te eten en meer te bewegen. Heeft u erg veel overgewicht, dan kunt u daarbij orlistat gebruiken.

Artsen schrijven orlistat voor als uw BMI boven een bepaalde grens ligt. Namelijk 28 of hoger als u een aandoening heeft die door overgewicht kan verergeren, zoals hoge bloeddruk, verhoogd vetgehalte in het bloed of diabetes mellitus.

Als u verder nergens last van heeft, schrijft de arts dit middel pas voor bij een BMI van 30 of hoger. Wel kunt u orlistat in lagere sterkte zonder recept bij uw apotheek kopen als u een BMI van 28 of hoger hebt en dit middel graag wilt gebruiken.

Werking
Orlistat heeft zijn werking in de darmen. Het vermindert de opname van vet uit uw voeding in de darmen. Er blijft daardoor meer vet in de darmen. Dit vet komt er via de ontlasting weer uit.

Effect
Met behulp van orlistat kunt u ongeveer tien procent van uw gewicht verliezen.

Bijwerkingen van dit medicijn?
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn maagdarmklachten, hoofdpijn en griep.

Regelmatig
•Maagdarmklachten, zoals zachte, vettige of olie-achtige (soms waterdunne) ontlasting, meer aandrang om te ontlasten of ongewild verlies van ontlasting, winderigheid en een onaangenaam gevoel in de buik. Deze bijwerkingen ontstaan doordat meer vet in de ontlasting achterblijft. U kunt deze bijwerking verminderen door minder vet te eten.

•Hoofdpijn.

•Griep en verkoudheid.

Zelden

•Eerder gaatjes in uw gebit of tandvleesproblemen. Poets en flos daarom extra goed. Laat eventueel uw tandarts vaker uw gebit controleren.
Zeer zelden

•Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. In zeer zeldzame gevallen kan ernstige overgevoeligheid ontstaan met benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht, of flauwvallen. Stop dan met het gebruik en ga onmiddellijk naar een arts of Eerste-Hulpdienst. U mag dit medicijn dan niet meer gebruiken. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor orlistat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
•Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan uw arts.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Hoe, wanneer en hoe lang?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
•Neem dit medicijn maximaal drie keer per dag in, vlak voor, tijdens of uiterlijk binnen een uur na een maaltijd. Het kan er dan voor zorgen dat minder vet van de maaltijd uit uw darmen in het lichaam wordt opgenomen.
•Orlistat werkt alleen als er vet aanwezig is in uw maaltijd. Het is daarom niet nodig dit medicijn in te nemen als u een maaltijd overslaat of een maaltijd gebruikt waar geen vet inzit.
Hoe lang?
•Binnen drie maanden nadat u met dit middel bent begonnen, hoort u minstens vijf procent te zijn afgevallen. Is dit niet het geval, dan werkt dit middel bij u onvoldoende en heeft verdere behandeling met dit medicijn geen zin.
•Gebruik dit middel niet langer dan twee jaar achtereen, zonder recept maximaal 6 maanden. Het is nog niet bekend of langdurig gebruik veilig is.

Dosis vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis zijn vergeten, dan kunt u het binnen een uur na de maaltijd nog innemen. Daarna heeft het waarschijnlijk geen zin meer. Bij de volgende maaltijd neemt u gewoon weer de normale dosis. Neem dus nooit een dubbele dosis.
Autorijden, alcohol, voeding?

Als ik dit medicijn gebruik, mag ik dan…
autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen. Bedenk wel dat u van alcohol aankomt.

alles eten?
•Combineer dit medicijn met een evenwichtig vermageringsdieet. Het heeft dan een optimaal effect. Bovendien houdt het effect dan aan zodra u met dit afslankmiddel stopt. Vraag uw arts of een diëtist om advies over het dieet.
•Eet tussen de maaltijden door zo min mogelijk vette tussendoortjes, zoals koek, chocola of chips. Hoe meer vet u eet, hoe meer last u kunt hebben van olie-achtige ontlastingen ongewild verlies van ontlasting. Deze bijwerkingen komen namelijk doordat het vet dat u eet, grotendeels niet wordt opgenomen in uw lichaam, maar in uw ontlasting terechtkomt.

Heeft dit medicijn een wisselwerking met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

•Ciclosporine, een afweeronderdrukkend middel. De hoeveelheid hiervan in uw bloed kan afnemen als u dit vermageringsmiddel gaat gebruiken. Uw arts zal de dosering waarschijnlijk aanpassen. Als u stopt met het vermageringsmiddel, kan de hoeveelheid ciclosporine weer te veel toenemen, waardoor uw afweer te veel afneemt en u sneller infecties oploopt. Ook kunnen uw nieren schade kan oplopen. Stop daarom alleen in overleg met uw arts. Uw arts zal dan uw nierfunctie en de hoeveelheid ciclosporine het bloed controleren en mogelijk de dosering aanpassen.
•Als u de anticonceptiepil gebruikt, houd er dan rekening mee dat waterdunne diarree voorkomt bij 1-10% van de gebruikers van orlistat. U kunt dit beperken door minder vet te eten. Bij waterdunne diarree wordt de pil niet goed opgenomen. Gebruik condooms bij het vrijen als u hier last van heeft. Als de waterdunne diarree 2 dagen of langer heeft aangehouden, volg dan de adviezen die gelden bij het vergeten van de pil, deze zijn te vinden op apotheek.nl bij de medicijntekst van uw merk anticonceptiepil onder het kopje ‘dosis vergeten’.
•Gebruik geen laxeermiddelen als u orlistat gebruikt. Orlistat kan ook al laxerend werken.

Zwangerschap en borstvoeding?

Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt waarschijnlijk niet in de moedermelk terecht. Uw arts kan eventueel controleren of de baby bijwerkingen krijgt. In het algemeen is het echter onverstandig af te vallen als u borstvoeding geeft. Overleg hierover met uw arts.

Stoppen met dit medicijn?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Hoe en waar is dit medicijn verkrijgbaar?

Orlistat is sinds 1998 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Xenical in capsules (120 mg) en onder de merknaam Alli zonder recept in capsules (60 mg), alleen verkrijgbaar bij de apotheek.

Als u last heeft van overgewicht en orlistat 60 mg wilt kopen in de apotheek, krijgt u hierover advies van de apotheker. Om een goed advies te kunnen geven, heeft de apotheker informatie over uw klachten en andere medische informatie van u nodig. Aan de hand hiervan kan uw apotheker u adviseren en ook controleren of orlistat samen gaat met uw andere medicijnen.

>>>> Direct online Alli bestellen <<<<

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Wetenschappelijk bewezen afslankmiddel: Alli

Alli is het eerste en enige EU- geregistreerdfe geneesmiddel bij gewichtsverlies. Het is geen wonderpil of snelle oplossing, maar het moedigt een constant en geleidelijk verlies van het gewicht aan en beloont je pogingen waar het er toe doet en dat is op de weegschaal. Verder stimuleert of onderdrukt Alli de eetlust niet, maar is geformuleerd om alleen in je spijsverteringssysteem te werken. Alli voorkomt dat bepaalde hoeveelheden van het vet dat je eet wordt opgenomen en dit kan je gewichtsafname met 50% doen toenemen in vergelijking met diëten alleen. Dus Alli kan je voor elke 2 kilo die je op eigen kracht afvalt nog een extra kilo doen kwijtraken.

De Europese Commissie heeft besloten dat het afslankmedicijn Alli op de Europese markt gebracht mag worden. Van Alli is wetenschappelijk aangetoond dat het helpt om gewicht te verliezen. Deze goedkeuring door de EU geldt als een primeur, want Alli is daarmee het allereerste product ten behoeve van gewichtsverlies waarvoor de EU goedkeuring verleent, dat zonder recept te verkrijgen zal zijn.

Nu de Europese vergunning rond is, zal Alli binnen enkele maanden te verkrijgen zijn voor volwassenen met een BMI van tenminste 28. Meerdere studies, waarvan er een aantal onder leiding stonden van de European Medicines Agency (EMEA), toonden aan dat Alli, in combinatie met een heilzaam dieet, mensen kan helpen om 50% meer gewicht te verliezen dan met slechts een dieet.

Let op niet meer verkrijgbaar

Afslankmiddel Alli bestellen:

Afslankmiddel Alli bestellen »

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Met reductil meer kilo’s kwijt

De combinatie van het anti-obesitas middel Sibutramine en aanpassing van de levensstijl resulteert in significant meer gewichtsverlies dan aanpassing van de levensstijl alleen, zo blijkt uit een publicatie van het gerenommeerde vaktijdschrift The New England Journal of Medicine van deze maand.

Het één jaar durende onderzoek vergeleek het gewichtsverlies van 224 volwassen obesitas patiënten die óf alleen Sibutramine namen, óf alleen van levensstijl veranderenden, óf Sibutramine combineerden met aanpassing van de levensstijl. De resultaten in die laatste groep waren significant beter.

Het gemiddelde gewichtsverlies van de mensen die Sibutramine combineerden met het aanpassen van hun levensstijl bedroeg na een jaar 12,1 kilogram (52 procent verloor minstens tien procent van het startgewicht), terwijl de groep die uitsluitend de levensstijl aanpaste gemiddeld 6,7 kilo afviel (29 procent verloor minstens tien procent van het startgewicht). Juist de combinatie van Sibutramine en gedragsaanpassing is zeer effectief om obesitas te behandelen, aldus de onderzoekers.

Let op niet meer verkrijgbaar

Reductil bestellen:

>>>> Reductil (Sibutramine) bestellen <<<<

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

In vorm voor de zomer

Langzamerhand komt de zomer steeds dichterbij, dus om straks weer strak in bikini of badpak te verschijnen, moeten die extra kilo’s er weer af. Nu is de tijd om te beginnen met afvallen.

Maar een paar mensen denken dat een vette hap goed voor hun is. De meeste mensen zijn zich wel bewust van de schijf van vijf wat betreft groenten en fruit en het drinken van water. We weten dat we minder moeten eten en meer oefeningen moeten uitvoeren.

Maar hoe verliezen we gewicht?

Zoals miljoenen van ons weten die weleens een dieet hebben gevolgd, is het moeilijk om af te vallen, want voor je het weet zitten de kilo’s er weer aan. Maar uit een statische oogpunt bekeken is het simpel; om gewicht te verliezen moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Om één pond lichaamsvet kwijt te raken, moet je je calorie-inname verminderen tot 3500- 500 calorieën per dag. Je kunt jezelf helpen af te vallen door naast een dieet ook nog oefeningen te doen.

Dieet of rage?

Met dit in het achterhoofd zou je verwachten dat de meeste dieten ruwweg hetzelfde zijn. Maar als je een boekwinkel ingaat zul je zien dat veel dieetboeken gebaseerd zijn op iets als je bloedgroep tot aan je stofwisseling. Van het koolsoep dieet totaan het detoxdieet, het lijkt alsof er zoveel manieren zijn om af te vallen, als er beroemdheden zijn die een dieet steunen. En het zijn niet alleen beroemdheden die verschillende dieten proberen, maar zij zijn een voorbeeld voor een grote groep mensen die ook worstelen met hun gewicht. Toch lijkt het erop dat elkaar keer als er een nieuw dieet op de markt wordt gebracht, dit deskundigen tot wanhoop drijft. Dit geldt in het bijzonder voor het Atkinson dieet die gericht is op een hoog eiwitgehalte en weinig koolhydraten die kritiek heeft gekregen van bepaalde organisaties zoals ‘the British Nutrition Foundation’. Dit lijkt geneuzel van bepaalde medici, want als het Atkinsondieet nou echt werkt en veel mensen afvallen, weegt dit dan niet op tegen alle negatieve effecten die kunnen opstaan?

Niet alle dieten zijn gezond

Het probleem is dat het advies over gezond eten niet wordt gevolgd door de noodzaak om gewicht te verliezen. De richtlijnen voor een goed uitgebalanceerd dieet zijn nog steeds dat een plan om gewicht te verliezen niet het gezond eten moet ondermijnen. Eenvoudig gezegd, je kunt veel dingen doen om gewicht te verliezen, maar dit betekent niet altijd dat het goed voor je zal zijn. En het probleem met dieten is dat bepaalde voedingsmiddelen onvoldoende aanwezig kunnen zijn, ook al staat er dat het dieet is gebaseerd op een ‘gezonde voeding’ zoals groenten. Dit is omdat de hoeksteen van gezond eten een variëteit is van voedsel uit vijf bronnen:

  • vlees, vis, en vegetarische producten zoals tofu
  • vetten en suikers
  • groenten en fruit
  • melk en zuivelproducten
  • brood, granen en aardappelen

Je dagelijkse inname moet worden samengesteld uit voedingsmiddelen in elk van de vijf categorieën, maar niet in gelijke hoeveelheden. Bijvoorbeeld minder dan 10 procent van je calorieën zou afkomstig moeten zijn van suikers, dat is ongeveer 150- 250 calorieën per dag. Sommige dieten die zijn zo strikt zijn kunnen moeilijk zijn vol te houden in je dagelijkse routine, vooral ook als je kinderen hebt. En ook kan het gewichtsverlies niet duurzaam zijn als je stopt met het desbetreffende dieet.

Levensstijl veranderen, geen jojo-effect

Deskundigen van de British Dietetic Association en de Raad voor medische beroepsgroep zeggen dat het veranderen van je levensstijl de enige manier is om af te vallen. Dit is omdat, als je niet permanent je eetgewoonten verandert je gewicht weer zal toenemen en het jojo-effect krijgt. Dit jojo-effect is bij velen van ons bekend; een dieet voor de zomer volgen, in het najaar weer wat aankomen, dan weer wat afvallen voor Kerstmis en na Kerstmis zijn de kilo’s er weer bij. Dus zijn er in het nieuwe jaar weer goede voornemens om af te vallen.

Permanente veranderingen betekent niet dat je nooit meer chocolade, snoep of een vette hap mag eten, maar het betekent wel een beperking van deze levensmiddelen. Het kan nodig zijn om wel voor altijd over te schakelen naar magere of halfvolle melk en dingen als boter en frisdrank ook tot een minimum te beperken. Als je dit triest in de oren klinkt het zou zo moeten, maar er is ruimte als je gezond eet voor deze voedingsmiddelen als het maar in mate is. Als je de manier om af te vallen op de andere manier bekijkt dan is het natuurlijk ook zo dat je 3500 calorieën moet eten om één pond aan te komen. 

Dieten de manier voor je levensstijl

Allereerst moet je jezelf een doel stellen. De meeste artsen raden aan niet meer dan één kilo per week af te vallen, dus wees ook realistisch over hoeveel kilo je moet afvallen en hoe lang het zal kunnen gaan duren. Bereken je BMI om te kijken of je gewicht valt binnen de normale waarden. Medisch gezien, als je gewicht binnen de normale waarden van 18,5 en 25 ligt, dan zullen er geen voordelen voor je gezondheid zijn als je gaat afvallen. Je zult er misschien beter uitzien en je kledingmaat zal kleiner worden, maar het risico voor een hartaandoening blijft op een vergelijkbare level.

Kies je plan

Het volgende wat je moet doen is het opstellen van een plan. Je kan beslissen om deel te nemen aan een dieetclub of een online programma, kleine aanpassingen voor je dieet of het volgen van een plan voor een vast menu. Als vuistregel geldt dat gezonde voeding;

  • een scala aan levensmiddelen bevat, met veel granen, groenten en fruit
  • gebaseerd moet zijn op regelmatige maaltijden, te beginnen met een ontbijt
  • niet veel vet, suiker en zout bevat
  • matig het gebruik van alcohol en koolzuurhoudende dranken, die een hoog gehalte calorieën of suikers bevatten
  • streef naar een constant gewichtsverlies van een halve tot 1 kilo per week

Oefeningen

Als je een plan hebt gemaakt, dan moet je daarna kijken naar je conditie, dit hoeft niet te betekenen dat je direct uren in de sportschool moet doorbrengen. Je moet streven naar 30 minuten actief bezig zijn, als je dit niet direct 30 minuten achter elkaar kunt vasthouden, dan kun je dit opdelen in sessies van 10 of 15 minuten. Kijk naar simpele manieren om actief bezig te kunnen zijn. Ga bijvoorbeeld wandelend naar je werk of naar de winkel, gebruik de trap in plaats van roltrappen en liften of ga energiek aan het stofzuigen of tuinieren. Om te kunnen profiteren van je oefeningen om je conditie te verbeteren moet je zorgen dat je hartslag en ademhaling sneller worden.

Bijhouden

Als je een dieet volgt moet je er voor zorgen dat je vooruitgang boekt. Door een dieet-dagboek bij te houden en wekelijks wegen hou je zelf in de gaten hoe goed het gaat. Het bijhouden van een dieet-dagboek is vooral nuttig, want als je een week niet afvalt, dan kun je terug kijken in je dagboek en uitzoeken waarom je niets bent af gevallen.

Belonen

Bepaal wat voor je beloningen je voor jezelf in petto hebt voordat je begint met je dieet. Afvallen zal waarschijnlijk al voor genoeg motivatie zorgen, maar als je ook nog beloningen achter de hand hebt, dan kun je gemakkelijker door bijvoorbeeld moeilijkere dagen komen. Beloningen kunnen bijvoorbeeld zijn tijd voor het kijken naar een favoriete film of een mooi cadeau voor jezelf.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Afvallen door gezond ontbijten

Na uren te hebben geslapen hebben we voedsel nodig, maar er zijn veel mensen die er voor kiezen om het ontbijt over te slaan. Voedingsdeskundige mevr. Olivier verklaard waarom de eerste maaltijd van de dag de sleutel is voor een goed welzijn van je lichaam.

Als je in vorm wilt blijven is het verleidelijk om een kleiner ontbijt te nemen of zelfs helemaal het ontbijt over te slaan en de calorieën te bewaren voor een later tijdstip op de dag. Maar dit maakt de strijd tegen de kilo’s alleen maar moeilijker. Onderzoek verteld ons dat het eten van een stevig en gezond ontbijt ons helpt om slank te blijven. In feite lijkt het steeds waarschijnlijker dat overgewicht en het overslaan van het ontbijt met elkaar in samenhang zijn.

Onderzoekers van het Addenbrookes Hospital in Cambridge hebben resultaten gepubliceerd van een vier jaren durende studie, waaruit blijkt dat mensen die meer gegeten hebben tijdens het ontbijt minder kilo’s aankwamen dan mensen die het ontbijt hadden overgeslagen en later op dag hadden gegeten. Het is niet duidelijk waarom als je het ontbijt overslaat dit je gewicht beïnvloedt, maar er wordt gedacht dat na een lage periode van honger, er subtiele veranderingen in de stofwisseling komen, waardoor je lichaam meer vet kan opslaan. 

Maak een gezonde start van de dag

Na acht uur zonder voedsel is het belangrijk voor je lichaam en hersenen om goed te functioneren in de ochtend. Maar een dubbele espresso en een koek nemen is zowat het ergste wat je kunt doen. Het fungeert als raketbrandstof, waardoor je snel energie krijgt, maar je lichaam zal het snel verbranden, waardoor je alweer honger hebt later in de ochtend.

Door het eten van granen, fruit en eiwitten bij het ontbijt ben je minder geneigd om een snack tussendoor te eten, maar neem je gauwer een lichte lunch tijdens het middageten. Zolang je verstandige keuzes maakt over wat je gaat eten tijdens het ontbijt, zal dit op lange termijn zorgen voor minder calorieën over de dag.

Een week van gezond ontbijten

Hier zijn zeven ontbijten die gemakkelijk te bereiden zijn, met ook een traktatie voor het weekend. Probeer om je wekker 10 minuten eerder te zetten om rustig je ontbijt te kunnen eten. Maar als je haast hebt, kan het ontbijt voor dag 5 en 6 ook snel worden opgegeten.

Dag 1

60 gram pap, muesli of zemelenvlokken met een laag suiker- en laag zoutgehalte aangevuld met halfvolle melk en 25 gram zonnebloempitten en 5- gram rozijnen.

Waaromis het gezond?

Haver en andere volkorenbrood hebben een lager glycemische index (GI). Dit houdt in dat ze langzaam door het lichaam worden verteerd en de bloedsuikerspiegel stabiel houden. Daardoor komt de energie voor het lichaam langzaam vrij en ben je meer verzadigd en zul je tussendoor ook minder eten. Zonnebloempitten zijn rijk aan eiwitten en de vezels in alle drie de ingrediënten helpen je om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en je eetlust onder controle te houden.

Dag 2

125 gram gewone yoghurt met een halve geraspte appel, 50 gram fijngehakte gedroogde abrikozen en 25 gram walnoten.

Waarom is het gezond?

Yoghurt is een bron van eitwitten en heeft dus geen negatieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Walnoten zijn ook rijk aan eiwitten, maar ook aan omega-3 en omega-6 essentiële vetzuren. De abrikozen leveren ijzer en beta-caroteen aan je lichaam.

Dag 3

Neem een klein blikje gebakken bonen die weinig zout bevatten en doe dit op twee sneetjes volkoren toast (geen boter). En neem daarna een sinaasappel.

Waarom is het gezond?

Bonen zitten vol met vezels en hebben een lage GI-indez, terwijl het fruit vitamine C levert. Zoals alle peulvruchten, kun je bonen rekenen tot één van je vijf porties groenten en fruit per dag. Dus dit ontbijt zorgt al voor twee porties voor de dag.

Dag 4

Meng 80 gram zacht fruit (bijvoorbeeld aarbeien, banaan of peer) met 100 gram magere yoghurt. Doe hier nog 60 gram granen, zoals muesli bij in.

Waarom is het gezond? 

Dit ontbijt geeft je een verzadigd gevoel om de dag mee te beginnen en het zorgt voor meer energie. Door het eten van twee verschillende vruchten op dit moment van da dag stimuleer je het niveau van anti-oxidanten om je immuunsysteem te helpen.

Dag 5

Neem 2 of 3 volkoren crackers hier doe je twee theelepels pindakaas (die weinig suiker bevat) op en thee theelepels abrikozenjam. Neem als laatste een banaan.

Waarom is het gezond?

Pindakaas bevat veel calorieën, maar als je het met mate eet is het een geweldig alternatief voor boter, want het is een bron van meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit ontbijt heeft ook een hoog gehalte aan voedingsvezels, die ervoor zorgen dat je honger voor langere tijd verdwijnt.

Dag 6

Maak een smoothie van 150 ml halfvolle melk, een banaan, een handvol frambozen of een kommetje suikervrije rode bessen. Doe dit in een blender en je shake is klaar.

Waarom is het gezond?

Melk is een bron van calcium en bevat vitamine B12 en de mineralen zink en magnesium. Beide vruchten leveren vitamine C en zorgen voor 2 porties van de aanbevolen 5 porties per dag. Ook bananen zijn rijk aan vitamine A en B.

Weekend

Pocheer een ei en serveer dit met 2 sneetjes geroosterd mager spek, gegrilde tomaat en champignons en een plakje volkoren toast. Begin of eindig de maaltijd met een grapefruit.

Waarom is het gezond?

Als je gaat grillen in plaats van frituren en je zorgt ervoor dat je niet teveel olie gebruikt, dan is er geen reden om niet te genieten van een volledig Engels ontbijt. Het is zeker een bron van antioxidanten, vezels, eiwitten en volkorengranen. De grapefruit, tomaten en champignons mag je meetellen voor 3 porties van de aanbevolen 5 porties per dag.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)