Tagarchief: eczeem

Hoe roos te behandelen

Sommigen zijn van mening dat in de vroege stadia van haarverlies roos begint toe te nemen. Maar een toename van roos hoeft niet te betekenen dat dit in relatie staat met het dunner worden van het haar. Als je (extreem) veel last hebt van roos, is dit een teken dat je haar en hoofdhuid niet gezond is.

Roos bestaat uit stukjes dode huidcellen die loslaten van de hoofdhuid. Normaal gesproken is roos in zijn vroege stadium niet met het blote oog zichtbaar. Het begint pas zichtbaar te worden, wanneer er grotere stukjes huidcellen loslaten, wat wij roos noemen, dit kan een gevolg zijn van de verspreiding van bacteriën en/pf problemen met de hoofdhuid.

Mensen die langdurig lijden onder roos, daarvan wordt gezegd dat ze een aandoening hebben. Deze aandoening vergezeld van jeuk kan lijden tot eczeem als het erger wordt. Het onderdrukken van de verspreiding van bacteriën is een manier om vette roos te behandelen. Dit komt omdat bacteriën één van de oorzaken is van deze aandoening.

Als het mogelijk is, gebruik dan dagelijks een shampoo voor je haar, om zo de vermeerdering van bacteriën tot een beperking te houden of te voorkomen. Wat ook een effectieve manier is om met roos om te gaan, is om de hoofdhuid te ontsmetten met shampoo’s die medicijnen bevatten (anti-roos shampoo’s), die speciaal geschikt zijn voor roos. Deze bevatten stoffen die de gist in de hoofdhuis kunnen bestrijden. Shmapoo’s die de volgende middelen bevatten hebben een gunstig effect op roos:

– zinkpyrithion
– ketoconazol
– piroctone olamine
– seleniumsulfide
– teer

Mensen die last hebben van roos en een droge huid, moeten erom denken dat ze hun haar en hoofdhuid niet te vaak wassen, want dit kan leiden tot eczeem, beter is om dan het haar en hoofdhuid eens in de twee a drie dagen te wassen.

Mensen die last hebben van hardnekkige roos, kunnen als al deze middelen dus niet helpen een huisarts of specialist raadplegen over hoe de roos tegen te gaan en hoe de hoofdhuid te behandelen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Kamille

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Kamille, een lid van de familie der Madeliefjes, komt voor in Europa en West Azië. De Duitse Kamille wordt het meest gebruikt, waarbij de gedroogde bloemen de werkstof zijn.

Te gebruiken bij

zweren in de mond

conjunctivitis

koliek

diarree

eczeem

gingivitis (tandvleesontsteking)

indigestie en zuurbranden

slapeloosheid

geïrriteerde darm

maagzweren

huidirritaties (bv. acne)

colitis

griep

vermoeidheid

hoge bloeddruk

pijnlijke menstruatie

eierstokontsteking

migraine

zonnebrand

maagkramp

bijholteontsteking (de lauwe thee innemen via de neus en via de mond er weer uit)

slechte nierfunctie

vermoeide ogen (lauw-koude thee als oogkompressen)

ouderdomsbeven

zenuwpijn

Historisch of traditioneel gebruik

Kamille wordt al eeuwenlang en nog altijd als geneeskrachtig kruid gebruikt, vooral voor maag en darmaandoeningen.

Actieve delen

De bloemen van de Kamille bevatten 1 tot 2% vluchtige oliën met alpha-bisabolol, alpha-bisabolol oxiden A & B en matricin (meestal omgezet naar chamazuleen). Andere actieve elementen zijn de bioflavonoiden apigenin, luteolin en quercetin. Deze actieve ingrediënten zorgen voor de ontstekingsremmende, anti-spasmolytische en spierontspannende werking van de gladde spierweefsels, vooral in de gastro-intestinale regio.

Dagdosering

Kamille wordt meestal als thee gedronken, drie a vier maal per dag tussen de maaltijden door. Anderzijds worden capsules, tabletten of tincturen gebruikt. Het overblijfsel van de Kamille thee is goed te gebruiken bij acne. Leg het zgn. ‘papje’ ongeveer 10 min. op je gezicht en spoel daarna voorzichtig af met lauw water.

Bijwerkingen en interacties

Alhoewel zeldzaam, zijn er allergische reacties op Kamille bekend. Bij intern gebruik ontstonden samentrekkingen van de bronchiën en bij extern gebruik huidreacties. Omdat dit zo ongewoon is, moeten mensen met een bekende allergie voor asters en chrysanten geen Kamille gebruiken. Er zijn voor zover bekend geen problemen bij het gebruik van Kamille tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Jasmijn

Gebruikte delen en herkomst

De bloesem wordt gebruikt in de geneeskunde, de magie en als toevoeging in thee.

Te gebruiken bij

spierpijn

huidaandoeningen (uitwendig)

droge en gevoelige huid

slappe huid

eczeem

Geschiedenis en volksverhalen

De bloem komt over de hele wereld voor en wordt geeerd door haar krachten. De naam Jasmijn komt van het Perzische Yasmin, wat geurende bloem betekent. In India wed een mengsel van jonge bladeren en bloemen gebruikt om huidziekten te genezen.

De Shiva aanbidders gebruiken jasmijn in hun offers. Er wordt geloofd dat deze bloem vergeving en zegen brengt en uiteindelijk het mogelijk maakt om zich te verenigen met Shiva in de hemel.

In China worden de bloemen gebruikt bij de behandeling van hepatitis en dysenterie. De gedroogde bloemen worden gebruikt in Jasmijnthee. De jasmijn kan ook gebruikt worden om koorts te verlagen maar ook om smaak aan de thee te geven of om parfum te maken. Op Bali wordt de bloem in de belangrijkste tempels en de huistempels geplant. Jasmijn is een goed medium om met de goden te spreken of om tot de god Iswara te bidden. De kleur van deze god is wit en zijn richting is het Oosten, ook wordt de bloem bij belangrijke ceremonies gebruikt zoals Tawur Agung, de ceremonie om de hele wereld te zegenen. Het wordt tevens als huwelijksbloem gebruikt in Java.

De geur kan je helpen om weg te zweven van de aarde en in trans te raken, voorbij de structuren die je vast houden. Met de impuls naar creativiteit zal je door de deuren gaan, die anders gesloten bleven of niet in zicht waren. Waardoor je met frisse en creatieve kijk de wereld benaderd. Het activeert ook de creativiteit aan bij mensen. Wil je dat iemand naar je luistert, of kijkt naar een creatie die je hebt gemaakt, plaats een jasmijn en mensen zullen je zien staan.

De energie verbind het mannelijke en vrouwelijke in de mensen. Het zorgt voor een natuurlijk evenwicht tussen yin en yang. Het is een belangrijk bestanddeel van liefdeswierook en liefdes amuletten.
Dagdosering

Zetten als thee. 2 Tot 3 kopjes per dag. Uitwendig een wat sterke thee gebruiken. Ook heerlijk als toevoeging in zwarte thee.

Bijwerkingen en interacties

Niets bekend

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Goudsbloem

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Goudsbloem is een heel gewoon tuinplantje dat in heel Europa en Noord Amerika voorkomt. De goud-oranje of gele bloemen worden al eeuwenlang medicinaal gebruikt.

Te gebruiken bij

eczeem

gastritis

brandwondjes en zonnebrand

kleine wondjes

lintwormziekte

pijnlijke menstruatie

baarmoederontsteking

winterhanden en voeten (omslagen)

klierontsteking (natte omslagen)

klierigheid 

Historisch of traditioneel gebruik

De bloemen van de Goudsbloem werden historisch als genezend gezien voor het verminderen van ontstekingen, wondgenezing en antisepticum. Goudsbloem werd ook voor een keur aan huidziektes, zoals zweren en eczeem gebruikt. Intern werd Goudsbloem gebruikt voor maagzweren en ontstekingen.

Actieve delen

De flavonoiden, welke in grote hoeveelheden in Goudsbloemen worden gevonden, zijn de ontstekingsremmende stoffen. De triterpene saponinen kunnen ook van belang zijn, terwijl Goudsbloem ook carotenoiden bevat.

Men doet nog altijd onderzoek naar de anticarcinogene en antivirale werking van Goudsbloem. Op dit moment ontbreekt voldoende bewijs.

Dagdosering

Goudsbloemthee wordt gemaakt van 5 tot 10 gram bloemen met 200ml kokend water, dat 15 minuten moet trekken. Hiervan drinkt men drie koppen per dag. Tinctuur wordt ook driemaal daags genomen, steeds 1 tot 2ml. Voor huidproblemen bestaan er zalven, maar ook een doek gedrenkt in de (afgekoelde) thee geeft eenzelfde effect.

Bijwerkingen en interacties

Heel zeldzaam is een allergie voor Goudsbloem. Verder zijn er geen bijwerkingen bekend.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Brandnetel

Gebruikte delen

Alleen het kruid wordt gebruikt. Het is een uitstekend bloed reinigend middel voor vele kwalen.

Te gebruiken bij

jeukende huid

uitslag

eczeem

netelroos

allergie

klachten van de urinewegen

reuma

bloedarmoede

verhoogd de melkafscheiding

hydropsie (valse waterzucht)

lymfeontsteking

mazelen

gesprongen haarvaten

bloedingen

te weinig moedermelk

galstenen

frigiditeit

impotentie

eierstokontsteking

braken met bloed (de thee lepelsgewijs innemen)

incontinentie

Actieve delen

Looistoffen, netelgif, histamine, vitaminen en mineralen, mierenzuur en glucocinine.

Historisch of traditioneel gebruik

Heksen gebruiken het middel al eeuwen lang ter bescherming.

Dagdosering

Als tinctuur 2 tot 4 maal daags 15 tot 20 druppels.  Verder ook als thee en voetbad te gebruiken. Kan heel jong geplukt ook gebruikt worden voor soepen.

Bijwerkingen en interacties

Bij normaal gebruik zijn geen bijwerkingen bekend.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Rode klaver

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Deze plant groeit in Europa en Noord Amerika. De bloeiende toppen worden gebruikt voor natuurlijke medicijnen. Witte klaver groeit in dezelfde gebieden.

Te gebruiken bij

verkleining kankerrisico

hoest

eczeem

Historisch of traditioneel gebruik

Zowel de traditionele Chinese leer als de Europese historie gebruikten de plant voor dezelfde doelen. Het was een diureticum (plaspil), het werkt bij hoest, en was een ‘alteratie’ Alternatieve planten werden zinnig geacht bij allerlei chronische aandoeningen, met name huidaandoeningen.

Actieve delen

Rode klaver bevat isoflavonen, zoals genisteine, die milde eigenschappen a la oestrogeen hebben. Diverse laboratoriumonderzoeken hebben het nut daarvan als preventie voor kanker aangetoond. Echter, hoewel dit is aangetoond voor bepaalde vormen (borst en prostaatkanker m.n.) moeten er veel meer studies worden gedaan voordat rode klaver daadwerkelijk een mogelijkheid biedt. Wat rode klaver voor de huid doet en hoe, is feitelijk onbekend.

 Dagdosering

Rode klaver wordt meestal als thee gebruikt. 10 tot 15 gram gedroogde bloemen in 250ml water laten trekken (ca. 15 minuten) en daarvan drie kopen per dag drinken. In capsule of tabletvorm neemt men 2 tot 4 gram, in tinctuurvorm 2 tot 4 ml driemaal daags.

Bijwerkingen en interacties

Niet-gefermenteerde rode klaver is veilig, echter, gefermenteerde rode klaver dient men te vermijden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Haver

Gebruikte delen en plaats van herkomst

De gewone haver die in kruidenpreparaten wordt gebruikt, wordt verkregen uit van oorsprong wilde, maar nu gecultiveerde soorten. De groene of snel gedroogde planten worden geoogst vlak voor ze volledig in bloei staan. De meeste teksten verwijzen naar het gebruik van de zaden of groene toppen. Heel soms wordt er naar het stro verwezen, maar dit bevat nauwelijks medicinale eigenschappen. Haver komt wereldwijd voor.

Te gebruiken bij

angsten

eczeem

hoog cholesterol

hoog gehalte triglyceriden

slapeloosheid

stoppen met roken

ontkalking van organismen

lymfatisme

ouderdomsklachten

cariës

bloedarmoede

te trage schildklierwerking (het zaad eten)

spit (drinken als thee en de thee voor natte omslagen)

Historisch of traditioneel gebruik

In de volksgeneeskunst en bij moderne herbalisten wordt haver gebruikt om nerveuze uitputting, slapeloosheid en zwakheid van de zenuwen te behandelen. Thee van haver werd ooit goed geacht bij reumatische pijnen en oedeem. Een tinctuur is mogelijk geschikt bij de ondersteuning van pogingen met roken te stoppen. Slapeloosheid werd bestreden door haverbaden, net als angsten, maar ook een diversiteit aan huidproblemen.

Actieve delen

De vruchten, zaden, bevatten alkaloïden, zoals gramine en adenine, maar ook saponnen ( avenacosiden A en B).De zaden bevatten ook zeer veel ijzer, mangaan en zink.Het stro bevat silica. De haveralkaloïden zouden een ontspannend effect hebben. Opgemerkt moet worden dat de werkzaamheid van haver een doorlopende discussie oproept, de commissie voor E Monographen noemt haver niet als sedativum. Desondanks blijken de tincturen een goed middel bij nicotineafwending.

Dagdosering

Haver kan worden gegeten als ontbijt. Thee wordt gemaakt van 30 gram haver in 250ml water, dat na het afkoelen kan worden gedronken (desgewenst meerdere malen per dag). Van het tinctuur wordt 3 tot 5ml genomen en dat driemaal daags. In capsules of tabletten wordt 1 tot 4 gram haver gedaan. Voor een rustgevend bad laat men het water door een sok met daarin meerdere eetlepels haver lopen.

Bijwerkingen en interacties

Haver heeft op zichzelf geen bijwerkingen, maar mensen met overgevoeligheid voor gluten moeten de plant met voorzichtigheid gebruiken.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)