Tagarchief: diarree

Wilde Kattekruid

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Wild kattekruid komt voor in Noord Amerika en Europa. De bladeren en bloemen worden medicinaal gebruikt.

Te gebruiken bij

hoest

slapeloosheid

maagzuur

diarree

verkoudheid

pijnlijke menstruatie

nervositeit

Historisch of traditioneel gebruik

Kattekruid is bekend door het veroorzaken van een opgewonden, deliriumachtige staat bij katten en katachtige. Door de jaren heen is het als kalmerend middel gebruikt bij mensen. Voordat de thee in Engeland uit China kwam, werd er thee van Kattekruid gedronken. Door traditionele kruidengenezers wordt Kattekruid voor veel aandoeningen, o.a. kanker, kiespijn en trillingen gebruikt.

Actieve delen

De essentiële olie in Kattekruid bevat een monterpeen vergelijkbaar met de valepotriaten in Valeriaan, dat veel bekender is. Dierstudies bij andere dieren als katten hebben aangetoond dat Kattekruid slaap kan opwekken. De monterpenenen helpen bij hoest.

Dagdosering

Kattekruid thee wordt gemaakt door 250ml heet water toe te voegen aan 5 tot 10 gram kruid en dit 15 minuten te laten trekken. 2 tot 3 koppen per dag zijn voldoende. Voor hoest bij kinderen wordt 5ml tinctuur 3 maal daags aangeraden.

Bijwerkingen en interacties

Bij gebruik van normale doseringen zijn er geen bijwerkingen bekend.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Kamille

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Kamille, een lid van de familie der Madeliefjes, komt voor in Europa en West Azië. De Duitse Kamille wordt het meest gebruikt, waarbij de gedroogde bloemen de werkstof zijn.

Te gebruiken bij

zweren in de mond

conjunctivitis

koliek

diarree

eczeem

gingivitis (tandvleesontsteking)

indigestie en zuurbranden

slapeloosheid

geïrriteerde darm

maagzweren

huidirritaties (bv. acne)

colitis

griep

vermoeidheid

hoge bloeddruk

pijnlijke menstruatie

eierstokontsteking

migraine

zonnebrand

maagkramp

bijholteontsteking (de lauwe thee innemen via de neus en via de mond er weer uit)

slechte nierfunctie

vermoeide ogen (lauw-koude thee als oogkompressen)

ouderdomsbeven

zenuwpijn

Historisch of traditioneel gebruik

Kamille wordt al eeuwenlang en nog altijd als geneeskrachtig kruid gebruikt, vooral voor maag en darmaandoeningen.

Actieve delen

De bloemen van de Kamille bevatten 1 tot 2% vluchtige oliën met alpha-bisabolol, alpha-bisabolol oxiden A & B en matricin (meestal omgezet naar chamazuleen). Andere actieve elementen zijn de bioflavonoiden apigenin, luteolin en quercetin. Deze actieve ingrediënten zorgen voor de ontstekingsremmende, anti-spasmolytische en spierontspannende werking van de gladde spierweefsels, vooral in de gastro-intestinale regio.

Dagdosering

Kamille wordt meestal als thee gedronken, drie a vier maal per dag tussen de maaltijden door. Anderzijds worden capsules, tabletten of tincturen gebruikt. Het overblijfsel van de Kamille thee is goed te gebruiken bij acne. Leg het zgn. ‘papje’ ongeveer 10 min. op je gezicht en spoel daarna voorzichtig af met lauw water.

Bijwerkingen en interacties

Alhoewel zeldzaam, zijn er allergische reacties op Kamille bekend. Bij intern gebruik ontstonden samentrekkingen van de bronchiën en bij extern gebruik huidreacties. Omdat dit zo ongewoon is, moeten mensen met een bekende allergie voor asters en chrysanten geen Kamille gebruiken. Er zijn voor zover bekend geen problemen bij het gebruik van Kamille tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Malaria

Wat is het?

Malaria is een besmettelijke ziekte dat wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Plasmodium. Deze parasiet infecteert de rode bloedcellen. Malaria wordt gekenmerkt door steeds terugkerende koude rillingen, koorts, pijn en zweten.

De ziekte wordt overgedragen op de mens als een geïnfecteerde mug een persoon steekt en de malariaparasiet in het bloed injecteert. Deze malariaparasieten gaan via de bloedbaan naar de lever en infecteren daar de rode menselijke bloedcellen.   

Wat voor symptomen?

De kenmerkende symptomen van malaria omvat een griepachtige ziekte met koorts, rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Sommige patiënten worden misselijk, moeten braken, hoesten en krijgen diarree. Het terug komen van koude rillingen, koorts, zweten zijn typische kenmerken. Ook kun je geelzucht krijgen, door de vernietiging van de rode bloedcellen en levercellen, de huid en het wit van je ogen heeft dan een gele kleur.

Wat voor behandelingen zijn er?

Drie belangrijke factoren bepalen wat voor behandeling het wordt; door welke soort je bent geïnfecteerd, de klinische status van de patiënt (volwassene, kind of zwangere vrouw) en hoe gevoelig de parasieten zijn voor medicijnen.

Verschillende gebieden in de wereld hebben malariasoorten die resistent zijn voor bepaalde medicijnen. De juiste medicijnen voor elk type van malaria moet worden voorgeschreven door een arts die vertrouwd is met de behandeling van malaria. Aangezien mensen die besmet zijn met Plasmodium falciparum kunnen sterven (vaak als gevolg door vertraagde behandeling) is onmiddelijke behandeling noodzakelijk.

Milde malaria kan worden behandeld met orale medicatie en bij ernstige malaria wordt intraveneuze behandeling met geneesmiddelen gestart. Maar de behandeling van malaria is niet altijd gemakkelijk. Chloroguine is de beste keuze om alle malariaparasieten te behandelen, behalve voor de chloroguineresistente Plasmodium stammen. Maar er zijn meer behandelingen met medicijnen beschikbaar, zoals; kinine sulfaat plus doxycycline, tetracycline of clindamycine.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)