Tagarchief: chronische obstructie luchtwegen

Zeedruif

Gebruikte delen en plaats van herkomst

Zeedruif is een struikjes achtige plant die wordt gevonden in de woestijnregio’s in de wereld. Het is verspreid van Noord-China tot Binnen Mongolië. De gedroogde groene stam van de drie Aziatische soorten (E.sinica, intermedia, equisetina) worden meestal therapeutisch gebruikt. De Noord Amerikaanse variant blijkt niet dezelfde genezende werking te hebben als zijn Aziatische soortgenoten.

Te gebruiken bij

astma

congestie

hoest

chronische obstructie van de luchtwegen

gewichtstoename en obesitas

Historisch of traditioneel gebruik

De Chinezen gebruiken de Zeedruif al meer als 5000 jaar en het stond dan ook vermeld als een van de 365 originele kruiden in de 1900 jaar oude tekst van Shen Nong. Ephedra’s traditionele medicinale gebruik houdt o.a. het verlichten van overmatig zweten, long en bronchiënverstopping en waterretentie in. Hoest, kortademigheid, verkoudheid en koorts (zonder zweten), zijn allemaal indicaties voor het gebruik. In 1887 werd efedrine geïsoleerd uit de Zeedruif, desondanks duurde het in de VS nog tot 1924 voor het bij artsen een populair middel werd voor het verwijden van de bronchiën.

Actieve delen

De alkaloïden efedrine en pseudo-efedrine zijn de voornaamste medicinale stoffen van de Zeedruif. De stam bevat 1 tot 3% alkaloïden, waarvan 30 tot 90% efedrine, afhankelijk van de soort ephedra. Zowel efedrine als de synthetische variant stimuleren het centrale zenuwstelsel, verwijden de bronchiën, verhogen de bloeddruk en de hartfrequentie. Pseudoephedrine (de synthetische variant) is populair als middel tegen neusverstopping.

Dagdosering

De ruwe, gemalen stammen van de Zeedruif (met minder als 1% efedrine) worden gebruikt in een dosering van 1 tot 4 gram per dag in de vorm van thee.Tincturen van 1 tot 4 ml kunnen 3 maal daags genomen worden. OTC (zelfzorg)medicijnen met efedrine kunnen tot een dosering van 12,5 tot 25 mg elke paar uur door volwassenen veilig worden gebruikt. Per 24 uur dient niet meer dan 150mg genomen te worden.

Bijwerkingen en interacties

Ephedra heeft een lange historie van veilig gebruik, echter, het misbruiken van het middel, bijvoorbeeld voor gewichtsverlies, kan leiden tot amfetamineachtige bijwerkingen als sterk verhoogde bloeddruk, spierveranderingen, slapeloosheid, droge mond, hartkloppingen, nervositeit en zelfs de dood door hartfalen.

Mensen met een hoge bloeddruk, diabetes, glaucoom, een aandoening van de thymus en zij die MAO-remmers nemen, dienen ephedra niet te nemen zonder met hun arts overlegd te hebben. Pseudoephedrine kan slaperigheid veroorzaken, dus voorzichtig met rijden en het bedienen van machines. Producten met ephedra moeten niet tijdens de zwangerschap worden genomen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)