Categorie archief: Voeding

Voeding

Vezels zijn belangrijk voor je gezondheid

Vezels zijn een verzamelnaam voor een aantal koolhydraten die niet, of slechts gedeeltelijk, verteerd worden. Ze leveren hierdoor dan ook geen energie, maar spelen wel een belangrijke rol bij uw gezondheid.

De redenen waarom vezels gezond zijn:

Vezels verteren niet in je lichaam, ze verlaten het lichaam weer via de ontlasting. In je darmen nemen vezels vocht op. Dit heeft een gunstige werking op de stoelgang. Mensen die problemen hebben met hun stoelgang moeten erop letten dat ze voldoende vezels binnen krijgen.
Voedingsvezels hebben een gunstige werking op het slechte cholesterol in je bloed. Met een goede cholesterolgehalte heeft u minder kans op hart- en vaatziektes.
Vezels zorgen voor een langer gevuld gevoel. Ze leveren geen calorieën, maar wel vulling in uw maag. Dit is vooral belangrijk als u aan het afslanken bent.
Vezels vertragen het voedseltransport door de darmen, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt en daalt, dit zou een positief effect hebben op het voorkomen van Diabetes type 2.
Vezels zijn er in vele verschillende soorten. Grofweg wordt er een onderscheid gemaakt tussen oplosbare en onoplosbare vezels. De onoplosbare vezels zorgen voor een goede stoelgang en binden mineralen en zouten waardoor die beter worden opgenomen. De oplosbare vezels zijn belangrijk voor een goede darmflora.

Om gezonde voeding tot u te nemen en dus goed zorg te dragen voor uw lichaam is het belangrijk om vooral goed te variëren. Omdat vezels in verschillende producten zitten, kunt u makkelijk variëren en toch een heerlijke maaltijd samenstellen.

Uit welke producten kunt u kiezen?

Alle soorten groente en fruit
Alle volkorenproducten (volkorenbrood,- crackers, -ontbijtkoek, -beschuit)
Aardappelen, volkorenpasta, zilvervliesrijst
Peulvruchten
Noten en zaden
Ontbijtgranen
Per dag heeft een mens ongeveer 30-40 gram voedingsvezels nodig, dit is echter afhankelijk van je lengte, gewicht en geslacht. U kunt ongeveer uitgaan van de formule 14,2 gram per 1000 calorieën.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lichamelijke effecten van koffie

Wanneer mensen geen cafeïne binnenkrijgen, wordt de bloedtoevoer naar de hersenen sterker. Hierdoor kan het voorkomen dat mensen die veel koffie drinken op een dag zonder koffie last krijgen van vermoeidheid en hoofdpijn. Er werd onderzoek gedaan met proefpersonen die normaal dagelijks koffie dronken. Ze kregen of een capsule met koffie of een placebopil.

Vervolgens werd hun hersenactiviteit gemeten met een electroencephalogram, de bloedtoevoer werd gemeten en de proefpersonen moesten vragen beantwoorden over hoe ze zich voelden. Er was geen verschil in presentatie te zien bij mensen die lange tijd cafeïne gebruikten en de proefpersonen die tijdenlang een placebo kregen. Hierdoor denken onderzoekers dat cafeïne helemaal niet helpt om beter te presteren

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Kauwgom tegen stress

Het kauwen van kauwgom tijdens stressvolle tijden geeft een verlichtend effect. Door het kauwen daalt de aanmaak van het hormoon cortison. Dit blijkt uit een onderzoek van de Northumbria University in Engeland. Hoe de effecten onstaan is nog onduidelijk, maar aangenomen mag worden dat tijdens het kauwen van kauwgom de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert.

Tijdens het onderzoek kregen 40 studenten twee tests voorgelegd. De tests werden op verschillende dagen afgenomen en waren in de catergorieën moeilijk en niet moeilijk. De studenten werden onderverdeeld in twee groepen, kauwend en niet kauwend op kauwgom.


Voor en na de tijd zijn de studenten gemeten op hun gemoedstoestand. Ook werd er speeksel afgenomen en gemeten op een hoeveelheid cortison. Uit resultaten bleek dat de kauwende deelnermers kalmer, alerter en minder bezorgd waren en ook was het cortisongehalte lager. Met het onderzoek zijn ook de prestaties gemeten van de deelnemers, deze waren aanzienlijk beter bij de kauwende studenten.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

De gevaren van suikers

Tot op zekere hoogte houden wij allemaal wel van suiker. We houden van suiker in onze cake, chocoladerepen, koekjes en ijs. Want suiker is zoet en zoet voelt goed. Maar teveel van het goede kan zorgen dat het slecht wordt. Niets kan een beter voorbeeld zijn van dit dan suiker, omdat teveel suiker slecht is voor je lichaam. Waarom is teveel suiker slecht voor je lichaam? Hieronder zijn tien verschillende redenen waarom we niet een te hoog suikergehalte moeten hebben.

 • Tandbederf; we weten allemaal dat teveel suikers slecht zijn voor je tanden. We hebben geleerd om na elke maaltijd onze tanden te poetsen en voordat we naar bed gaan, want als er suikers op je tanden achterblijven dan bederven je tanden sneller.
 • Infectie; als we suikers op onze tanden laten zitten dan kan het leiden tot een infectie. Door de manier waarop ons lichaam reageert op verschillende soorten infecties, kan deze infectie weer leiden tot een ontsteking van de kransslagader.
 • stabiele bloedsuikers; als je teveel suikers eet, krijg je een hoog suikergehalte in het bloed. Als het bloedsuikergehalte niet constant is en veel wisselt dan zul je je vermoeid voelen en uitgeput zijn. Hoofdpijn en stemmingswisselingen zijn ook aanwezig als je bloedsuikergehalte instabiel is. Bovendien hoe meer suiker we nemen, hoe meer onze bloedsuiker uit balans raakt en hoe moeilijker het voor het lichaam zal worden om de onbalans vast te stellen.
 • Obesitas, diabetes en hartaandoeningen; dit ook wel bij bijna iedereen bekend. Suiker in het bloed, dat teveel is voor het lichaam om om te zetten, zal worden opgeslagen als vet. Teveel vet in het lichaam kan leiden tot obesitas en obesitas kan diabetes en hartaandoeningen veroorzaken.
 • Een verstoring in het immuunsysteem; de bacteriën en gisten die aanwezig zijn in ons bloed worden gevoed door suikers. Door een teveel aan suikers kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen. Als er een onbalans komt in de groei van deze bacteriën en gisten, kan het immuunsysteem mogelijk niet in staat zijn om hier mee om te gaan en gaan verzwakken.
 • Chroomtekort; teveel suikers in het bloed kan ervoor zorgen dat het lichaam in staking gaat om de bloedsuikers te regelen. Dit komt omdat het grootste deel van de suikers die we eten zo verfijnd is dat het chroom vernietigd. Chroom is de chemische stof die het lichaam nodig heeft om het gehalte van de bloedsuikers te regelen.
 • Voedingsstoffen; het nuttigen van suikers zorgt ervoor dat het hongergevoel weggaat. Daarom krijg je vaak te horen niet zoet te snoepen voor het eten. Want als we teveel suikers eten, hebben we geen zin meer in een maaltijd waarin wel de nodige voedingsstoffen zitten die ons lichaam nodig heeft, zoals vitamines, ijzer, calcium en magnesium. Er is een verschil tussen een ‘vol’ gevoel na elke maaltijd en het verwerven van de voedingstoffen die je nodig hebt uit elke maaltijd.
 • Stress; wanneer we teveel suikers eten, krijgen we een hoger gehalte aan bloedsuikers en krijgen we meer energie. Maar dit bloedsuikergehalte is slechts tijdelijk en de energie zal daarna sterk afnemen. Wanneer dit gebeurt geeft het lichaam hormonen vrij om het suikergehalte in ons bloed terug op niveau te krijgen. Deze hormonen bevatten ook de stresshormonen adrenaline, cortisol en epinefrine. Deze hormonen zorgen ervoor dat we geïrriteerd raken en dat we gaan stressen.
 • Veroudering; wanneer we teveel suikers eten, kan een gedeelte van de suikers aan de eiwitten die in ons lichaam aanwezig zijn vast gaan zitten. Hierdoor kunnen onze lichaamsweefsels hun elasticiteit verliezen. Hierbij is het niet alleen onze huid die wordt beïnvloed, maar ook onze interne organen. Hoe sneller het lichaam elasticiteit verliest, hoe sneller veroudering op zal treden.
 • Cognitie; teveel suikers in het lichaam beïnvloedt ook het vermogen van onze geest om te leren en te herkennen.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Groene thee goed voor je

Elke dag groene thee drinken is één van de beste gewoontes die je kunt aannemen om je gezondheid op peil te houden. Studies hebben aangetoond dat het regelmatig drinken van groene thee een verbetering kan opleveren tussen de verhoudingen van ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol, milde depressie en het helpt diabetes en dergelijke te voorkomen.

Het grootste voordeel van groene thee is de aanwezigheid van polyfenolen oxidase, dit houdt in een overvloedig aanbod van anti-oxidanten. Anti-oxidanten kunnen worden omschreven als de ‘echte elixir’ van het leven. De activiteit van anti-oxidanten in thee is meer dan wat in 21 soorten groenten en fruit zit.

Uit één van de meest bemoedigende recente studies, gepubliceerd in 2006 in Journal of the American Medical Association, bleek dat ruim 40.000 Japanse volwassen 11 jaar zijn gevolgd. Uit de studie kwam naar voren dat bij mensen die meer dan 5 koppen groene thee per dag dronken, 16 procent minder kans was op overlijden door verschillende oorzaken, vergeleken met mensen die minder dan 1 kop groene thee per dag dronken.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Gezonde snack na training

Na een intensieve training, is het een goed idee om kleine snack te nemen. Het helpt je lichaam om weer even bij te tanken en het geeft je weer energie. Probeer om een snack te nemen die rijk is aan eiwitten, dit helpt bij de wederopbouw van het beschadigde spierweefsel. Ook is het belangrijk dat de snack een hoog gehalte aan vitamine A bevatten, want net zoals de aminozuren in eiwitten, zorgt ook vitamine A voor bij de reparatie van het spierweefsel. Vitamine A zorgt niet alleen voor dat, maar ook helpt het bij het produceren van witte bloedcellen, zodat je een betere afweer krijgt tegen infecties. Dit is natuurlijk ook helpzaam als je in een openbare instelling werkt tijdens het seizoen waarin veel verkoudheid en griep voorkomen.

Een gezond snack kan onder andere bevatten:

 • Wortelen
 • Wortelsap
 • Mango
 • Gedroogde abrikozen
 • Rode paprika
 • Zoete aardappel
 • Spinazie
 • Eieren
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

De kracht van pepermunt

Wist je dat pepermunt ook een eeuwenoude kruidengeneeskunde is die gebruikt wordt voor de behandeling van een breed scala aan abdominale ziekten. De olie die gewonnen wordt uit de pepermunt plant bevat een groot aantal verbindingen , maar de meest overvloedige en waarschijnlijk het meest belangrijke is de menthol. Studies hebben aangetoond dat pepermuntolie redelijk effectief is bij het prikkelbare darmsydroom. 

Dit is een verzameling van symptomen die abdominale pijn, krampen, constipatie (verstopping) en diarree veroorzaken. Een verklaring waarom de olie zo werkzaam is, is dat de olie en met name de menthol en calcium een effect kunnen veroorzaken van versoepeling van de spieren in de wand van de darmen. Onderzoeker Alex Ford, heeft geconcludeerd dat pepermuntolie de eerste verdediging moet zijn tegen het prikkelbare darmsyndroom.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)