Categorie archief: Lifestyle

Lifestyle

Wat tijd voor je voeten

Onze voeten zijn waarschijnlijk één van ons meest gebruikte lichaamsdelen. Ze moeten ons gewicht de hele dag dragen wanneer we druk bezig zijn met allerlei verschillende dingen. We proppen ze (regelmatig) in mooie schoenen, want het moet natuurlijk wel wat lijken. Dit is niet altijd het beste voor onze tere voetjes. Daarom is het belangrijk om zo nu en dan aan het einde van de dag onze voeten te verwennen voor het belangrijke werk dat ze voor ons doen.  Je hoeft nu niet gelijk naar een schoonheidsspecialist of welnesscenter te gaan, ook thuis kun je ze heerlijk verwennen als je maar de juiste ingrediënten hebt.

–          Vul je voetenbad of bad met voor jou (nog) aangenaam heet water, doe hier wat badzout in of evt. badschuim of –zeep. Doe dan je voeten erin en probeer te relaxen, evt. kun je zorgen voor een achtergrondmuziekje als dit jou helpt te ontspannen. Blijf zo lekker 10-15 minuten zitten.

–          Als je lang genoeg met je voeten in het water hebt gezeten of de zool van je voet al rimpelig is geworden, dep ze dan droog, pak een puimsteen en scrub dan voorzichtig hiermee over de eeltplekken, zodat je huid daar langzaamaan zachter begint te worden en zo dode huidcellen verwijderd.

–          Dan wordt het tijd voor je teennagels, knip je te lange nagels af, haal het nog eventuele vuil onder je nagels vandaan, en vijl ze tenslotte bij in de juiste vorm. Knip je nagels niet te kort want anders heb je kans op een ingegroeide teennagel en dat is erg pijnlijk!

–          Daarna kun je je voeten masseren met een lekkere bodylotion of voetcreme om de huid soepel te houden en om nog lekker te ontspannen.

–          Tot slot kun je je teennagels nog versieren met een mooie kleur nagellak.

 

Na al deze handelingen te hebben uitgevoerd, zul jij je lekker ontspannen voelen en je voeten kunnen er weer voor een tijd tegenaan.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Emla is effectieve verdoving

De functie van het product Emla is zorgen voor een plaatselijke verdoving. Het valt dan ook onder verdovende middelen.

Het product bestaat uit een mengsel van lidocaïne en prilocaïne. En deze combinatie wordt gebruikt in de creme of in pleister om zo de huid of de slijmvliezen te kunnen verdoven.

Emla creme wordt vaak voorgeschreven bij pijn, bijvoorbeeld om de huid of slijmvliezen tijdelijk te verdoven bij kleine ingrepen.

De werkingsduur van Emla op de huid is ongeveer 2 uur en het begint na ongeveer 1 uur te werken. Bij het aanbrengen van Emla op de slijmvliezen werkt het veel sneller, namelijk na 5- 10  minuten en de werkingsduur is hetzelfde.

Emla heeft ook zijn toepassingsgebied gevonden wat betreft het zetten van een tatoeage of het laseren van ongewenste haargroei. Door het middel voor de behandeling op te smeren, zal de huid worden verdooft waardoor de behandeling minder tot geen pijn zal doen.

Ook wordt Emla vaak gebruikt om een vroegtijdige zaadlozing te voorkomen. Het middel zorgt ervoor dat je minder snel klaarkomt, waardoor je meer kunt genieten van de seks.

Recente studies suggereren ook dat een nieuwe actuele spray, bestaande uit lidocaïne en prilocaïne effectief is voor de behandeling van vroegtijdige zaadlozing, zonder dat dit schadelijke gevolgen heeft voor het gevoel om klaar te komen. Deze spray is hier in Nederland (nog) niet te krijgen.

Waar kan ik Emla Creme bestellen?

>>>>> Online emla creme bestellen <<<<<

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)

Hoe leren te ontspannen

Of het nu aan drukte ligt, of aan een fundamenteel slaapprobleem: niet kunnen slapen is vervelend. Te weinig slaap heeft een grote invloed op het leven. Je stemming lijdt eronder, maar je presteert ook minder goed. Door een tekort aan slaap ben je bovendien vatbaar voor ziektes.

Ontspanningsoefening in tien stappen
Relaxatieoefeningen zijn een manier om beter te ontspannen en sneller in te slapen. Deze kun je in alle rust in de slaapkamer doen.

Ga gemakkelijk op je rug liggen.
Sluit je ogen.
Concentreer je op je ademhaling.
Adem een aantal seconden diep in door je neus.
Voel je buik omhoog komen.
Houd je adem een paar seconden vast.
Adem rustig uit door je mond.
Probeer te voelen hoe je lichaam meer ontspannen raakt bij elke uitademing.
Probeer één voor één bewust stil te staan bij elke spiergroep: voel bij het uitademen hoe je schouders ontspannen, hoe je armen ontspannen, hoe je benen ontspannen, enzovoorts.
Voor een extra rustgevend effect: stel je voor dat je op een warm strand ligt. De zon verwarmt je huid. Een zacht briesje blaast tegen je wang. Je hoort de golven ruisen.
Eventueel kun je een tekst met de laatste drie stappen opnemen en steeds opnieuw afspelen. Je hoeft je dan alleen maar op de oefening te concentreren.

Inspannen en ontspannen
Naast bovengenoemde oefeningen kan het lekker zijn om spierspanningsoefeningen te doen. Deze halen de spanning van de spieren af door ze juist aan te spannen.

Ga comfortabel liggen en trek steeds een spiergroep aan. Trek je voeten omhoog en voel je kuit strak trekken. En ontspan. Strek je benen uit en voel de spieren in je bovenbenen en knieholten spannen. En ontspan. Trek je billen in. En ontspan weer. Bal je handen tot een vuist en ontspan. Ga op deze manier alle spieren langs en merk na afloop hoe relaxed je lichaam aanvoelt. En dus hoe gespannen je spieren eerst waren!

Wat gebeurt er nu tijdens deze oefeningen? Om te beginnen komen je hersenen tot rust. Tijdens de ontspanning veranderen de hersengolven van actieve bètagolven naar rustige, regelmatige alfagolven. Vlak voor je in slaap valt produceren de hersenen dezelfde alfagolven. Je hartslag verlaagt zich met 5 tot 10 slagen per minuut en je bloeddruk daalt. Ook de ademhaling wordt langzamer en dieper. Zo word je na verloop van tijd rozig en doezel je misschien zelfs al tijdens de ontspanningsoefeningen in.
Relaxatietraining
Al vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw is relaxatietraining, inclusief ademhalings- en spierspanningsoefeningen, een psychische behandelmethode. Mensen die lijden aan slapeloosheid vinden baat bij de training, maar ook patiënten met een angststoornis en stotteraars.

Je kunt ook relaxatiemuziek in natuur- en gezondheidswinkels kopen. Probeer de oefeningen één tot twee weken vol te houden voor een goed resultaat. Merk je geen verandering, of maak je je toch ongerust, schroom dan niet om naar de huisarts te stappen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Verschillende soorten hoofdpijn

De ene hoofdpijn is de andere niet. Dus wat voor je buurman helpt, heeft bij jou misschien geen effect. Lees wat voor hoofdpijn jij hebt en ontdek hoe je er mee om kan gaan.
Hoofdpijn is de meest voorkomende pijn. Naar schatting 90 tot 95 procent van de mensen heeft er ooit wel eens last van. De oorzaak is lang niet altijd duidelijk. Soms spelen stress of spanningen een rol. Het kan komen door overbelasting van de ogen, roken, kiespijn, kou, hitte, geuren of oorinfecties. En ook een verkeerde houding, een stijve nek, slaaptekort, honger of vochtgebrek kunnen je hoofdpijn geven.
Gevoelig
Bovendien zijn sommige mensen gevoelig voor stoffen die in ons eten worden gestopt, zoals de zoetstof aspartaam, natriumglutamaat (in Chinese gerechten), nitriet (in vlees) of fenylethylamine (in chocolade).

Gewone hoofdpijn is niet ernstig en is geen aanwijzing dat je (ernstig) ziek bent. Een goede nachtrust, de nodige ontspanning, een massage, een warm bad of wat frisse lucht helpen de pijn meestal vanzelf de wereld uit.

Verschillende soorten
Artsen maken onderscheid tussen vier soorten hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en medicatie-geïnduceerde hoofdpijn.
Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn zit meestal aan beide kanten van je hoofd. Het is alsof er een strakke band omheen zit. De hoofdpijn is kloppend in plaats van stekend. Het is een doffe, drukkende pijn in de schedelhuid die soms gepaard kan gaan met misselijkheid. Bij inspanning verergert de pijn.
Spanningshoofdpijn kan ontstaan door een slechte houding, angst, stress, slaapgebrek of kou. De pijn kan na een half uurtje alweer wegtrekken, maar ook wel enkele dagen aanhouden. Spanningshoofdpijn kan samengaan met spierpijn. De oorzaak ligt dan vaak in een verkeerde houding of te lang en inspannend werken, waardoor je spierbundels verkrampen.

Tips bij spanningshoofdpijn:

Probeer de pijn te verzachten door een massage van nek en schouders.
Gebruik zo min mogelijk vet en eiwitten in de vorm van vlees, vis en melkproducten. Dit kan ook hoofdpijn veroorzaken.
Doe yoga- en ontspanningsoefeningen.
Zorg voor een goede lichaamshouding.

Migraine
Honderdduizenden mensen in Nederland lijden aan migraine. Over het algemeen hebben vrouwen er meer last van dan mannen. Het gaat om een bonzende pijn aan één kant van je hoofd, die enkele uren tot meerdere dagen aan kan houden.

Vaak is er een overgevoeligheid voor licht en kan bewegen de pijn verergeren. De meeste mensen gaan bij een migraineaanval dan ook het liefst op een donker plekje liggen.

De precieze oorzaak van migraine is nog steeds niet bekend. Wel is inmiddels duidelijk dat een migraineaanval te maken heeft met een verwijding van de bloedvaten in je hersenen.

Ook weten we dat er bepaalde stoffen en factoren zijn die de kans op een migraineaanval verhogen. Stress, menstruatie, weersomslagen en een onregelmatige levensstijl zijn daar voorbeelden van. Ook kun je je beter maar niet te buiten gaan aan te veel kaas, chocolade, alcohol of citrusvruchten.
Vijf fasen
Migraine bestaat meestal uit vijf fasen. De eerste fase begint een aantal uren voor de aanval. Het volgende kan zich voordoen: stemmingswisselingen, vermoeidheid, diarree of constipatie, extreme koude of soms een stijve nek. De tweede fase, de aura, duurt maximaal een uur. Je herkent hem aan stoornissen in je gezichtsveld, een verdoofd gevoel en tintelingen. Een aura treedt bij ongeveer een derde van alle migrainepatiënten op.

In de derde fase slaat de hoofdpijn toe. Misselijkheid en overgevoeligheid voor licht kunnen dan optreden. In de vierde fase verdwijnt de pijn geleidelijk. Veel mensen vallen in slaap tijdens deze fase. De hoofdpijn kan over zijn als ze wakker worden.

Tijdens de laatste fase is de hoofdpijn verdwenen. Veel patiënten voelen zich buitengewoon moe. Concentratieproblemen, vermoeidheid en pijnlijke spieren kunnen ook optreden. Maar een klein percentage voelt zich juist goed en energiek.

Er bestaan medicijnen tegen migraine, maar te genezen is het niet. Gevaarlijk is het overigens ook niet. Lichamelijk gezien houd je er verder niks aan over, hoewel sommige mensen die er veel last van hebben wel met psychische klachten kunnen kampen.

Bij ernstige hoofdpijnklachten is het aan te raden een arts in te schakelen. Deze kan bepalen of er sprake is van migraine of iets anders. Vaak wordt je dan gevraagd een ‘hoofdpijn-dagboekje’ bij te houden.

Tips bij migraine:

Leef en eet regelmatig.
Probeer spanningen te vermijden.
Vermijd zoveel mogelijk de stoffen die een migraine-aanval kunnen uitlokken.
Behandel de migraine met een combinatie van een eenvoudige pijnstiller en een braakremmend middel.
Migraine kan ook behandeld worden met bloedvatvernauwende middelen. Deze kun je alleen op recept verkrijgen en moeten strikt volgens de voorschriften worden gebruikt worden.
Raadpleeg bij regelmatige aanvallen een arts.

Clusterhoofdpijn
Dit is een ondraaglijke hoofdpijn ide meestal voorkomt in groepen. Vandaar de naam. Clusterhoofdpijn komt meestal ’s nachts opzetten en kan toeslaan, variërend van om de dag tot acht keer per dag.

De meeste patiënten klagen over één tot vier keer hoofdpijn per clusterserie. De hoofdpijn kan een kwartier tot zes uur duren. Tussen de ‘clusters’ zijn er hoofdpijnvrije perioden die dagen of jaren duren.

Geschat wordt dat minder dan één op tien personen last heeft van clusterhoofdpijn. In tegenstelling tot andere soorten hoofdpijn schijnen mannen er vaker last van te hebben dan vrouwen.

De pijn van clusterhoofdpijn wordt omschreven als een van de hevigste en meest intense van alle soorten hoofdpijn. Net als bij migraine gaat het om vasculaire hoofdpijn en ook net als bij migraine concentreert de pijn zich vaak achter één oog.

Histamine zou een rol kunnen spelen bij clusterhoofdpijn. Helaas is nog niet bewezen dat antihistaminemedicijnen een doeltreffende behandeling vormen.
Medicatie-geïnduceerde hoofdpijn
Ook het overmatig gebruik van geneesmiddelen kan leiden tot hoofdpijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor diverse pijnstillers, maar ook voor sommige medicijnen tegen hoofdpijn (ergotamines) of migraine (triptanen). Als je dit niet door hebt, wordt het probleem uiteraard steeds erger. Je gaat steeds meer medicijnen tegen de hoofdpijn slikken, terwijl die juist de oorzaak vormen.

Meestal gaat het om een milde pijn aan beide kanten van je hoofd, waar je bijna iedere dag wel last van hebt. Soms gaat de pijn gepaard met misselijkheid.

De oplossing is simpel: stop met (overmatig) slikken. De klachten worden dan meestal eerst nog erger, maar wie vol weet te houden zal zich al binnen een paar weken een stuk beter voelen.

Hoofdpijn is de meest voorkomende pijn. Naar schatting 90 tot 95 procent van de mensen heeft er ooit wel eens last van. De oorzaak is lang niet altijd duidelijk. Soms spelen stress of spanningen een rol. Het kan komen door overbelasting van de ogen, roken, kiespijn, kou, hitte, geuren of oorinfecties. En ook een verkeerde houding, een stijve nek, slaaptekort, honger of vochtgebrek kunnen je hoofdpijn geven.
Gevoelig
Bovendien zijn sommige mensen gevoelig voor stoffen die in ons eten worden gestopt, zoals de zoetstof aspartaam, natriumglutamaat (in Chinese gerechten), nitriet (in vlees) of fenylethylamine (in chocolade).

Gewone hoofdpijn is niet ernstig en is geen aanwijzing dat je (ernstig) ziek bent. Een goede nachtrust, de nodige ontspanning, een massage, een warm bad of wat frisse lucht helpen de pijn meestal vanzelf de wereld uit.

Verschillende soorten
Artsen maken onderscheid tussen vier soorten hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en medicatie-geïnduceerde hoofdpijn.
Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn zit meestal aan beide kanten van je hoofd. Het is alsof er een strakke band omheen zit. De hoofdpijn is kloppend in plaats van stekend. Het is een doffe, drukkende pijn in de schedelhuid die soms gepaard kan gaan met misselijkheid. Bij inspanning verergert de pijn.
Spanningshoofdpijn kan ontstaan door een slechte houding, angst, stress, slaapgebrek of kou. De pijn kan na een half uurtje alweer wegtrekken, maar ook wel enkele dagen aanhouden. Spanningshoofdpijn kan samengaan met spierpijn. De oorzaak ligt dan vaak in een verkeerde houding of te lang en inspannend werken, waardoor je spierbundels verkrampen.

Tips bij spanningshoofdpijn:

Probeer de pijn te verzachten door een massage van nek en schouders.
Gebruik zo min mogelijk vet en eiwitten in de vorm van vlees, vis en melkproducten. Dit kan ook hoofdpijn veroorzaken.
Doe yoga- en ontspanningsoefeningen.
Zorg voor een goede lichaamshouding.

Migraine
Honderdduizenden mensen in Nederland lijden aan migraine. Over het algemeen hebben vrouwen er meer last van dan mannen. Het gaat om een bonzende pijn aan één kant van je hoofd, die enkele uren tot meerdere dagen aan kan houden.

Vaak is er een overgevoeligheid voor licht en kan bewegen de pijn verergeren. De meeste mensen gaan bij een migraineaanval dan ook het liefst op een donker plekje liggen.

De precieze oorzaak van migraine is nog steeds niet bekend. Wel is inmiddels duidelijk dat een migraineaanval te maken heeft met een verwijding van de bloedvaten in je hersenen.

Ook weten we dat er bepaalde stoffen en factoren zijn die de kans op een migraineaanval verhogen. Stress, menstruatie, weersomslagen en een onregelmatige levensstijl zijn daar voorbeelden van. Ook kun je je beter maar niet te buiten gaan aan te veel kaas, chocolade, alcohol of citrusvruchten.
Vijf fasen
Migraine bestaat meestal uit vijf fasen. De eerste fase begint een aantal uren voor de aanval. Het volgende kan zich voordoen: stemmingswisselingen, vermoeidheid, diarree of constipatie, extreme koude of soms een stijve nek. De tweede fase, de aura, duurt maximaal een uur. Je herkent hem aan stoornissen in je gezichtsveld, een verdoofd gevoel en tintelingen. Een aura treedt bij ongeveer een derde van alle migrainepatiënten op.

In de derde fase slaat de hoofdpijn toe. Misselijkheid en overgevoeligheid voor licht kunnen dan optreden. In de vierde fase verdwijnt de pijn geleidelijk. Veel mensen vallen in slaap tijdens deze fase. De hoofdpijn kan over zijn als ze wakker worden.

Tijdens de laatste fase is de hoofdpijn verdwenen. Veel patiënten voelen zich buitengewoon moe. Concentratieproblemen, vermoeidheid en pijnlijke spieren kunnen ook optreden. Maar een klein percentage voelt zich juist goed en energiek.

Er bestaan medicijnen tegen migraine, maar te genezen is het niet. Gevaarlijk is het overigens ook niet. Lichamelijk gezien houd je er verder niks aan over, hoewel sommige mensen die er veel last van hebben wel met psychische klachten kunnen kampen.

Bij ernstige hoofdpijnklachten is het aan te raden een arts in te schakelen. Deze kan bepalen of er sprake is van migraine of iets anders. Vaak wordt je dan gevraagd een ‘hoofdpijn-dagboekje’ bij te houden.

Tips bij migraine:

Leef en eet regelmatig.
Probeer spanningen te vermijden.
Vermijd zoveel mogelijk de stoffen die een migraine-aanval kunnen uitlokken.
Behandel de migraine met een combinatie van een eenvoudige pijnstiller en een braakremmend middel.
Migraine kan ook behandeld worden met bloedvatvernauwende middelen. Deze kun je alleen op recept verkrijgen en moeten strikt volgens de voorschriften worden gebruikt worden.
Raadpleeg bij regelmatige aanvallen een arts.

Clusterhoofdpijn
Dit is een ondraaglijke hoofdpijn ide meestal voorkomt in groepen. Vandaar de naam. Clusterhoofdpijn komt meestal ’s nachts opzetten en kan toeslaan, variërend van om de dag tot acht keer per dag.

De meeste patiënten klagen over één tot vier keer hoofdpijn per clusterserie. De hoofdpijn kan een kwartier tot zes uur duren. Tussen de ‘clusters’ zijn er hoofdpijnvrije perioden die dagen of jaren duren.

Geschat wordt dat minder dan één op tien personen last heeft van clusterhoofdpijn. In tegenstelling tot andere soorten hoofdpijn schijnen mannen er vaker last van te hebben dan vrouwen.

De pijn van clusterhoofdpijn wordt omschreven als een van de hevigste en meest intense van alle soorten hoofdpijn. Net als bij migraine gaat het om vasculaire hoofdpijn en ook net als bij migraine concentreert de pijn zich vaak achter één oog.

Histamine zou een rol kunnen spelen bij clusterhoofdpijn. Helaas is nog niet bewezen dat antihistaminemedicijnen een doeltreffende behandeling vormen.
Medicatie-geïnduceerde hoofdpijn
Ook het overmatig gebruik van geneesmiddelen kan leiden tot hoofdpijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor diverse pijnstillers, maar ook voor sommige medicijnen tegen hoofdpijn (ergotamines) of migraine (triptanen). Als je dit niet door hebt, wordt het probleem uiteraard steeds erger. Je gaat steeds meer medicijnen tegen de hoofdpijn slikken, terwijl die juist de oorzaak vormen.

Meestal gaat het om een milde pijn aan beide kanten van je hoofd, waar je bijna iedere dag wel last van hebt. Soms gaat de pijn gepaard met misselijkheid.

De oplossing is simpel: stop met (overmatig) slikken. De klachten worden dan meestal eerst nog erger, maar wie vol weet te houden zal zich al binnen een paar weken een stuk beter voelen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Buikvet verliezen door deze tips

Wie buikvet wil verliezen, moet zwoegen. Gelukkig hoef je met deze simpele oefeningen niet meteen naar het fitnesscentrum te hollen. Thuis kan je zo gedurende enkele minuten per dag aan het werk. Resultaat is gegarandeerd.

1.    Oefen op een zitbal
Effectief zijn de oefeningen op een zitbal. Niet alleen helpen ze je evenwicht te bewaren, maar werk je ook echt aan de buikspieren. Je onderrug moet in de buurt van de top van de bal blijven. Dan rol je langzaam je schouders in de richting van je heupen. 16 tot 20 herhalingen per dag, en dit gedurende drie weken, zorgen al voor resultaat.

2.    Oefen op een stoel
Neem plaats op een hoge stoel, liefst met armsteunen.  Laat je benen bengelen. Trek heel langzaam je knieën naar je borst. Herhaal dit verschillende keren.

 3.   Op de grond
Leg je op de rug en breng je benen naar omhoog. Breng je benen geleidelijk naar beneden zonder de grond te raken. Doe dit 20 keer per dag.

4.   Met de armen
 Leg je op de rug en doe je armen boven je hoofd. Het verschil met de vorige oefening is dat je benen op de grond blijven en je armen boven je hoofd blijven. Veer12 tot 16 keer per dag naar omhoog.

5.  Dans
Geloof het of niet, maar dansen is één van de beste cardio-oefeningen die er zijn. Bovendien is het een geweldige manier om je buikspieren te trainen. Denk aan een buikdanseres en beweeg met de heupen.

6.    Heupenwerk
Kruis je enkels en breng je benen omhoog, zodat je lichaam zich in een hoek van 90 graden bevindt. Langzaam gebruik je je buikspieren om je via de heupen naar boven te brengen. Doe dit 15 keer na elkaar.

 7. Lach
Heb je ooit al zo luid gelachen dat je maag pijn deed?  Dat komt omdat je buikspieren het grote werk deden. Uiteraard worden deze en alle andere trainingen best gecombineerd met een aangepast dieet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Mannen hebben ook last van opvliegers

Opvliegers hoeft niet typisch vrouwelijk te zijn zo blijkt uit onderzoek. Ongeveer 20 procent van de mannen ouder dan 60 jaar zou er ook last van hebben.

Het grote verschil
Het verschil is evenwel dat de opvliegers bij vrouwen veroorzaakt worden door de menopauze, die optreedt als de productie van het hormoon oestrogeen wordt stopgezet. Bij gezonde mannen daalt de afscheiding van het hormoon testosteron wel geleidelijk, maar wordt die niet volledig stopgezet.

Andropauze?
Daarom spreken artsen liever niet van een ‘andropauze’, maar wel van ‘padam’ (partial androgen deficiency of the aging male) of pedam (progressive endocrine deficiency of the aging male). In het Nederlands klinkt het ook wel eens dat deze mannen lijden aan een ‘Laag Testosteron Syndroom’.

Klachten
Deze mannen klagen over hevig transpireren, roodheid van het gezicht, minder spierkracht, humeurig, slaap- en concentratieproblemen, erectieproblemen, verminderd libido en minder intens orgasme. Dit kan ook gepaard gaan met vetophoping in de buik en botontkalking. Er is echter geen sprake van een afname van de vruchtbaarheid, zoals dat bij vrouwen wel het geval is.

Hormoontherapie
Als het bloedonderzoek een tekort aan testosteron toont, kan hormoontherapie helpen. Door middel van een injectie, pil, gel of crème wordt er extra testosteron in je bloedbaan gebracht. Dit is echter niet zonder gevolgen. Bekende bijwerkingen zijn: ontwikkeling van borsten, vasthouden van vocht en een verhoogd risico op prostaatkanker. Regelmatige controle is dan ook aangeraden.

Darmkanker
Opvliegers kunnen ook veroorzaakt worden door een ‘overproductie van vaatverwijdende stoffen’. Dit kan een symptoom zijn van darmkanker, en moet daarom goed in het oog worden gehouden. Vooral als er andere klachten, zoals diarree, optreden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Slaaptekort kun je niet inhalen

Regelmatig uitslapen in het weekend om de tekorten van tijdens de week in te halen helpt niet, ontdekten wetenschappers.

Chronisch tekort
Een recente studie bestudeerde de effecten van slaaptekort op korte en lange termijn. Daaruit bleek dat degenen die één nacht te weinig slapen dit kunnen inhalen door vervolgens extra lang te slapen. Degenen die echter kampen met chronische tekorten, kunnen hun slaap niet op dezelfde manier inhalen. Hun toestand verslechterde elk uur dat ze wakker waren.

Concentratie
Slaaptekort is niet alleen gevaarlijk omdat je concentratie daalt, waardoor je vaker fouten maakt en dit soms tot ernstige ongevallen leidt, dit heeft ook impact op de coördinatie van je lichaam. “We weten dat 24 uur wakker blijven dezelfde impact heeft op je rijprestaties als wanneer je dronken bent”, aldus professor Daniel Cohen.

Hersteld voelen
Het uitgeruste gevoel dat je krijgt van uit te slapen is voornamelijk psychosomatisch, vaak omdat dit gepaard gaat met een vrij dagje. Mensen kunnen zich hersteld voelen wanneer ze wakker zijn, waardoor ze niet beseffen dat ze een chronisch tekort hebben.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)