Yucca

Gebruikte delen en plaats van herkomst

De stam en de wortel worden gebruikt. Deze woestijnboom lijkt veel op de kamer yucca en groeit met name in het zuidwesten van de USA en is verwant aan de Ýoshua Tree’.

Te gebruiken bij

osteoartritis

reumatoïde artritis

Historisch of traditioneel gebruik

De oorspronkelijke Amerikanen gebruikten de zeepachtige bladeren voor van alles en nog wat. Kompressen en baden werden gebruikt voor huidproblemen zoals zweertjes. Allerlei ontstekingen, ook van de gewrichten, en bloedingen werden met Yucca behandeld. Sommige teksten maken vermelding van het gebruik van Yucca als shampoo tegen roos en haaruitval.

Actieve delen

De saponinen in de Yucca hebben zowel een wateroplosbaar als een vetoplosbaar einde, waardoor het werkt als zeep. De auteurs van de studie met Yucca menen dat de saponinen het vrijkomen van gifstoffen uit de testinen blokkeren waardoor de natuurlijke vorming van kraakbeen niet langer belemmerd wordt, en het daardoor werkt bij osteoarthritis en artritis. In een laboratoriumonderzoek is gevonden dat een extract van een bepaalde soort Yucca melanomen (huidkanker) bestrijdt in in-vitro-studies.

Dagdosering

Normaal gebruik van Yucca behelst ca. 2 capsules saponinen per dag, alhoewel in sommige gevallen er een twee maal zo hoge dosering wordt gebruikt. Als thee is het mogelijk om ca. 75 gram wortel te koken in 300cl. water, en dat 15 minuten te laten trekken. Drink vervolgens 3 tot 5 koppen per dag hiervan.

Bijwerkingen en interacties

Yucca en andere saponinen kunnen in testopstellingen rode bloedcellen laten ‘barsten’ en zo hemolyse veroorzaken. Hoeveel men moet slikken om dit ook in het lichaam te bereiken is onbekend. Aangezien Yucca vaak als ‘schuimvormer’ in wortelbier gebruikt wordt en er tot nu toe geen hemolyse gevallen gemeld zijn, lijkt Yucca in het algemeen veilig.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.