Baclofen

Wat doet dit medicijn en waarvoor wordt het gebruikt?

De werkzame stof in Baclofen is baclofen. Baclofen is een spierverslapper.

Artsen schrijven het voor bij spierkrampen door spasticiteit, dystonie, amyotrofische laterale sclerose (ALS) en door multiple sclerose.

Het wordt ook gebruikt bij aangezichtspijn (een soort zenuwpijn) en bij alcoholverslaving.

Spierkrampen

Spieren kunnen ongewild samentrekken door prikkeling van zenuwbanen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij spasticiteit, multiple sclerose (MS), amyotrofische laterale sclerose (ALS), dwarslaesies en na beroertes.

Behandeling
Bij dergelijke spierkrampen kiezen artsen meestal voor baclofen, tizanidine of diazepam.

Werking
Baclofen remt de zenuwbanen in het ruggenmerg, waardoor verkrampte spieren verslappen. De spieren kunnen hierdoor beter bewegen en eventuele spierpijnen verminderen.

Effect
De werking begint na 1-2 uur. Het effect houdt 4-6 uur aan.

Multiple Sclerose (MS)

Bij MS ontstaan in de beschermende laag rondom zenuwbanen ontstekingen en littekens. Hierdoor werken sommige zenuwen minder goed of niet meer.

Verschijnselen
De klachten zijn afhankelijk van de zenuwen die zijn aangedaan. Vaak begint MS met vermoeidheid en minder goed zien met één oog. Soms zijn er ook spierkrampen en gevoelstoornissen, zoals tintelingen. De klachten kunnen aanvalsgewijs optreden, maar ook continu aanwezig zijn.

Behandeling
Behalve een behandeling van de ontsteking, met bijnierschorshormonen, is soms ook behandeling van de verschijnselen zelf nodig. Bijvoorbeeld als u veel last heeft van spierkrampen.

Effect
Van de tabletten begint de werking na 1 tot 2 uur. Het effect houdt 4 tot 6 uur aan.

Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

ALS staat voor Amyotrofische Lateraal Sclerose. Dit is een ernstige aandoening waarbij de spieren onvoldoende of niet functioneren.

Verschijnselen
De verschijnselen van ALS zijn heel verschillend en moeilijk precies aan te geven. De aandoening begint vaak met spierzwakte in één of meer ledematen of spreek- of slikklachten. Een enkele keer ontstaan juist spierkrampen.

Behandeling
Baclofen kan worden gebruikt bij ALS, als hierbij spierkrampen optreden.

Effect
Van de tabletten begint de werking na 1 tot 2 uur. Het effect houdt 4 tot 6 uur aan.

Zenuwpijn

Baclofen wordt gebruikt bij aangezichtspijn. Dit is een soort zenuwpijn. Het wordt veroorzaakt door een beschadigde of geïrriteerde zenuw. De pijn zit in één deel van het gezicht.

Verschijnselen
U voelt pijnscheuten die heftig kunnen zijn, vaak borend of scherp. De pijn kan continu zijn of opkomen na aanraken of bewegen. Vaak hebt u ook een branderig of prikkelend gevoel.

Behandeling
Er is niet een eerste-keusmiddel voor aangezichtspijn. Het is proberen tot het beste middel is gevonden. Vaak worden medicijnen gebruikt die ook heel andere toepassingen hebben, zoals middelen tegen depressiviteit of tegen epilepsie. Baclofen, oorspronkelijk een spierverslapper, wordt gebruikt in combinatie met een middel tegen epilepsie, als deze onvoldoende effect heeft.

Verslaving

Bij de ontwenning van alcoholverslaving hebben de meeste mensen veel last van ontwenningsverschijnselen. Na deze ontwenning, als de ontwenningsverschijnselen over zijn, heeft men nog wel een behoefte aan alcohol.

Werking
Baclofen vermindert deze behoefte aan alcohol. Hoe de werking tot stand komt, is niet precies bekend.

Alcoholontwenning

Hoe baclofen bij alcoholontwenning werkt, kunt u lezen in de tekst over verslaving.

Bijwerkingen van dit medicijn?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn, vooral in het begin, slaperigheid, sufheid, misselijkheid, verminderde spierkracht en duizeligheid.

Soms, vooral in het begin van het gebruik als u nog niet aan het middel gewend bent

•Slaperigheid en sufheid. Deze bijwerkingen zijn vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste twee weken van de behandeling, als u nog aan het middel moet wennen.
•Te sterke werking, waardoor de spieren onvoldoende kracht hebben. De dosering moet dan worden aangepast. Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.

Zelden

•Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree of juist verstopping en verminderde eetlust. Misselijkheid kunt u voorkomen door het middel met wat voedsel of melk in te nemen.
•Droge mond.
•Hoofdpijn.
•Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd. De duizeligheid kan ook ontstaan door een verlaagde bloeddruk. Heeft u hier last van, dan kan het helpen om te gaan liggen met de benen omhoog. Of door ademhalingsproblemen.
•Wazig zien.
•Veranderingen van stemming, zoals verwardheid, neerslachtigheid en slapeloosheid. Vooral ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen. Bij mensen met depressiviteit kan de aandoening verergeren.
•Dingen zien of horen die er niet zijn (hallucinaties). Raadpleeg in dat geval uw arts. Bij mensen met psychotische klachten kan de aandoening verergeren.
•Epileptische aanvallen. Mensen met epilepsie hebben kans op een toename van het aantal aanvallen. Overleg hierover met uw arts.
•Incontinentie of juist moeilijk kunnen plassen.
•Gezwollen gezicht of ledematen of galbulten.
•Koorts, pijn en rillingen.
Raadpleeg bij bovenstaande bijwerkingen uw arts.

Zeer zelden

•Doof of tintelend gevoel in de ledematen.
•Onduidelijke spraak.
•Impotentie.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.

Hoe, wanneer en hoe lang?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Neem de tabletten in bij het eten, met wat voedsel of melk. Hiermee voorkomt u een eventuele misselijkheid. 

Dosis vergeten?

Het is niet schadelijk als u een dosis mist. Maar als u het middel al enkele weken gebruikt, bent u er aan gewend geraakt en kunt u bij de vergeten tablet last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

•Als u dit middel drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.
•Als u dit middel vier keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan een uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.
Autorijden, alcohol, voeding?

Als ik dit medicijn gebruik, mag ik dan…

autorijden?
Sommige medicijnen hebben invloed op het reactievermogen. Het is dan strafbaar om aan het verkeer deel te nemen. Als u bij een ongeval betrokken raakt terwijl uw rijvaardigheid is beïnvloed, bent u wettelijk aansprakelijk voor de gevolgen. Of dit medicijn de rijvaardigheid beïnvloedt, leest u hieronder.

Dit medicijn kan bepaalde bijwerkingen veroorzaken en deze zouden uw rijvaardigheid kunnen verminderen. Daarom wordt autorijden afgeraden als deze bijwerkingen optreden.  Deze bijwerkingen zijn wazig zien, sufheid, slaperigheid, verwardheid, duizeligheid, een verminderde spierkracht en een verminderd reactie- en concentratievermogen. Beoordeel zelf of u last van deze bijwerkingen heeft en rijd in dat geval geen auto. Houd rekening met onderstaande tips als u besluit te gaan autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden en kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate.

Gebruikt u dit middel tegen alcoholverslaving? Gebruik dan geen alcohol.

alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Wisselwerking van dit medicijn?

De medicijnen met de belangrijkste wisselwerkingen zijn:

•andere middelen die het reactievermogen verminderen. Bij deze middelen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd geen auto als u twee of meer van dergelijke middelen gebruikt.

Zwangerschap en borstvoeding?

Kan ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit middel komt in zeer kleine hoeveelheid in de moedermelk terecht. Met bepaalde voorzorgsmaatregelen, kunt u vaak toch borstvoeding geven. Raadpleeg hiervoor uw arts.

Stoppen met dit medicijn?

Als u dit middel slechts enkele dagen achter elkaar gebruikt heeft, kunt u in één keer stoppen. Er treden dan in het algemeen geen ontwenningsverschijnselen op.

Bij langer gebruik kunnen ontwenningsverschijnselen optreden, zoals hallucinaties, spierkrampen en hartkloppingen. Stop daarom nooit in een keer, maar bouw de dosering geleidelijk gedurende een tot twee weken af. Raadpleeg hiervoor uw arts.

Hoe en waar is dit medicijn verkrijgbaar?

Baclofen is sinds 1971 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als Lioresal en als het merkloze Baclofen in tabletten.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/10 (5 votes cast)
Baclofen, 5.0 out of 10 based on 5 ratings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.