11 symptomen voor perifeer arterieel vaatlijden (PAV)

Cholesterol kan ervoor zorgen dat je bloedvaten langzaam dichtslibben of verstopt raken, er ontstaat dan plaque aan de binnenkant van je bloedvaten. Omdat er in je benen (perifeer) kleinere arteriën (slagaders) en venen (aders) lopen heb je dus meer kans dat deze verstopt raken. Dit kan leiden tot perifeer arterieel vaatlijden (PAV).

Hieronder staan 11 symptomen die veroorzaakt kunnen worden tot perifeer arterieel vaatlijden:

Claudio Intermittens
Een zeer veel voorkomend symptoom is claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, hierbij krijg je tijdens het lopen pijn, kramp, doof of moe gevoel in je been. Omdat je slagaders verstopt zijn door de cholesterol kan er niet genoeg bloed naar de benen gevoerd worden tijdens inspanning. Sommige mensen zeggen dat hun benen zwaar en moe aanvoelen of een brandende pijn ervaren. De pijn kan in elk deel van het been optreden, bijv. het dijbeen of je bil. De pijn is ook reproduceerbaar, de pijn ontstaat als je een bepaalde afstand loopt, als je uitrust zal de pijn verminderen. Als je daarna weer dezelfde afstand loopt, zal de pijn weer toenemen.

Krampen. spasmen
Tijdens het slapen kunnen mensen met perifeer arterieel vaatlijden last krijgen van krampen of spasmen, deze kunnen voorkomen in de hak, voorvoet of tenen. De pijn kan vaak worden verlicht door je benen te laten bengelen als je op bed gaat zitten of in een stoel. De zwaartekracht zal er aan meehelpen om de bloedstroom richting de benen te krijgen.

Veranderingen nagels en/of huid
Perifeer arterieel vaatlijden kan ook leiden tot veranderingen in je teennagels en de huid op de benen. Omdat er in de benen geen normale bloedstroom is kun je hier haren verliezen of je merkt dat haren die terug komen heel langzaam groeien. De huid op de benen kan glanzend en strak aanvoelen en teennagels kunnen dikker aangroeien of langzamer gaan groeien.

Abnormale huidskleur
Een van de dingen waar artsen naar zullen kijken is naar de kleur van je benen. Als je je benen omhoog doet kan een been wit kleuren omdat de bloedstroom in je benen is aangetast. Als je daarna je benen weer naar beneden laat hangen, zullen je benen weer een normale (lichtrood/paarsachtig) kleur krijgen, omdat het lichaam ervoor heeft gezorgd dat de bloedvaten worden verwijdt, zodat de bloedstroom in de benen zal toenemen. Bij sommige mensen met perifeer arterieel vaatlijden zijn de voeten of tenen bleek of blauwachtig als ze zitten, dit is te wijten aan een gebrek aan circulatie.

Koude voeten
Koude voeten of benen kunnen een aanwijzing zijn voor PAV, maar dit is niet de beste indicatie hiervoor. Dit komt omdat het een veel voorkomend probleem is en het iedereen kan overkomen als hij/zij ouder wordt. Maar als je merkt dat er één been of voet wel koud is en de ander niet dan moet je contact opnemen met je huisarts.

Zweren die niet genezen
Bij mensen die voor langere tijd PAV hebben kan een vermindering van de bloedstroom in de benen tot gevolg hebben dat voetulcera (voetzweren) niet meer genezen. De zweren kunnen bruin of zwart worden en ze zijn vaak pijnlijk. Het is belangrijk dat deze zweren snel behandeld moeten worden.

Erectiestoornis
Ook kan perifeer arterieel vaatlijden kan ook zorgen voor erectiestoornissen. De interne iliacale arteriën zorgen ook voor de bloedtoevoer naar de penis, om er zo voor te zorgen dat er een erectie kan ontstaan. ALs beide iliacale arteriën verstopt of dicht zitten kan dit leiden tot een erectiestoornis.

Gevoelloosheid/ Zwakte
Als je benen gevoelloos aanvoelen of zwak kan het een teken zijn van PAV.

Atrofie (afname) van de kuitspieren
Mensen met een meer ontwikkelde PAV kunnen last krijgen van een vermindering van de omvang van de kuitspieren. Op microscopisch niveau kan een gebrek aan adequate bloedtoevoer leiden tot een daling van het aantal en de grootte van de spiervezels.

Necrose
Bij ongeveer 80% van de mensen met PAV blijft het alleen bij relatief milde klachten, maar de andere 20% krijgen te maken met extreme symptomen. In een vergevorderde stadia van de ziekte kan dit leiden tot necrose (dood weefsel) en zelfs gangreen (afsterven van een lichaamsdeel). Hierdoor kan een amputatie noodzakelijk zijn. Stoppen met roken, gezond eten, bepaalde medicijnen en zelfs een bypass of angioplastiek kunnen mogelijk de circulatie in het been weer wat verbeteren.

Geen symptomen
De meeste mensen met PAV hebben eerst weinig tot geen symptomen. Maar mensen die een groter risico hebben op PAV moeten ervoor zorgen dat ze worden getest, want door de ziekte wordt de kans op een hartaanval of beroerte vergroot. PAV komt meer voor bij mensen die roken, mensen boven de 50 en mensen met diabetes. Je hebt ook meer kans om perifeer arterieel vaatlijden te krijgen als je een hoog cholesterol hebt, een hoge bloeddruk, of er in je familie hart- en vaatziekten voorkomen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
11 symptomen voor perifeer arterieel vaatlijden (PAV), 8.0 out of 10 based on 1 rating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.